Линолеум – екологичната настилка за дома

През последните години Еко настилките, подобно на другите екологични материали придобиват все по-голяма популярност в световен мащаб, поради факта, че са произведени от естествени материали.
14.11.2014
Светлана Стоянова
2048
интериор, настилки, подови настилки, линолеум, еко настилки
Линолеумът създава здравословна среда в дома.
Източник: www.forbo-flooring.com

За да не попаднете на неподходящи или ниско качествени подови настилки, които избирате за вашия дом, нашият съвет е да не се ръководите само от красивите шарки и привлекателен външен вид на настилката. Добре е преди това да проучите технически сложната, а за мнозина и безинтересна информация за подовите настилки , което ще ви спести много нерви и грешки при избора.

През последните години Еко настилките, подобно на другите екологични материали придобиват все по-голяма популярност в световен мащаб, поради факта, че са произведени от естествени материали и са нетоксични и безвредни за здравето на човека и за околната среда.

Такава еко настилка е Линолеумът.
И докато в Европа се използва масово в жилища, обществени сгради, болници, то в България все още не е толкова разпространена, може би поради липсата на достатъчно информация.

Най-голямото предимство на  линолеума са неговите антистатични, антибактериални и антиалергични свойства, тъй като се прави изключително само от естествени съставки: ленено масло, юта, дървесно брашно, борова смола и натурални пигменти и оцветители, поради което е подходящ за хора с дихателни проблеми и алергии. По тази причина намира широко приложение в здравни заведения, детски градини, училища. В дома е особено подходящ за кухни, мокри помещения, спални, детски стаи.

Линолеумът се предлага на руло с различна ширина – 2 м, 2.5 м, 3 м, 4 м и на плочи, като цветовото разнообразие е невероятно – имитация на дърво, на метал или мрамор. На пазара се предлагат уникално красиви цветови комбинации и нюанси, а при различните производители цветовете варират от 60 до 90 на брой.

В последно време най-голямата компания – производител на подови настилки Forbo предложи своите иновативни разработки – линолеум, който се монтира подобно на ламината или паркетната дъска, т.нар. Marmoleum Clicк. Размерите на линолеумните плочи е 30 х 30 см, 30 х 60 см или други вариации, а на планките 100/120 см дължина и 15/20 см ширина. Цветовите комбинации са толкова разнообразни, че позволяват да реализирате даже собствен дизайн на подовата настилка.

3 факта, които трябва да знаем за линолеума:


  • Основни характеристики на тази настилка е неговата водоустойчивост, топло- и звукоизолационни свойства, а също така устойчивост на въздействието на химически вещества. Освен това притежава клас негоримост М1 и Клас за димоотделяне В1.
  • Линолеумът притежава изключителна дълготрайност.С цел повишаване на износоустойчивостта на линолеума и предпазване на шарките му от изтъркване, производителите нанасят на повърхността допълнителен защитен слой, който при различните компании е с различно наименование. Тази фабрично нанесена запечатка подчертава уникалните цветове на настилката, като запазва първоначалния и вид в продължение на дълъг период на ползване. При правилна поддръжка може да издържи повече от 20 години.
  • Голямата еластичност на линолеума изисква той да се полага върху максимално равен и гладък под, в противен случай настилката може да се наруши. Когато се монтира върху стара настилка с неравности, е наложително преди това да се сложи саморазливна замазка, която идеално да изравни пода. 

Монтажът на линолеума е сравнително бърз процес, но най-добре е да се доверите на специалист.
Материалите - линолеум, лепило, грунд задължително трябва да престоят в помещението 24 часа при температура от +15 до +29 градуса по Целзий и влажност не по-висока от 75%. След като е разкроена, настилката се полага върху гладка, почистена и суха основа, като се залепва с лепило. 
При единия вариант две парчета се залепват плътно едно до друго. 
При другия вариант, фугите между настилките може да се запълнят със заваръчен шнур чрез специална машина-пистолет с горещ въздух. Това е специфична операция, която трябва да бъде извършена от специалист-монтажист с нужните инструменти.

Поддръжката на линолеума е изключително лесна и напълно екологична – необходимо е периодическо почистване с прахосмукачка и избърсване с мокра кърпа, а във водата може да се добави малко неутрален почистващ препарат.

Кратка история на Линолеума 
Linoleum е изобретение на англичанина Фредерик Уолтън през 1855 г. Произлиза от латинските думи  Linum(лен) и Oleum( масло). Първоначалният състав на настилката доста се различава от състава на съвременните линолеуми. През 1864 г. е създадена първата фабрика за производство на линолеум в Стейнс, близо до Лондон. Новият продукт не става популярен веднага, поради силната конкуренция на други настилки и през първите 5 години компанията работи на загуба. Но Уолтън не се отчаял, а започнал интензивна рекламна кампания на изобретената от него настилка като в същото време открил два магазина в Лондон. През 1872 г. Уолтън стъпил на американския пазар в Стейтън Айлънд, в партньорство  с американеца Йосиф Уайлд.
В следващите десетилетия линолеумът претърпява доста промени в своя състав и качество, благодарение на многобройните разработки и подобрения на фирмите - производителки.

През 50-те години на XX век линолеумът се смята за отличен, евтин материал, подходящ за сгради с висока натовареност. Неговата водоустойчивост и износоустойчивост го правят предпочитан материал за пода, масово използван както в обществените така и в жилищните сгради - в кухни, спални, коридори и др.


Линолеумът е подова настилка, създадена в резултат на комбинация от стара, изпитана технология и най-новите, иновативни разработки на водещи фирми в тази област като Forbo, TARKETT, Armstrong и др.

Не забравяйте, че макар на външен вид линолеумът да си прилича с виниловите настилки и балатума, всъщност те се различават един от друг по техническите си характеристики и единствено линолеумът е с изцяло естествен състав. Затова той е напълно екологична и здравословна настилка.

 

Автор: Светлана Стоянова
Закони Нормативна база Коментари