Мебелите от масив

Мебелите, изработени от масивна дървесина, правят стаята топла, елегантна и приветлива.
15.03.2010
Мая Янева
780
мебели, дърво, кухня, столове, маси
Мебелите от масив
Източник: сп. “Още за къщата"

Майсторлъкът при производството на дървени мебели процъфтява през вековете. Дървото е сложен и динамичен материал, който може да бъде употребяван успешно само ако майсторът го разбира.

Мебелите, изработени от масивна дървесина, правят стаята топла, елегантна и приветлива. Независимо дали вкусът на купувача е по-скоро традиционен или семпъл и модерен, мебелите от дърво внасят правилния полъх в дневната зона. Дървените мебели имат невероятно значение за визията на едно помещение. Техният изискан вкус привлича вниманието на съвременния купувач, който разбира ценността на богатата традиция. Добре изработените мебели могат да бъдат използвани, за да се преодолеят слабите места и да се подчертаят силните страни на интериора. Елегантните и стилни мебели достигат до модерния дом, като представят свеж и изтънчен вид в нови вариации и стилове.

Столовете от дърво създават класическа визия и елегантност, която е подходяща както за дома, така и за офиса. Традиционният дизайн е с извити елементи, а финишът е боя или лак, което придава невероятно богат визуален ефект. Дървените столове се изработват, като се взема предвид удобството при седенето, съчетанието на красив и уникален дизайн, а резултатът е качество и стил. Столовете, изработени от дърво, са здрави, с добри изолационни способности и могат да бъдат боядисани или лакирани. Те могат да бъдат с различен финиш и изборът им предопределя стила на живот и нивото на официалност в съответното помещение. Тъмните тонове и дърво като махагон и череша създават тежка, консервативна атмосфера, докато светлата дървесина и меките цветове помагат за създаване на стил рустик и ежедневна атмосфера.

Класическите маси са мебели, които имат плосък плот, разположен върху един или повече вертикални крака. Дървото е прекрасен материал за производството на маси, тъй като е устойчив на гниене, фин и може да бъде с покритие или да се запази неговият естествен вид. Изящно резбованата маса може да направи невероятно впечатление, а сложният дизайн обикновено е критерий за високо качество. Обикновено масите, изработени от масив, имат естествени ръбове, които показват красотата на дървото. Тези маси са трайни, изискват минимална поддръжка и са устойчиви на гниене, разцепване и повреди. Някои маси, изработени от дърво, са илюстрация на  иновативен дизайн. Разнообразието от дървени маси показва изобилие и вдъхновение. Тези маси са в широка гама от финиши и цветове и могат да бъдат в различни форми – квадратни, правоъгълни, кръгли, овални и т.н. Различните дървени маси са с различно предназначение – масички за кафе, маси за трапезария, кухненски маси, сгъваеми маси и др.

Перфектни за модерния стил на живот, трапезарните маси са най-ключовата мебел в дома. Те са толкова практични и популярни, че са неотделима част от интериора през последните векове. Има много разнообразни видове маси, които обикновено са изработени с елегантен и традиционен дизайн, който включва декорация, определени линии и извивки, допълнителни детайли – като на практика вариантите са безкрайни. Масите с по-извити линии могат да се използват като място за подреждане на красиви аксесоари и създаване на отправна точка на погледа в интериора, която да привлича и да забавлява госта в помещението. Понякога тези маси се използват като работен плот, конферентна маса или маса за игра на карти.

Откакто кухнята стана ключово помещение при обзавеждането на дома, има непрестанно търсене, за да се открие перфектната маса. Масите от масив се радват на особено голямо внимание и голямо уважение в сравнение с други мебели за дома. Тези маси имат богат и гъвкав дизайн, който се радва на висока оценка от хората. Кухненските маси могат да осигурят релакс, неформално пространство, където хората да се съберат заедно за питие, да се почерпят и да поговорят. Тези маси създават всекидневна и стимулираща атмосфера. Те са с различни размери и форми и са чудесно допълнение за интериорния декор на кухнята. Основно предимство на масите от масив е, че те могат да бъдат изработени, а по-късно да се добави финишът, така че да съответства на останалата част от обзавеждането – столове и шкафове.

Дървените легла са най-важната част от обзавеждането на спалнята. Те представляват рамка за матрак и странични табли отгоре и отдолу на леглото, съответно откъм главата  и откъм краката. Рамката за легло е онази част, която държи матрака. Дървените рамки за легла са популярни от древни времена до днес. Рамките на повечето единични легла са направени от горна и долна табла и странични дъски. Повечето от двойните легла, включително и  „кралски” размер, имат същия тип централно поддържащи бордове. Понякога тези огромни легла са със специална възможност за удължаване откъм краката. Таблите на леглото могат да бъдат направени от всякакъв вид дърво, могат да бъдат патинирани, боядисани или тапицирани с дамаска или кожа.

Шкафовете са друга важна част от мебелировката в спалнята не само защото се ползват за съхранение на различни вещи, но и като декоративен елемент. Те могат да бъдат част от обзавеждането на кухнята, банята, кабинета и могат да бъдат разположени на една или повече стени в помещението. Те са подходящи за съхранение на дрехи, книги, документи и папки.

Дървото е първият материал, който е използван, за да се изработят рафтове и етажерки, тъй като е здрав материал и е подходящ за различни дизайнерски решения. Лакираната дървесина често се използва от майстори, които работят на ръка за създаването на уникални дървени шкафове със световна класа. Те съчетават впечатляващи декоративни мотиви, красив дизайн и превъзходна дърворезба.

Дървените шкафове са много солидни и внасят рустик стил. Освен това те могат да бъдат с допълнително орнаментирани елементи, с вградени огледала, с декоративни детайли и в съчетание с други материали като стъкло, бронз и мед. Такъв род мебели могат да се намерят в широка цветова гама от различна дървесина и в стил от античен до съвременен.

Гардеробите от дърво са предпочитани поради своята здравина и трайност.
Разбира се, трайността на гардеробите зависи от вида дървесина, от който са изработени. Дъбовите гардероби са най-трайните, така че, ако искате траен гардероб и не сменяте често мебелировката си, това е най-удачният материал за вашия гардероб. Има много видове дървесина, която не е подходяща за изработка на гардероби, например бор, но въпреки това такъв род мебели се купуват от много потребители, които искат да са в крак с времето, търсят модерен дизайн и често променят интериора си.

Най-основно дървените гардероби се разделят на вградени и свободно стоящи.
Вградените гардероби
са фиксирани към стените и осигуряват идеално място за съхранение и могат да бъдат разположени в ъгли, скосени тавани и до неравни стени. Те обаче трябва да бъдат монтирани от специалист и са обикновено по-скъпи. Свободно стоящите гардероби са разнообразни по стил, дизайн, покритие и имат визия, сходна с кабинетната мебел, като предоставят различни възможности за окачване на дрехи и съхранение на вещи на етажерки. Те нямат нужда от фиксиране към стената и могат да се пренасят, в случай че смените жилището си.

Мебелите от масивно дърво са красиви, трайни, внасят уют и изисканост в атмосферата и могат да се впишат като акцент или като основна мебел във всеки вид интериор. 

+6
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари