Камината – какво ново

Модерните варианти, с които можете да си осигурите огън у дома, са безброй от гледна точка на техническите параметри, горивните материали и дизайна.
15.11.2009
Мая Янева
1244
камина, дизайн камина
Камината – какво ново
Източник: Още за къщата

Модерните варианти, с които можете да си осигурите огън у дома, са безброй от гледна точка на техническите параметри, горивните материали и дизайна. Много от тях съчетават ефективни горивни камери и са облечени в красиви кожуси или са облицовани с нетрадиционни материали.


Много от съвременните модели камини са със сертификат за ограничени емисии при горенето, дизайн, съобразен с нормите и законите за намаляване на замърсяването на околната среда, и контрол на енергийните разходи. Тези сертификати гарантират, че вашата камина е чиста, ефективна, с намалени енергийни разходи и ще предпазва от замърсяване въздуха, който дишаме.
Дали ползвате печка, горивна камера или камина на дърва, вие ползвате възобновяем енергиен източник. (Печката е свободно стоящ модул и може да се постави на разстояние от стената, горивната камера се инсталира в иззидано място в къщата или се вгражда във фабрично произведена камина с отвор, а камината е конструкция, която може да се монтира в стената или да се инсталира плътно до нея.) Дървото е природен възобновяем енергиен източник – добре контролираните и поддържани гори са възобновяеми, устойчиви източници на енергия, които спомагат да намалим емисиите СО 2 и да имаме източник на енергия, различен от газа и петрола. Дървото е въглеродно неутрално. Това означава, че когато дърветата растат, те поглъщат въглероден двуокис от атмосферата. Когато умират, остават да наторяват горските почви или ако изгорят в горски пожар, въглеродът, който е в тях, се освобождава в атмосферата под формата на СО 2. Горенето на дърва произвежда същото количество въглероден двуокис, което дървото е поело през своя жизнен цикъл, и това го прави въглеродно неутрално.

Камини на газ
Много хора сменят камините на дърва с камини, които работят с газ. С използването на природен газ или пропан нуждата от почистване на отпадъците от изгорените дърва и пепелта се елиминира, както и разходите за дървата. Ако имате камина на дърва, която искате да смените с газова, най-лесно е да изберете свободно стояща камина – отделен модул, която може да поставите във всяка стая. Във всички големи градове стои проблемът със замърсяването на въздуха, а газовите камини са добра алтернатива за отопление, тъй като замърсяват по-малко околната среда. Те осигуряват възможността да се приберете у дома в студена зимна вечер, след уморителен работен ден и само с едно завъртане на копчето да имате истински огън.

Дизайнът на газовите камини измина дълъг път през последните няколко години – те се промениха драстично. Днес те са красиви, ефективни, подходящи за отопление на дома и му придават красив вид. Удобното при тях е, че не се нуждаят от комин, което означава, че могат да бъдат инсталирани във всеки дом и във всяка стая. Просто трябва да изберете дизайн, който подхожда най-добре на интериора, да подберете подходящ кожух, да намерите професионалист, който да направи отдушник, и можете да се наслаждавате на пламъците и топлината. Има голям избор на различни материали за облицовка на камините – бреза, бор, дъб. Освен това материалите, които се ползват за кожух на камините, допринасят за задържането на топлината и подпомагат затоплянето – то става по-бързо и по-ефективно.

Най-доброто решение, ако искате да преобразувате съществуваща камина в газова, е да си закупите само горивна камера. Ако добавите само камера към някоя част от вашия дом, където няма изобщо камина, ще е необходима директна вентилация, тъй като при нея няма да има нужда от комин или отваряне. При избора на газова камина е необходимо да вземете предвид обема на помещението – колкото по-голямо е помещението, толкова по-мощна трябва да бъде камината. Ако решите да осъвремените камината на дърва и да я подмените с газова, ще трябва да изберете горивна газова камера, която да отговаря на размерите на камината и на вашите потребности.

Модерните камини на газ са обикновено с дистанционно управление, така че вие можете да контролирате огъня, без дори да ставате от дивана. Трябва да се убедите, че газовата ви камина има добър вентилатор. При някои модели се контролира скоростта на вентилатора. Той е свързан с термостат и се включва и изключва в зависимост от зададените максимални стойности. Когато топлината се повиши, вентилаторът издухва топлия въздух в стаята, така че осигурява по висока топлинна ефективност.

Директната вентилация работи като тегли въздуха през тръба, която идва отвън и влиза в херметически затворената горивна камера. В повечето случаи при газовите камини вие имате нужда от директна вентилация, която е не само по-ефективна, но и по-безопасна. Най-хубавото на съвременните технологии за вентилация е, че те не се нуждаят от отвор на покрива. Вместо това газовите камини се вентилират през външна стена и изгорелите газове директно излизат навън през отвор в стената. Това прави инсталационния процес много по-лесен, по-гъвкав и гарантира икономии.

Въздухът за горене при тях се изтегля отвън, а. въздухът за конвекция се изтегля от вътрешността на стаята, циркулира през пасажите около горивната камера и топлообменника и след това се връща към жилищните части, без да влиза в досег със самия огън. Камините с директно горене са популярни от около 50 години и се ползват от доста хора. Те произвеждат жълти красиви пламъци, които много приличат на пламъка от изгарянето на дърва.

Електрически камини
Ако обичате красотата и топлината на камината, но живеете в апартамент или жилище без комин или имате ограничен бюджет, едно добро решението е електрическа камина. Не се заблуждавайте от името, електрическите камини са привлекателни и имат красива жар, която реалистично наподобява вида на истински огън. Модерните дизайни са с облицовка от дървесина, камък, мрамор, тухла. Докато някои електрически камини са създадени само за архитектурно оформление, други са предназначени за отопление и са съобразени със стандартите, а за да се избягва прегряване, имат възможност за автоматично изключване. Освен удобството и лесната експлоатация, електрическите камини са и икономични. А най-голямата придобивка от ползването на електрическа камина е, че не се безпокоите за дима. Електрическите камини са с термостат, който можете да настроите и който ще ви помогне да спестите разходите за ток. Имайте предвид, че топлината, която се акумулира от електрическата камина, отива за отопление на помещението, което означава, че този вид камина е 100% ефективна в сравнение с другите видове камини, които имат около 80% ефективност.

Друга положителна черта на електрическата камина е, че изглежда точно като истинска камина на дърва. Еволюцията в това отношение е изключителна и те наподобяват досущ истински пламъци. Подходящи са за спални, дневни, офиси и създават топла и гостоприемна атмосфера на помещението. Ако имате малки деца, този вид камина е добър избор, тъй като за разлика от другите камини, този вид камина е винаги хладен при допир. Така че, ако случайно или нарочно вашето дете се допре до нея, няма опасност да се изгори. Ако планирате преместване и топлината на камината е на първо място в списъка или искате да имате функционална камина в настоящето си жилище, можете да разширите своя кръгозор, като се снабдите с електрическа камина. Ще се наслаждавате на топлина и красива визия плюс удобство. Те са лесни и удобни за пренасяне и инсталиране.

Електрическите камини са на приемливи цени и са подходящи за малки жилища, апартаменти или къщи без комини. Всичко, което е необходимо за да работи камината на ток, е да и намерите подходящо място и да я включите.

Отопление на целия дом
За да отоплявате целия си дом с камина, не е необходимо вече да избирате между дърва и пелети. Марката Palazzetti предлага модел, чиято горивна камера може да работи и с двата горивни материала. Всичко става с превключване от едното гориво на другото само с едно движение на ръката. Системата се нарича Multifire. Тя е безвредна за околната среда, с патентована система за автоматично почистване на камерата от отпадните продукти. Устройство за електронен контрол позволява автоматизиран контрол на горивния процес, мощността и смяната на горивните материали. Тази камина позволява отопление на цялата къща. Тя е снабдена със специална горивна камера от чугун, подсилена за да задържа цялата топлина, отделена при процеса на изгаряне. Топлият въздух се пренася чрез мощен вентилатор в улеи и се доставя в различните стаи чрез въздушните отвори. Въздушното отопление е подходящо, ако искате да го съчетаете с традиционна система за отопление, за да намалите разходите и потреблението. Системата Multifire може да функционира и с водна риза. Повечето от топлината, която се отделя при горенето се пренася посредством топлообменник към вода. Затоплената вода се пренася до радиатори в цялата къща. Multifire може лесно да се инсталира за работа с вода. Тази система е напълно съвместима с традиционните отоплителни системи – бойлери и радиатори, както и с тези от следващото поколение – подово, стенно, таванно отопление и е подходяща за комбинация със соларни панели. За къщи, които са нови, както и при реновиране на стари къщи, тази система ще ви осигури икономично и практично отопление.

Кахлени печки
Зареждането на зиданите кахлени печки от Sommerhuber отнема пет минути, а отопляват от 12 до 24 часа. Принципът на зиданите печки е преминаването на горещите димни газове през система от газоотводи във вътрешността на печката и почти пълното отдаване на енергията им на шамота, от който тези газоотводи са изградени. Поради голямата си маса, стигаща до един тон, тухлите съхраняват и отдават бавно топлината. По този начин освен пълното изгаряне на дървото поради високата температура в горивната камера, печката продължава да топли 12-24 часа с едно зареждане. Печката се състои от вътрешна „кожа” от шамот, от който са оформени димоходите, и външна обвивка. Димоходите и аеродинамиката се изчисляват чрез компютърна симулация за всеки конкретен случай. Външната обшивка е тази, която отдава топлината към помещението и се оформя според естетическите виждания на клиента от ръчно изработени кахлени плочи, което прави всяка печка уникална. Научно доказано е, че спектърът на излъчване на керамиката е най-близък до слънчевия и при този вид отопление човек се чувства най-добре. Поради високата температура зиданата печка има пълно изгаряне, с което щади околната среда, оползотворява енергията на горивото с КПД, а горенето остава една шепа пепел за изхвърляне.

Горива за камината
Дърва
Това е традиционният горивен материал за класическа камина. Ако имате камина на дърва, използвайте правилната дървесина и правилния размер дърво – това е важно. Ако искате силен огън, твърдата дървесина като дъб, ясен, бук и плодни дървета са най-добрият вариант, но ако искате по-спокоен огън, необходим ви е бор или бреза. На дължина цепениците трябва да бъдат между 23 и 35 см, а в диаметър не повече от 10 см. За да се запали огънят, ако нямате газов стартер, сухите подпалки са най-доброто решение. Можете да поставите малки късчета, не по-дебели от два пръста на ширина. Освен това не забравяйте, че трябва да ползвате сухи дърва. Дървото може да бъде използвано и като допълнение към брикетите.

Дървени брикети
Брикетите отдавна са сред най-популярните горива за битови нужди и се използват предимно в модерни горивни съоръжения като камини за отопление и камини-печки. Те се ползват предимно като допълнение към брикетите от кафяви въглища или към дървени цепеници.

Дървени пелети
През последните години тенденцията за ползване на земен газ и нефт в домашните уреди отстъпва пред новите алтернативи. Една от тях са дървените пелети, които добиват все по-голяма популярност. Горенето на дървени пелети е по-лесно и по-удобно за манипулация в сравнение с уредите, които са за горене на дърва. Те са екологичен, практичен и икономичен вариант, но могат да се ползват само в отоплителни съоръжения, предназначени за такъв вид гориво. Някои съвременни модели горивни камери или камини на пелети имат технология, която посредством вградена компютърна система определя точното количество пелети, което вашата камина или печка трябва да гори. Има модели с два режима на горене, докато други имат термостати, които помагат да се контролира огънят. Всички уреди, които са с горене на пелети, са високо ефективни и с контрол върху замърсяването на околната среда. Друго предимство на камините с пелети е, че те могат да се зареждат по-рядко, в сравнение с тези на дърва. Когато трябва да заредите, вие просто трябва да изсипете в специален кош, който може да събере между 12 и 60 кг пелети. Тези пелети се пренасят в горивната камера чрез дозатор, когато е необходимо. Такова зареждане е необходимо да се прави веднъж или два пъти на седмица. Тъй като тази технология е сравнително нова, желателно е да се снабдявате с пелети само от оторизирани и легитимни фирми, доставчици на този горивен материал.

Ако обичате удобството, ще се насладите на различните възможности за запалване, горене и наблюдаване на огъня във вашата камина или печка. Сега е възможно да седнете в другия край на помещението на вашия диван и само с натискане на едно копче на дистанционното да запалите красив огън.

Брикети от кафяви въглища
Този вид брикети са сред класическите горивни материали за традиционните съоръжения, макар че поради централните отоплителни съоръжения с течни горива и газ, те са загубили своята популярност от преди 50 години. Те могат да се използват в комбинация с дървен материал във всички съвременни съоръжения на твърдо гориво като отоплителни и готварски печки, готварски пещи и камини.
Брикетите осигуряват продължително горене с пламък и е добре да се добавят на по-големи интервали от време, тъй като имат високо енергийно съдържание. Те представляват идеално гориво за дългите зимни вечери, когато не само ще създадат романтична атмосфера, но и ще осигурят силна топлина.

Газ
Горивните камери на газ горят много ефективно, тъй като извличат голяма топлина от изгарянето на газа. При изгарянето на газа няма изгорели твърди вещества и не се изисква специална поддръжка на камерата. С тях се борави лесно, тъй като се използва ключ за стартиране или дистанционно управление, както и термостат. Въпреки че газът осигурява чисто и ефективно изгаряне, той е невъзобновяем източник - природен газ. Като всички устройства, които работят с горене, газовите горивни камери отделят въглероден двуокис, което допринася за глобалното затопляне.

+1
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари