Креслото: на Milan Design Week 2014

През седмицата в средата на април се състоя 53-тото издание на Salone Internazionale del Mobile , световното мебелно шоу, по-известно като Milan Design Week 2014.
14.04.2014
Антоанета Салфидж
467
интериор, мебели, обзавеждане, дивани, кресло

Стотици изложители от най-прочутите мебелни брандове демонстрираха безкрайно разнообразие от най-нови дизайнерски продукти и цялостно обзавеждане за дома. Представиха се и редица забележителни проекти, създадени от любими световни арихитекти. Показваме  ви редакторска селекция с някои от най-интересните столове, кресла и дивани,  които най-общо представят настроението и дизайнерските търсения на Milan Design Week 2014. 


1. Диванът "Botan"
Автор: Benedetta Tagliabue за Passoni Nature
Диванът е с дървена конструкция и тапицирани седалка и облегалка. Съставен е от самостоятелни елементи, които се събират като венцелистчета на цвете и създават редица хармонични композиции, вдъхновени от природата.


2. Столът „Вашингтонският кожа и кости”
Автор: David Adjaye за  Knoll
Конзолните столове на David Adjaye са дизайнерска шега, която създава впечатление, че столът е наклонен и не съвсем устойчив. Те присъстват в интериора като скулптура независимо в кой от вариантите са избрани – този, със структура на скелет или моделът в ярка кожа.

 


3. Креслото Gemini
Автор: UNStudio за Artifort
Датската дизайнерска фирма UNStudio е разработила кресло с S-образна седалка, която предлага разнообразни възможности за сядане. Изглежда невероятно, но това кресло с асиметрична форма наистина може да се ползва и като стол и като лежанка, да се отпуснете в него, да се обръщате, люлеете или да похапвате, ако приближите до него и малката масичка. 

 


4. Креслото Red Riding Hood
Автор: Hanna Emelie Ernsting
Германската дизайнерка Hanna Emelie Ernsting представи едно уютно предложение за кресло с одеало. Red Riding Hood е с позната ергономична форма и с мека сива тапицерия. Новото при него е специалната му червена пелерина, която при спуснато положение обгръща цялата му облегалка. Седящият в креслото обаче може удобно да се загърне с пелерината и така да я ползва като топло одеало.


 5. Креслото Radar
Автор: Claesson Koivisto Rune
Шведското дизайнерско студио Claesson Koivisto Rune    представи цяла серия от кресла, пресъздаващи концепция за „стая в стаята”. Колекцията е създадена за италианската компания Casamania  и се състои от четири модела между които най-големият е с огромна облегалка, която плътно обгръща седящия и създава  ” ефект на радар”. Според създателите тази форма изключително помага за концентрацията при разговор между двама събеседника. „Гърбовете създават усещане за допълнително лично пространство като стая в стаята”, коментира продукта си Mårten Claesson от   Claesson Koivisto Rune


6. Креслото  Mollo
Автор: Philippe Malouin за Established & Sons
Супер мекото кресло на канадския дизайнер Philippe Malouin е първи проект за мебелната марка Established & Sons. Креслото е изработено без каквато и да е твърда структура. Основният материал е пяна, позната от матраците. „Ние винаги търсим , винаги искаме да направим супер мека и супер удобна форма. Това се случи с креслото Mollо”, казва Malouin


7. Креслото Ballons
Автор: Studio h220430
Японското студио  h220430 показа забавно кресло, което сякаш се носи в стаята, теглено от връзка балони. Симпатичният модел е инспириран от сюжета на  филма Le Ballon Rouge от 1950г. , в който главният герой Паскал се спасява от банда хулигани, политайки за Париж хванал се за връзка балони с хелий. В действителност  летящото кресло е само една илюзия. То все пак е фиксирано на четири опорни точки. 


8. Креслото Layers Cloud
Автор: Richard Hutten за Kvadrat
Датският дизайнер Richard Hutten представи на Седмицата на дизайна в Милано многоцветно кресло Layers Clods. Структурата му е създадена от парчета плат с различни цветове. За целта са използвани 840 метра  материал от текстилната фабрика Kvadrat's Divina „Исках да създам дизайн от текстил” обяснява  Richard Hutten. Всеки слой на креслото е с различен цвят като са използвани близо 100 слоя.

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари