Актуално за коледната украса тази година

Ако искаме да превърнем дома си в кътче от приказките, но все още нямаме очертана идея за това в съзнанието си, то следващите редове със сигурност ще са ни от полза.
14.12.2015
Румяна Бонева
1299
интериор, декорация, коледна украса
Източник: www.hgtv.com

Наближава най-светлият християнски празник – Коледа! С нетърпение очакваме топлите семейни сбирки около празничната трапеза и суетенето по коледната украса на дома. А дали вече сме добили представа какви са актуалните модни концепции за празнична декорация тази година? Ако искаме да превърнем дома си в кътче от приказките, но все още нямаме очертана идея за това в съзнанието си, то следващите редове със сигурност ще са ни от полза.


Блясък, ефект, драматичност....
Под този надслов Коледа обещава да е по-бляскава и нетрадиционна отвсякога. До неотдавна не оставяхме място лишено от украса в което и да е помещение. Наред с отрупаната коледна елха и камината, красиви свещи, елхови клонки и керамични фигурки стояха едва ли не във всяко кътче. Тази година тенденцията е представена в по-малко на брой, но внушително изглеждащи елементи. Празничният интериор съчетава натуралното с луксозното, нестандартните идеи с добре познатите. Концепциите за модерна празнична декорация все повече се вдъхновяват от пищният ефект и екстравагантното излъчване.


Топлина в меден цвят
Бакъреният цвят утвърждава позициите си на изключително стилен за 2015 година. Този цвят излъчва топлота и елегантност. Меките му нюанси греят върху играчките за елха, празнични вази, свещи и панделки. Красотата му е подчертана както самостоятелно, така и в комбинация с не по-малко актуалните сребърно, златно, черно, червено, светли и тъмно сини цветове. И тук ще се учудим – дори с пепелно розово, медният цвят придава несравнима нежност и романтика. Вече си представяме неповторимата атмосфера, която биха създали подобни комбинации.


Феерия от приказни нюанси
Наред с топлите пастелни цветове, нежно розовото, метново зелено и тюркоаз също са на мода тази година. Всъщност една вече утрърдила се тенденция по отношение на облеклото и с все по-голяма роля в дизайнерските интериорни решения успешно се превъплъщава в приказния дух на коледната атмосфера. Съчетани с бяло, черно или сребро, тези багри ослепително ще освежат интериора, красиво подредената трапезна маса и греещото коледно дърво. Какво е празникът без цветове? И колкото по-умело ги съчетаем, толкова по-приветлив и различен ще изглежда домът.


Мистично черно и невинно бяло
Черният цвят неуморимо си проправя път в празничния декор, а също така и сред аксесоарите за дома. Черното придава драматичен ефект, изглежда стилно и впечатляващо и има силно мистично излъчване. Ако съчетаем този цвят например със сребро и някои от вече упоменатите актуални краски, ефектът ще бъде помпозен и елегантен интериор, който без съмнение ще прелее в интересен дебат по време на празничната вечеря. Представена е даже идеята за коледно дръвче в черно, украсено с няколко различни по размери играчки в бяло и светли цветове от пастелната гама.


Пингвини, полярни мечки и птици - актуални тази година. www.carabesquelife.com


Бялото е не по-малко на почит тази година. Неподправената нежност, с която привлича вниманието говори за чистота и изтънчен вкус и напомня за трупащият се сняг навън. От играчките за елха, коледните свещи и вази до финият порцелан на масата, елементите в бяло са водещ аспект в колорита на празничния интериор.


Белите пера нежно напомнят ангелски криле www.hgtv.com         Какво е празникът без цветове - тюркоазът на фокус www.bobvila.com


Един различен декор – кожа, пера и кадифе
Присъствието на тези материали осезаемо променя облика на коледната атмосфера. Естественото излъчване на кожата и кадифето в покривката за маса, декоративните възглавнички и меки оцеялца очарова и въздейства пленяващо. Освен всичко друго тези елементи отлично се вписват в мразовития чар на зимния сезон. Коледните украшения и гирлянди от пера и кадифе в бяло, понякога дори в розово или черно са последен хит в празничния декор. Подсъзнателно свързваме белите пера с ангелски криле и чувството за божията благословия и доброта. Като елемент от вариететно шоу пък цветните пера внасят неповторима екстравагантна нотка в празничната атмосфера и декорация. 


Вдъхновени от природата www.hgtv.com

Вдъхновение от природата и естествените материали
Естествените материали и натуралната красота на природата и тази година остават основополагащи модните тендеции за коледното разкрасяване на дома. Шишарки и жълъди палаво надничат изпод елховите клони на великолепно изплетени венци. В натуралният си вид или фино обработени със спрей в бяло, златисто, бронзово, медно и дори в черно. Наред с тях дървесните гъби се оказват изключително забележителен декор и любим приказен елемент при украсата на трапезната маса и камината..


    Празнична декорация за коледната трапеза. Източник:www.hgtv.com


Друга интересна концепция са необработени дървени пръчици, клонки и дървена кора. Изплетените от тях празнични венци излъчват неподправена красота и очарование. Различни по големина и дължина клонки и пръчици презентират уникално естетичен вариант на коледно дърво, отново украсено с естествени материали. Участват също така и в направата на изкусни фигури за окачване – сърца и звезди във всякакви форми и размери. 


   Ръчно изработен гирянд от дървени пръчки.  www.hgtv.com Текстилни материи и дървени пръчици.www.dailyarchdesign.com


Играките за елха са една изключително интересна тема. Хитът тази година е ръчното им оформление с текстилни материи – памук, лен, груби тъкани и др. И сами можем да си ги направим вкъщи, обвивайки играчките с ивици плат и вълнени конци. Относно актуалните форми, било то по отношение например на празничните свещи или играчките – акцент тази година са кълбовидните и яйцевидните форми, традиционните коледни елхички, ангели и сърца. Също толкова привлекателно изглеждат животинските мотиви – порцеланови или стъклени поларни мечета, пингвини и птици. 


Коледната украса придава неповторимо празнично настроение във всеки дом. И тази година дизайнерите впечатляват с нестандартни и атрактивни концепции за неповторим коледен интериор. И нека не забравяме – най-важният елемент от този свят християнски празник са споделените мигове със семейството и роднините.

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари