Занзибар – оживяла приказка за 1001 нощ

Синьо небе, екзотични плажове , пъстра смесица на култури , султански дворци
31.12.2017
Лилия Лозанова
1343
Занзибар, екзотичен остров, Танзания, дворци
Плажовете създават усещане за роматика и релакс
Източник: kessybrotherstours.co.tz

Вече е толкова лесно да попаднеш в приказка от 1001 нощ.
Просто се качваш на самолета и заминаваш за Занзибар.
Поводът е очевиден - от възможността да посрещанете Нова година и пожеланието така да ви върви и през останалите дни, до изкушението да прекараваш зимата под топлите лъчи на слънцето и изумрудените води на Индийският океан. Това е и най-подходящото време да прекарвате почивката си тук - декември- януари, когато тук е сухия сезон или лятото. Всичко, което сте чели в детството за султански дворци с ухаещи градини, приключения сред тюркоазените води на Индийския океан, тук е реалност.


Занзибар е един тропически рай, автономна част от Обединена република Танзания, Източна Африка. Представлява архипелаг в Индийския океан, намиращ се на 25-50 километра от крайбрежието на континента. Включва два големи острова – Унгуджа (Занзибар) и Пемба, както и множество малки острови. Площта му  е 2 643кв.км., на която живеят около 1,1 млн. души. Столицата има същото название като самата автономна област.
Летището се намира на около 5 км южно от столицата град Занзибар. До Занзибар може да летите с авиокомпания FlyDubai - най-добрият избор, включващ качество, цена и обслужване. 


През 1500 г. тук попадат и персийски търговци. Завръщайки се в родината си


разказват за несметните богатства на страната Занг (черно) и Бар (земя), т.е. Земята на черните (Занзибар).


През дългата история на острова, за надмощие над тази „златна мина” се борят перси, португалци, оманци и британци. Той се разглежда като врата към континенталната част на Източна Африка. През 1832 г. султанът на Оман мести столицата си от Маскат в Занзибар, като го превръща в голям център на търговия с роби. Той насърчава отглеждането на карамфил, така че когато търговията с роби е прекратена през 1873, продажбата на подправки продължава да процъфтява. Затова и Занзибар и днес е известен като   „съкровището” на подправките.


Повратен момент в историята на ахипелага е 1890 г., когато той става британски протекторат през 1946 г. Занзибар се обединява с колониалната територия Танганика (Танганайка), формирайки Обединена република Танзания, островите получават полуавтономен статут. Затова следите от културното присъствие на различни народи и цивилизации създават съвременното очарование на това райско място. Това е особено видимо в столицата. Условно град Занзибар включва стара част (Каменния град) и новата част Нгамбо (от суахили „другата страна“), който се простира на югоизток във вътрешността на острова. Двете територии се разделят от шосето „Крийк Роуд”.


Каменният град се намира на малък нос, вдлъбнат в Занзибарския проток. 
Това е едно от най-атрактивните места в града. Известен е с английското си име Стоун Таун (Stone Town) или като Мджи Мконгуе (от суахили: „стар град“). Каменният град е от голямо историческо и културно значение за Източна Африка. Очарованието му до голяма степен се дължи на неговата архитектура, датираща най-вече от XIX век. Тя представлява уникална смесица от местната култура суахили и елементи от мавританската, арабската, персийската, индийската и европейската култура. По тази причина през 2000 г. е включен в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.


Каменният град е лабиринт от тесни улички, край които са разположени къщи, магазини, базари и джамии. Първото впечатление от занзибарските къщи са пищно декорираните дървени врати с резби и релефи. Тези,които са индийски стил са с кръгъл връх, а оманските са с правоъгълен връх. Най-често са издълбани цитати от Корана, но се срещат и други орнаменти, например лотоси - символи на възход. Според статистиката, в тази част на столицата се намират над 80% от всички резбовани врати в източната част на горещия континент. Сградите са с големи тераси, обградени с дървени огради (балюстради). Любопитен архитектурен елемент при традиционни сгради „бараза” е издигната каменна пътечка около стената. Тя е многофункционална и се използва, ако при големи дъждове улиците се наводнят и станат неизползваеми за ходене. В сухо време пък се превръща в пейка, където местните  почиват и разговарят.


По принцип на острова можете да видите контрастни гледки – бедни квартали и приказни палати. Обаче ако се разходите по крайбрежието, ще разгледате уникални обекти и истински палати.


Домът на чудесата (Бейт ал-Аджайб) е дворец на занзибарските султани.
Той е един от най–важните символи на страната и атрактивен туристически обект. Сградата е обявена за национално богатство, в нея се помещава националния музей, който от 2002 г. е отворен за посетители. Понеже била единствената електрифицирана сграда в града, хората едновременно се страхували и възхищавали от нея. Затова я нарекли Къщата на чудесата.


Днес тя приютява интересни колекции. Може да се разгледат експонати от миналото на империята Суахили, любопитни факти и предмети от морската история, информация за Каменния град и др. На балкона са поставени две стари бронзови оръдия, като на едното има посвещение на португалски.
Дворецът на чудесата е изграден през XVII век от морски инженер в чест на султан Баргаш. Архитектурата  му е изключителна, въпреки военноморските бомбардировки през 1896 г. помрачават красотата й и оставят следи.


Непременно си заслужава да видите „Градината на Саломе”- сякаш израсла от приказка от 1001 нощ.
Нещо повече, приказна е и историята на нейната собственичка. Ботаническото чудо се намира в арабска вила, притежание на принцеса Саломе (Салме Сайда, 1844-1924 г.). Тя е последната представителка от султанската династия в Занзибар. Обаче прави нещо нечувано - приема християнската религия, за да се омъжи за своя любим - германец. Новото й име е Емили Рут. Нейният живот е описана в автобиографичната й книга "Спомени за една арабска принцеса от Занзибар".


Самата вила е от началото на XVIII в., намира се в Бубубу, на 6 км от Стоун таун. В градината преобладават жасмин, бугенвилия, папая и кокосови палми. Зад триметровите стени се чува плясъкът на морските вълни. Във вилата има малка джамия и останки от персийски бани. Част от зелената площ се е превърнала в своеобразен птичи свят, където гнездят различни пойни пернати.


Задължителна част от туристическата програма е "обиколката на подправките". Тя продължава около час, като стартира от "Градината на Саломе".  Занзибар е най-подходящото място да получите енциклопедични познания за ароматните растения. Разбира се, от пазара в града можете да се снабдите с канела, кардамон, карамфил, кумин, куркум, хене, индийско орехче, къри, пипер във всичките му разновидности, лют пипер, тамаринд, ванилия, шафран, джинджифил. Продавачите не пропускат да дадат ценни съвети относно правилното им използване и смесване.


Кухнята на Занзибар отразява мултикултурно наследство на острова.
Тя е смесица от различни кулинарни традиции, които включват банту, арабска, португалска, индийска, британска и китайска кухня. Ако сте ценители на екзотичната кухня, сте попаднали на точното място. Специалитетите от морски дарове са от риби, омари, калмари, раци и всевъзможни водни създания. Основните ястия в менюто тук са угали (варена царевична каша) и печеното телешко. Непременно трябва да се опитат пресни тропически плодове, както и фрешове, сокове и напитки с тях. Местните жители се изхранват с ориз, сорго, кокосови орехи, плодове и зеленчуци, риба.


Ако сте се подкрепили и починали, можете да се отправите към родната къща на Фреди Меркюри. Тя се намира в центъра на Камения град. Вокалистът на група „Queen” се радва на особена почит, защото улички, ресторанти и корабчета носят неговото име. Все пак сте дошли на екзотичен остров най вече заради морския въздух, слънчевите плажове и романтичните кътчета по брега. 


Занзибар е една от всепризнатите дестинации за дайвинг и наблюдение на делфини.   
Океанското дъно е опасано като с новогодишни гирлянди от невероятно красиви коралови рифове. Тук има много места за подводни разходки, като можете да се насладите на цветните „гори” от корали и най-вече на пъстротата от риби, морски костенурки и др. Ако решите да се повозите в малка лодка, ще може да зърнете делфини, а при добър късмет- да бъдете заобиколени от тях.


Каквито и възможности да изберете за прекарване на времето си в Занзибар, ще преживеете невероятни приключения. Потапянето сред изумрудените води, почивката на слънчевите плажове и обиколката на дворци на шейхове, ще ви изпълни с усещането, че се попаднали в приказка от 1001 нощ. 

+2
Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари