Завесите – начин на употреба.

Подборът на завеси е важен аспект от интериорния дизайн.
14.02.2013
Мая Янева
1732
дизайн, текстил, завеси, пердета, нтериор
Завесите внасят мекота с извивките, материите, наборите, драперията.
Източник: Интернет

Когато ги избираме, трябва да се съобразим със стила на стаята. Тежките официални материи са по-подходящи за френски кънтри стил или за домове с традиционен стил на обзавеждане, докато леките цветни прозрачни или памучни материи са по-подходящи за еклектично или модерно обзавеждане. За да обогатим визията трябва да комбинираме различни материи, текстури и цветове. Независимо от стила има подходящи материи за всяко помещение. 


Прозрачните завеси 
Прозрачните завеси са предпочитани в дневни, кухни и спални, където има нужда от естествена светлина. Те са леки материи: прозрачни, дантелени, органза или муселин. Органзата има матирана или сатенирана повърхност. Традиционната органза е от коприна, докато модерните материи са комбинация от полиестер и найлон. Воалът и батистата са също прозрачни материи, всеки със своя собствена текстура. Батистата е по-фина и семпла материя от муселина. И двата вида завеси са предимно в бяло, кремаво и слонова кост.


Тънки завеси 
Памукът е от основните материали на пазара, които се предлагат за завеси. Той е широко разпространен в различни цветове, десени, плътност и цени. Изкуствената коприна е друг продукт подходящ за завеси в графата тънки. Нейният вид и драперия наподобяват естествената коприна, но не избеляват като нея. Ленът е друг материал, произведен от естествен продукт. Той често се смесва с памук, за да се увеличи неговата трайност и поддръжка. Крепонът е сред материалите за тънки завеси. Той има формирана текстура и е много подходящ за завеси в детски стаи. Обикновено е произведен от памук. 


Средна плътност
Завесите със средна плътност са по-функционални в сравнение с прозрачните и тънките варианти.  Те често имат двойна мисия – да задържат топлината зимата и да спират слънцето през лятото, ако е необходимо. Тафтата е сред най-често използвание материали за завеси със средна плътост. Той обикновено е с подчертани шарки. Традиционно тафтата е от коприна, но модерните версии могат да бъдат от вълна, памук или синтетични влакна. Този материал е широко използван, както при традиционно обзавеждане, така и в кънтри стил. Канавата е от със средна плътност, лесен за почистване и устойчив на износване. Поради нейната здравина, канавата се използва и за външни завеси на тераси и балкони. 


Тежките завеси
Те са предназначени да внесат класическа визия на помещението. Материалите при тежките завеси са велур, кадифе, плюш, жакард, туид. Плюшените завеси са от Викторианската епоха и имат мека текстура. Те може да бъдат и с шарки. Всяка от тези материи осигурява сянка през лятото и е пречка за студения въздух през зимата. Кадифето е сред най-официалните материи и има огромно разнообразие от наситени цветове с еднородна повърхност. Жакардът е сред драматичните материи за завеси. Той е обикновено с богати шарки и се декорира с пискюли и други аксесоари. Подходящ е за създаване на визуален интерес в официални помещения. 


В момента сме свидетели на възраждането и преоткриването на завесите като възможност да се облекат прозорците. Много години завесите бяха на заден план, като предпочитанията клоняха към щорите. Тенденциите, както знаем, наблягаха на чиста непретрупана визия, където място имаха щорите – ролетни, римски и японски. 


Дизайнерите откриха, че минималистичната тенденция при обзавеждането създава помещения без завеси, които стоят доста елементарно, плоско и статично. Завесите внасят мекота с извивките, материите, наборите, драперията. Разнообразните материи при завесите никога няма да бъдат изцяло заместени от щорите, независимо от новите поколения материали при щорите. Ефектите, които са възможни със завесите се дължат не само на богатството на цветове и материи, но и възможностите, които те позволяват. Дизайнът, който може да се постигне с жакардови завеси и дамаски, не може да се постигне с щори. Освен декоративната стойност на завесите, те са по-функционалното решение при големи плъзгащи се врати и прозорци, където ролетните или венецианските щори са грешен избор.

+9
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари