България на длан

“Алтернативно театрално образователно сдружение - България на длан” представя една уникална пътуваща театрална атракция с идеята да ни срещне отблизо с богатото ни културно-историческо наследство.
15.01.2006
Даниела Житарска
1289
сгради, българия на длан, експозиция, макети, културно-исторически
Народен театър “Иван Вазов”
Източник: Даниела Житарска

“Алтернативно театрално образователно сдружение - България на длан” представя една уникална пътуваща театрална атракция с прекрасната идея да ни срещне отблизо с част от богатото ни културно-историческо наследство.

Автори на проекта са Съни Сънински - театрален режисьор и председател на сдружението и Стефани Рачева - актриса и член на сдружението.
Усещането от експозицията е една невероятна като въздействие емоционалност. Същата тази, която струи от Съни Сънински. От разговора си с него видях една осъществена мечта, мечтата на един българин, който не само е съхранил традицията в себе си, но и намерил оригинален начин да ни приобщи към нея. Артистичният му поглед създава едно интригуващо пътешествие през векове и събития - от величествения нос Калиакра, през тайнствения Рилски манастир, възрожденска Копривщица - до царствения Търновград. Като игра, за по-малко от час прекосяваме хиляди километри сред най-внушителните български паметници на културата и историята.

Проектът е осъществен от многочислен екип, състоящ се от сценографи, скулптори, макетисти, художници, музикални озвучители, софтуерни студиа, осветители, PR и маркетингови специалисти - един екип от над 100 професионалисти в съответните области.

На прилежащ терен, по предварително разработен дизайнерски проект, са поставени триизмерни репродукции (миникопия) на най-известните културно-исторически сгради, паметници на България. Обектите са снабдени със “скрити” озвучителни колони и осветени от художествено осветление. Компютърна система “режисира” кога и колко да оживява съответния макет посредством светлина и звук - една триизмерна витрина на най-величествените архитектурно-исторически паметници от наследството на България.

Една от основните идеи на авторите е да мотивират всеки един от посетителите на експозицията да види оригиналите, а тези, които са ги виждали да се пренесат отново при тях, като ги върнат във времето.  Към всеки макет са изработени и минифигури на хора, създавайки усещане за действие и живот. Като в театър, където въображението ни се завихря и ние доизграждаме събития, дорисуваме картини и създаваме история.

Макетите са изработени предимно от естествени материали - камък, метал, хартия, дърво и смоли, за да въздействат с по-голяма сила и да се предаде особената автентичност на времето. А перфектното им изпълнение ни изпраща в дълбините на историята.

Експозицията има потенциал да се превърне в обект с национално значение, един културен инкубатор,  един интригуващ образователен център.
Една прекрасна, осъществена мечта на група невероятни творци, линеещи по изгубеното българско, възрожденци на ценностите, едни истински българи.

Реализирани в първи етап макети:
Дворецът Царевец - Велико Търново
Рилският манастир
Античният театър в Пловдив
Шипка - паметник
Катедралата във Варна
Копривщица - част
Храм-паметник - “Александър Невски”
Корабът “Радецки”
Нос Калиакра - Историческа възстановка
Народен театър “Иван Вазов”
Национална художествена галерия - бивш Царски дворец
Тракийска гробница - Казанлък
Асенова крепост
Мадарски конник
Крепост “Баба Вида”

Планирани следващи обекти:
Белоградчишки скали - крепост и околността
Мелник - част, пясъчните кули
Хисаря - арката
Мостът на Кольо Фичето в Ловеч
Старопрестолният град Плиска - крепост
Софийски уневрситет
Руската църква - Храм-паметник в
с. Шипка
Часовниковата кула в Трявна
Църквата-галерия в Несебър
Атонски манастир
Църква “Света София”

Автор: Даниела Житарска
Закони Нормативна база Коментари