Парапети за стълби от ковано желязо

Кованото желязо придава автентичен, аристократичен и изтънчен облик на интериора, внасяйки усещане за собствен стил, с почит към историята.
31.01.2020
Екатерина Бонева
5375
интериор, ковано желязо, стълби, парапети, парапети от ковано желязо
Източник: Железните ООД, www.jeleznite.com

Въпреки че, основната роля на парапета е да допринася за безопасното и удобно придвижване по стълбището, не бива да се пренебрагва и неговата естетическа функция. Ето защо доста хора решават да украсят стълбите в дома си с изискан парапет от ковано желязо. Инвестицията в такъв интериорен детайл си струва не само заради красивото излъчване на класическия материал, но и заради дълговечните свойства на метала. Когато са правилно изработени и добре поддържани, железните елементи са на практика вечни.Отлично се съчетава с други материали      Източник: Железните ООД,  www.jeleznite.com

Кованото желязо – традиции и качество
Желязото е здрав, ковък, еластичен и устойчив на корозия материал, който освен това е и лесен за обработка. Коването на желязо е един от най-древните занаяти, познати на човечеството. То е съчетание между сигурност и красота, присъщи за дворец. Истинското ковано желязо се кове и формова от майстори с изключително изящество и внимание към детайла. В това се корени и основата разлика с масово предлаганото на пазара машинно изработено, лято желязо. Кованото желязо придава автентичен, аристократичен и изтънчен облик на интериора, внасяйки усещане за собствен стил, с почит към историята. Умението, труда и времето за изработка го превръща в произведение на изкуството, предназначено за ценители.

 
Източник: Железните ООД,  www.jeleznite.com

Парапети от ковано желязо – неподражаема естетика
Модерният парапет от ковано желязо съчетава здравина, функционалност и високи естетически характеристики. Правилно проектираният дизайн на парапет за стълби от ковано желязо може да подчертае изтънчеността на всеки съвременен дом, както и да отразява бизнес стила на офис пространството. Солидното излъчване на материала перфектно кореспондира с камък, мрамор, дърво, стъкло. Отворите между опорните колони на кованите парапети са изпълнени с различни форми: орнаменти, спирали, сложни къдрици и ажурни решетки.

Кованото желязо позволява да се отчетат конкретните характеристики на архитектурата и дава възможност за реализиране на почти всякакви дизайнерски концепции. Парапетите от ковано желязо хармонично съчетават практичност, надеждност и аристократичност. Инсталацията им в интериора на дома е знак за изтънчен вкус с приоритет към неподражаема естетика у собственика.

 
Парапетите от ковано желязо намират успешно приложение както в интериора, така и в екстериора          Източник: Железните ООД,  www.jeleznite.com

Изящни и дълговечни
Когато инвестирате в изработка на парапет за стълбите, искате решение, което със сигурност ще издържи години наред, а това е може би най-голямото предимство на кованото желязо. Ниското въглеродно съдържание в структурата на автентичното ковано желязо осигурява дълъг живот и висока устойчивост на корозия. Когато веднъж направите инвестицията за закупуване и монтаж на такъв парапет, ще се радвате дълги години на изящните форми и естетика, които никога няма да ви отегчат. Това е един от най-трайните материали, чиято поддръжка е почти минимална.

Непреходни във времето
Парапетите от ковано желязо са създадени, за да облагородят и подчертаят атмосферата в дома. Отлично се вписват в стилове като барок и рококо, като изглеждат изискани и елегантни дори и в модерните течения. Те са ефирни и “прозрачни” и не натоварват пространството, затова лесно се възприемат в интериорната концепция. Големите производители предлагат изработка освен в традиционните черен и бял цвят, също и в различни по колорит вариации. Кованите парапети за стълбище изглеждат още автентично, ако са обработени с финишно покритие от сребро, злато или платина.


Източник: Железните ООД,  www.jeleznite.com

Как да разпознаете истинското ковано желязо?
Не е невъзможно да проверите дали става въпрос за желязо, изковано от ръцете на майстор или за отляти елементи. Наличието на белези по извивките и орнаментните върхове и некачествено изпълнените заварки на декоративната украса са все признаци на машинно изработени детайли.
Запомнете, че автентичното ковано желязо се отличава с изящество и прецизност на извивките, където няма два абсолютно еднакви елемента. Заслужено високата цена на артикулите е другият ориентир, от който може да се ръководите.

  
Източник: Железните ООД,  www.jeleznite.com

Кованото желязо внася старинна естетика, надеждност и солидно присъствие в дома. Прецизно изработените артистични плетеници, вложени в ръчно ковани метални елементи ще подчертаят и фино ще допълнят характера на пространството както в жилището, така и в екстериора.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари