Паркетът – видове, полагане, поддръжка

Паркетът – видове, полагане, поддръжка
13.11.2010
Мая Янева
1035
паркет, ламиниран паркет, циклене, трислоен паркет, редене
Паркетът – видове, полагане, поддръжка
Източник: сп. “Още за къщата”

Редене на естествен паркет
Преди да инсталирате естествения паркет, е добре той да стои между 10 и 14 дни в помещението, където ще бъде реден. Подът, където ще редите паркета, трябва да бъде равна и твърда повърхност, без пукнатини. Ако сте правили замазка, трябва да мине необходимото време за изсъхване на замазката, за да не се надуе паркетът след неговото инсталиране. В зависимост от големината на помещението и желания ефект се подбира големината на паркетините – обикновено за малки помещения се предпочитат по-малки паркетини, а за по-големи – по-големи. Монтажът на паркета се извършва чрез редене, лепене, комбинирано – лепене и редене, както и чрез коване. Класическите начини на подредба на паркета са рибена кост, диагонално, диагонална рибена кост и др.


Цикленето
Цикленето е необходимо за реновирането на естествения паркет. По този начин се изравняват неравностите и се почиства горният слой лак, безир или други покрития. Първият етап е циклене с едра шкурка, след това се шлайфа с по-фина. Тези етапи са различни в зависимост от замърсяването на паркета, докато се постигне желаният резултат. Цикленето в миналото е било доста неприятен процес, но сега се извършва със специални безпрахови машини, които намаляват до минимум разпръсването на отделения в процеса прах. Цикленето е предпоставка за добрата визия на паркета, след като той се лакира.


Лакиране на паркет 
Лакирането се прави, за да се предпази дървото, да се подчертае неговата красота. Преди да се положи последният финиш – лакът, паркетът може да се оцвети. Лакът може да бъде с блясък, матов или сатен. Лаковете са на различна основа, като всеки има своите преимущества. Слоевете лак, които се полагат, зависят от типа дървесина, от която е паркетът, и от типа помещение, където е паркетът. Ако е в офис или където има натоварен трафик, тогава е препоръчително да се положи три пласта лак, назависимо колко е твърда дървесината на паркета. Когато се положи последната ръка лак, помещението е необходимо да се експлоатира чак след два дни.


Видове
Естественият паркет се изработва от различни видове дървесина. Най-популярни у нас са паркетите от бук, дъб, ясен, акация, орех. Понякога паркетът или дюшемето се изработват от чам, но това е много неустойчива дървесина за целта.
Дъб – дъбовата дървесина е с много добри качества, тъй като има високо съдържание на дъбилни вещества. Освен това съсъхва и набъбва умерено, лесно се цепи, поддава се на байцване, но не е подходящ за гланцов лак, защото има големи пори. От този вид в България се срещат цер, благун, зимен дъб (горун, сладун), летен дъб. Дървесината има беловина – с жълтеникав цвят и ядро, оцветено в тъмнокафяво.
Бук – това е най-разпространеният дървесен вид у нас. Здравата дървесина е без ядро. Буковата дървесина живее дълго след отсичане, тъй като има високо съдържание на протоплазма и клетъчен сок. Това е причината тя да загнива и да се изкривява. След като се въвежда технологичният процес на попарване в дървообработването и мебелната индустрия, буковата дървесина намира широко приложение. Парената букова дървесина има светлочервен цвят, не се измята, подлежи на байцване, полиране и боядисване, което обяснява нейното широко използване.
Ясен – у нас са разпространени обикновен планински, мъждрян и полски. Дървесината на ясена образува ядро едва след 50 години. Тя е с жълто-бял до червено-бял цвят. Дървесината на ясена има много добри качества – якост, твърдост и еластичност.
Акацията е издръжлива на ниски и високи температури и понася замърсен въздух. Тя расте много бързо и дава издънки, ако се отсече. Дървесината й гние бавно.
Орехът расте на сухи, варовити, песъчливи почви. Неговата дървесина има ядро с матовокафяв до червено-кафяв цвят и беловина със сиво-бял или кремав цвят. Ореховата дървесина е много ценна – цепи се лесно, твърда е, добре се обработва и е красива, когато се байцва или полира.


Естествен трислоен паркет
Трислойният паркет се състои от няколко пласта от различна дървесина. Най-горният слой е от висококачествена дървесина и е с дебелина до 6 мм. Следващият слой е от дървесина с по-ниско качество, която е напречно залепена, така че да прави конструкцията на паркета по-устойчива на деформация, а най-отдолу има слой от иглолистен фурнир. Този тип паркет е с добра здравина и подлежи на няколко реновации – може да се цикли до три пъти.


Ламиниран паркет
Ламинираните паркети са 3 основни вида - ПДЧ, MDF и НDF. Ламинираният паркет най-често е от 4 слоя. Първият слой осигурява износоустойчивостта и е направен от корунд. Този материал гарантира качеството и устойчивостта на износване на ламинирания паркет. Вторият слой е декоративен с компютърно изображение на наподобяваната дървесина. Дървесината се обработва с меламин, така че да може да се прилепят износоустойчивият и сърцевинният слой, след приложен силен натиск. Следва третият слой, наречен още сърцевиден. Той представлява водоустойчива плоча от HDF и е основният фактор за издръжливостта на продукта. Четвъртият слой се нарича стабилизиращ, изграден е от дървесина и поема колебанията при огъване. Той осигурява устойчивостта на влага. Класовете при ламинатите се разделят на клас на абразивност (АС) и клас на удароустойчивост (IC). Тестът за удароустойчивост има няколко етапа – тест за удар, устойчивост на драскане и увреждане от падащо топче. За домашни помещения класът паркет е от 21, 22 или 23, а за обществени 31, 32, 33.


Инсталиране на ламиниран паркет
Ламинатът трябва да престои в помещението, където ще бъде инсталиран, поне едно денонощие. Базата, върху която ще се поставя, трябва да бъде със същите качества като при естествения паркет – равна, гладка, твърда и без пукнатини. Максималната денивелация, допустима за основата, е 2-3 мм. Вратите в помещението трябва да са монтирани преди палагането на ламината. Ламинатът се инсталира върху подложка с дебелина 2-3 мм. У нас се ползва порест найлон. Целта на подложката е да компенсира неравностите на пода. Съществуват и подложки за допълнителна шумозащита.

+1
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари