Басейнът – въпрос на избор (продължение)

Към оборудването на басейна има списък от много екстри, които задоволяват практични, естетични и специфични потребности на ползвателите на басейна.
15.07.2006
Още за къщата
1344
аксесоари, басейн, поддръжка, филтри, вода
Воден ефект ( водопади) - комплекс Делфин, Златни пясъци.
Източник: Акватек

Текстът е предоставен от фирма Сивон - С
Снимки на водни ефекти и изпълнени басейни  - Акватек

(Виж началото на статията)

Към оборудването на басейна има списък от много екстри, които задоволяват практични, естетични и специфични потребности на ползвателите на басейна.

Затоплянето на водата в басейна удължава времето на ползването му. В прохладна нощ температурата на водата в басейна се понижава средно с 2оС, а в покрит - с 1оС. За повишаване температурата на 300 м3 вода с 1оС са необходими 100 000 килокалории или около 120 kW.

Предлагат се няколко вида нагреватели за вода в басейн:


 • електрически нагреватели;
 • топлообменници, свързани с локалното отопление на жилището;
 • газово отопление – много ефикасно за бързо подгряване на водата; на приемлива цена;
 • слънчеви колектори на голяма площ.


Осветление на басейна - внася колорит и създава празнично настроение. Постига или с прожектори, фиксирани върху стените на басейна и снабдени с цветни филтри, или с халогенни лампи с почти точково осветление. Фиброоптиката може да превърне басейна и площта около него в неповторима цветна феерия.Снимка: Акватек


Басейните с малки размери (под 9 м) са неподходящи за плуване. За преодоляван на този недостатък, в басейна се монтира инсталация за създаване на мощен воден поток, срещу който се плува. Същата водна струя се използва и за хидромасаж. Такава инсталация за плуване срещу течението може да се предвиди при строежа на басейна или да се монтира допълнително.Снимки: Акватек

Интересно развлечение и украшение на басейна са фонтанът, струйникът, гъбите, чадърите - инсталират, по принцип при строежа, и в комбинация с подходящо осветление могат да станат атракция на басейна. Към басейна могат да бъдат обособени части с турбоджетен и перлен ефект.Воден ефект "дъга". Снимка: Акватек

Списъкът на екстрите към басейна би бил непълен, ако не се спомене голямото разнообразие от приспособления за изкуствено създаване на вълни, пързалки, трамплини, стълби и много други.

За да изпитвате винаги удоволствие от вашия басейн, не бива да забравяте за неговото поддържане – водата трябва винаги да бъде чиста, прозрачна и обеззаразена. Прозрачността се осигурява чрез механично очистване, а чистата и обеззаразена вода – чрез химическа обработка.

Чрез механичното очистване се отстраняват неразтворимите замърсители (листа, косми, мазнини, пясък и др.). Тези замърсители са локализирани предимно на повърхността на водата и на дъното на басейна и поради това филтриращата система засмуква вода от повърхността и от дъното чрез сифона и дъночистачката (аналог на прахосмукачка, която засмуква водата заедно със замърсяванията). Най-малко 50% от водата, подавана във филтриращата система, трябва да идва от повърхността, тъй като тя е най-силно замърсена.Схема на басейн със скимер. Източник: Сивон - С

Засмукването на повърхностния слой става с помощта на скимери и преливни канали с техните предимства и недостатъци. Когато имаме фамилни ненатоварени басейни, скимерите осигуряват достатъчно добра циркулация на водата, без да са изключени “мъртви зони”, където тя застоява. Предимство на скимерите е, че са евтини съоражения, лесно се монтират и поддържат.Схема на басейн с преливник. Източник: Сивон- САлтернатива на скимерите са преливни канали на нивото на плажа или под него, препоръчвани или дори задължителни за басейни с площ над 200 м2. Този начин на източване на повърхностния слой на водата е по-ефикасен, тъй като участва цялата повърхност и не остават мъртви зони. Той обаче е по-сложен и по-скъп и прилагането му е неоправдано за по-голямата част от фамилните басейни.

Дебитът на филтриращата система се подбира така, че в семейните басейни цялото количество вода да преминава през филтъра (да се рециклира) за около шест часа. Препоръчва се филтрирането да се извършва през деня, тъй като светлината благоприятства развитието на водораслите. Продължителността на филтрирането зависи от околната температура и от броя на къпещите се. 

Като ориентир могат да служат следните теоритични норми в зависимост от  температурата на водата:


 • под 10 oС – рискът от инфекции и развитие на водорасли е почти нулев;
 • 10 – 15 oС – рискът е малък, необходимо е филтрирането от
 • 2 до 4 часа на ден;
 • 15 – 18 oС – възможни са инфекции, задължително е едно рециклиране на водата на ден, т.е. минимум 6 часа филтриране;
 • 18 – 22 oС – необходимо е едно пълно рециклиране (6 часа) плюс един час допълнително филтриране за всеки 1 oС над 18 oС;
 • над 23 oС – задължително е двойно рециклиране, т.е. 12 часа филтриране.

При обществените басейни рециклирането трябва да се прави за 4 часа, а при детските басейни – за 2 часа.
Когато се използват пясъчни филтри много важна е скоростта на филтрация. За фамилните басейни оптималната скорост е
50 м3/час/м2, т.е. 50 м3 вода преминават за един час през един квадратен метър пясък. Превишаването на тази скорост води до влошаване качеството на водата. За обществените басейни оптималната скорост е 30м3/час/м2, а за детските тя е 20 м3/час/м2.Източник: Акватек.Аксесоари за поддръжка на басейна
Работата на филтриращата система за механично почистване на водата се допълва с аксесоарите за поддръжка на басейна.
Инструментите за поддръжка и почистване на басейна са ръчни или автоматични. Към ръчните инструменти принадлежат добре познатите метли и четки във всичките им разновидности, кепчета за почистване на повърхността и дъното на басейна и водосмукачката.

Пулсаторите са подобни на водосмукачките;  имат четка, дръжка и тръба. Те са свързани не със смукателната част на филтриращата система, а с тази за връщане на водата в басейна под налягане. Излизащата вода от главата на пулсатора под налягане създава зона на понижено налягане под нея, в резултат на което се засмукват утайките и се улавят в мрежите на пулсатора.

Въпреки че споменатите инструменти са доказали ефективността си и са най-евтини, те не са в състояние да ви разтоварят изцяло от ръчния труд и от участието ви в почистването на басейна.

Роботите за почистването на басейна представляват малки системи, които се преместват по дъното и стените на басейна, за да почистят и отстранят замърсяванията. Захранват се с 12 или 24 волта и се придвижват с гъсенъчни вериги; също така могат да действат и под покривалото на басейна.

Препарати, необходими за поддържане на басейна:


 • S    Коректори на pH;
 • S    Препарати за дезинфекция;
 • Препарат за избистряне на водата – коагуланти (флокуланти) само при пясъчни филтри;
 • Антиводораслови препарати;
 • Препарати срещу котлен камък и отлагане на варовик;
 • Препарат за предпазване на филтъра;
 • Препарат за почистване на линията вода–въздух – използва се за почистване линията на водата върху стените на басейна, където има благоприятни условия за развитието на бактериалната флора;
 • Многофункционални препарати:
 • Комбинирани таблетки;
 • Течен препарат, или препарати, използвани при зазимяване на басейна – в края на активния сезон и след шоково хлориране се препоръчва използването на препарати, които осигурават условия за запазване качествата на водата на басейна през зимата.
   

Снимка: АкватекПоддържане на басейна
Периодичността в поддържането и почистването на басейна зависи от интензивността на замърсяването му от околната среда и от броя на къпещите се. При фамилните басейни доминира замърсяването от околната среда.
Очевидно е, че вземането на подходящи предпазни мерки в значителна степен облекчава поддържането на басейна и разходите за него, поради което тези инвестиции са доста рентабилни.
След кратък оглед на басейна ще се уверите в нормалното му функциониране или щи откриете неизправности, които трябва да отстраните.

Веднъж седмично трябва:


 • Да почиствате плажната ивица.
 • Да почиствате ивицата на водата върху стените на басейна, може да използвате препарати срещу котлен камък и мазнина. Никога не използвайте абразивни материали при почистването.
 • Да почиствате повърхността на водата от груби замърсявания с мрежест сак (кепче).
 • Да почиствате дъното на басейна с дъночистачка.
 • Да почиствате стените и кошниците на скимерите.
 • Да почиствате кошничката на предфилтъра на водната помпа.
 • Да почиствате и измивате филтъра.
 • Да добавяте необходимото количество алгицид.

    Ежедневно трябва:


 • Да измервате и регулирате количеството на свободния хлор и pH. Те трябва да се регулират в граници съответно 3 – 6 г/м3 и 7,2 – 7,6.
 • Да почиствате от листа и инсекти.
Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари