Килимите – начин на употреба

Килимът присъства в интериора със своя стил, цвят и текстура. Още преди да сте организирали цялостната картина в помещението трябва да знаете на какво ще заложите.
14.01.2014
арх. Ралица Иванова
1590
настилки, килими, интериорен дизайн, интериорен текстил, Подовото покритие
Яркият цвят на килима и двете кресла създава „тръпката“ в просторното, светло и семпло пространство
Източник: Интернет

Килимът присъства в интериора със своя стил, цвят и текстура.
Още преди да сте организирали цялостната картина в помещението трябва да знаете на какво ще заложите неутрални цветове и семпъл дизайн или смели решения и модерна визия.


Преобладаващият в килима цвят трябва да участва в гамата на останалото обзавеждане и най-вече на текстилната част от него – дамаски, завеси, щори. Акцентите като вази, картини и възглавници може да са в унисон с основния цвят на килима или да хармонират с неговите шарки.


Килимът като акцент

Фигуралните елементи като кръгове, спирали, дъги и пр. са модерни и интересни, но ограничават избора ни на десен за дамаски и завеси. Отношението на дизайна на килима с текстурата и мотивите на останалите тъкани в интериора не бива да е натрапчиво и буквално.

Едноцветните килими са универсално решение и се вписват почти навсякъде. Те позволяват повече волност при избора на текстила и подчертават красотата на останалата част от мебелировката. Структурата им на изтъкаване и красотата на цвета е от особено значение за монохромните меки настилки. 


Мокетът, решен в гамата на стените, не отнема от предимството на мебелировката

Подовото покритие като вид и цвят е водещ при избора на килим. Натуралният цвят на дървото може да бъде обогатен с топли цветове, а студените гами ставатоще по-интересни, съчетани с виолет, индиго, червено и пр.. Меките, земни цветове създават уют и топлина. Багрите в кафяво, бежово и екрю подчертават мекотата на килима.
Тъмният под изглежда по-дълбок и интересен с бежови, бели и пастелни килими.

Светлите килими създават усещане за обем и разширяват помещението, но когато са в контрастен цвят с подовата настилка, обратно, могат визулано да намалят пространството. Изключително благородна визия създават едноцветните модели в цвят шампанско, екрю и слонова кост. Разбира се, поддържането им в перфектен вид е предизвикателство.

Ръчно изтъканите килими са произведения на изкуството. Те украсяват по-често стените отколкото пода. Придават изключително магнетично излъчване на всеки интериор. Силното въздействие, което оказват, задължава да се планира цялостото обзавеждане според гамата и формата на шарките им. Те са важна отправна точка. Срещат се както в правоъгълни, така и в кръгли и овални форми.

Ако искате да придадете класа, стил и лукс на интериора може да заложите на кожените килими. Произведени предимно от цели парчета кожа, те често нямат определена стандартна форма. Кожените килими задават уникален индивидуален стил на жилището. Интересна е комбинацията на телешка кожа с новозеланска вълна.


Органичниите линии и натурални материали на композицията кожен стол, килим и дървена масичка внасят непринуденост.

Всяко помещение налага своите изисквания към меката настилка. С шарката на килима или мокета може да коригирате визуално помещението.

Раираният принт и тъмните цветове са подходящи за места, където натоварването е по-високо като коридори и стълби. Цветовете тук могат да са по-тъмни и дълбоки.


Спалнята предразполага към по-луксозни и комфортни материали като плюш или кадифе. Килимите с кадифена или велурена нишка имат гладка повърхност и са изключително приятни на допир. Тук може да поставите и варианти с по-ниска себестойност като килими с влакна тип „фризе“, шаги моделите и др. Подходящи са и килимите от фина вълнена нишка, изработени с по-дълги туфи.

Малките овални килими са класическо решение в банята и тоалетната.

Детските стаи са място където един ярък килим може да се впише успешно. Тук са често се поставярелефни килими с 3D елементи. Детската стая има нужда от свежест и приказни мотиви. Ако се спрете на такъв килим трябва да се съобразите с неговата ориентация. Разбира се, може да заложите и на по-стандартни варианти като флорални десени, шаги килимите или едноцветен модел, който да внесеярък цветен акцент в детската стая. Повече на брой малки кръгли или овални цветни килими, които подчертават отделните зони, са добър избор.


Едно свежо и весело решение.

Със своето разнообразие на цветове, текстури и мотиви, килимът е неутрален фундамент или гореща точка в интериора. Независимо от ролята, която му отреждаме, това е най-лесният начин да придадем топлина и уют в интериора.


 

Автор: арх. Ралица Иванова
Закони Нормативна база Коментари