Запомнящ се алпийски силует

Още от самото началото местността впечатлява, кара те да се огледаш обстойно, да почувстваш и оцениш уникалността на обкръжаващата природна картина.
15.12.2006
Весела Маркова
2093
къща, интериор, дизайн, планинска къща, проект къща, алпийска къща
Източник: Още за къщата, фотограф: Милена Конакчиева


Проект:  арх. Тихомир Атанасов
              арх. Леонид Покрасс


 


 


Снимки: Милена Конакчиева
Текст:     Весела Маркова


 Още от самото началото местността впечатлява, кара те да се огледаш обстойно, да почувстваш и оцениш уникалността на обкръжаващата природна картина. Ролята на архитектурата като своеобразно отражение на околното пространство е да подчертае максимално достойнствата на средата, като я допълни,  без да наруши или разкъса общия облик, да се развие и слее с пространството,  без да въздейства натрапващо се.Когато архитектът е успял да улови характерните качества на конкретното място, да ги асимилира и интерпретира и през призмата на творчески прийом да пресъздаде формата в един нов обем, тогава къщата се вписва толкова добре на фона на заобикалящия я пейзаж и изглежда така, сякаш винаги е била част от него.

  

Новият дом, в който гостуваме, дело на творческия тандем арх. Тихомир Атанасов и арх. Леонид Покрасс, олицетворява непринуденото съзвучие на естествената среда с архитектурата, която същевременно се откроява и с ярки артистични щрихи. Камъкът и дървото, материалите, които най-осезаемо се свързват с планината, тук са оригинално комбинирани, за да изградят запомнящ се алпийски силует.

  

Сградата е ситуирана в северозападната част на парцел от 800 кв. м, като следва естествения наклон на терена, с лека денивелация в посока изток-запад. Гаражът в случая е решен като самостоятелна и свободностояща постройка в югозападната част на двора, непосредствено до главния вход.Двуетажната къща е разработена в един обем, завършващ с комбинация от скатен и плосък покрив. Обемите, оформящи лицевата фасада, са раздвижени и пластични, елементите са категорични и добре балансирани. Диференцирани са две зони, източна и западна, съпоставка на вертикални и хоризонтални акценти от дърво и камък. Линията на покрива напомня планински хребет.Отчетливият контур на стръмните скатове е балансиран от плавните плоски покриви с минимален наклон за оттичане на дъждовните води. Конструкцията на скатните покриви е отчасти монолитна, отчасти дървена, покрита с керемиди, докато конструкцията на плоските покриви е изцяло монолитна и е покрита с битумна хидроизолация.Къщата е изпълнена със стоманобетонова конструкция, плочи, греди и колони и газобетонови тухли за стените. Фасадите и покривът са топлоизолирани, съобразно предписанията от архитектурния проект. Облицовките на къщата допринасят до голяма степен за цялостната й визия и характер, използвани са каменни плочи в комбинация с дървена обшивка. Красива дървена пергола покрива външната камина от камък както и разположената югозападно от къщата тераса.Жилището е просторно и изпълнено с обилно количество естествена светлина. Картините в този дом просто не са необходими, те са заместени от живи природни пейзажи, които със своето присъствие в интериора внасят по неповторим начин живописната динамика на различните сезони в планината. Избраните цветове също са в унисон с естественото обкръжение, ефирните и пастелни нюанси на стените и подовете се допълват от по-наситените тонове на мебелировката.

  

На партерно ниво е ситуиран дневнен тракт, обединяващ гостна, трапезария и кухня, и е решен на две нива, следвайки наклона на терена. Материалите са дърво, камък и метал. Топлотата на камината дава несравнимото усещането да живеееш в планината.
Къщата е снабдена с всички необходими удобства в това число и система за отопление с котелно.Трираменна стълба отвежда на второ ниво, където гледката, която се разкрива към околните хълмове, е дори още по-прекрасна. Тук са разположени три спални, всяка снабдена със собствена баня и гардеробно помещение. Истински разкош за обитателите е изградената домашна сауна, от която през оригинален кръгъл прозорец погледът преминава през идентичен отвор, оформен в лицевата каменна фасада, за да се фокусира небрежно в срещата на два планински склона.

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари