Известни са победителите в АРХ ИНОВА 2015

Първо място спечели екип на "А и А Архитекти" с проект за офисна сграда към производствен комплекс на фирма в Плевен.
01.11.2015
ARCHINOVA
1002
архитектура, конкурс, архитектурен конкурс, архитектурни награди, АРХ ИНОВА
На официална церемония бяха връчени наградите на победителита в конкурса "АРхитектурни награди АРХ ИНОВА 2015"
Източник: сп.

На 29.10. вечерта в сградата Capital Fort се състоя церемонията за втория ежегоден архитектурен конкурс за проекти и реализации „АРХ ИНОВА". Темата тази година беше „Офис сгради”. Журито с председател арх. Пламен Братков и състав арх. Веселин Серкеджиев, арх. Венета Кавалджиева, арх. Весела Вълчева-МакГий, арх. Леонид Покрасс, арх. Светослав Станиславов, арх. Ваня Мянкова, арх. Димитър Димитров и д-р арх. Раймондо Флакомио, дадоха своите оценки за 20 проекта.

Организатори на наградите „АРХ ИНОВА" са специализираните медии в областта на архитектурата, строителството и интериорния дизайн Citybuild.bg, ka6tata.com и The-Building.eu.

Първо място в конкурса „АРХ ИНОВА 2015" бе присъдено на архитектите Ангел Захариев, Николай Узунов и Асен Милев от "А и А Архитекти" ООД за офисна сграда към производствен комплекс на фирма "Димитров" ООД в Плевен. "А и А Архитекти", заедно с английската фирма "Аткинс" са проектанти и на уникалната сграда Capital Fort /на бул.Цариградско шосе/ – най-високата сграда в София.

Наградата на арх. Захариев и арх. Узунов връчи арх. Пламен Братков, председател на журито на конкурса. "Това, което мога да пожелая на колегите за следващото издание на конкурса, е да участват с плам, защото важно е когато правим нещо, да се съпоставим с другите, да видим къде стоим и евентуално - да се мерим по-високо", каза той.

"Много благодаря на журито, тази награда е много ценна за нас. Благодаря и на организаторите за този чисто архитектурен конкурс. Радваме се, че той вече има традиция и се надяваме да продължава все така успешно. Проектът ни за офисна сграда в Плевен е специален проект за нас, защото смятаме, че истинската качествена архитектура трябва да навлиза навсякъде в България, и се надяваме градът да се гордее с тази сграда. Благодаря много и на екипа. Тук до мен е арх. Николай Узунов, който е водещият проектант и всъщност наградата я заслужава най-много той", каза арх. Захариев.

Втора награда бе за проекта на арх. Делян Стефанов от "ТДИ Дизайн" ЕООД - Skywaves - офис сграда в София.

Наградата на арх. Стефанов връчи инж. Венета Новакова, ръководител R&D, EТЕМ България.
"Искам да изкажа благодарност на журито, че е оценило така високо моя проект, както и на възложителите Р.С. Инженеринг, благодарение на които стана възможно осъществяването на този проект. Надявам се реализацията да бъде съвсем скоро", каза арх. Стефанов.

Трета награда получи арх. Цветан Симеонов - архитектурно ателие "Вертикали" за реновация и разширение на „Сграда на съобщенията“ в Несебър. Грамотата беше връчена на арх. Симеонов от инж. Тодор Димитров - ръководител на "Технически отдел" на ALUKÖNIGSTAHL.

По време на церемонията в Капитал Форт беше връчена и още една специална награда - за футуристичен архитектурен подход и иновативни строително-конструктивни технологични решения за сгради. Отличието е за екип от ВСУ "Любен Каравелов" - доц. д-р арх.Людмила Александрова, проф. д-р арх.Янко Александров, Магдалена Михайлова, Иван Кирчев и Иван Александров - за висока офис сграда с комплексно обслужване - „ВЕЛОТРЕК 2015“ - Торонто, Канада.

Специалната награда беше връчена на проф. д-р арх. Янко Александров от търговския директор на „Винербергер" ЕООД инж. Цанко Миланов.
"Във ВЕЛОТРЕК 2015 успяхме да разработим невероятно много иновации, и то не просто иновации, а иновации с изобретателска стъпка", каза проф. д-р арх. Янко Александров. "Композиционно те влияят изключително много на решението. В случая сме разработили нова строителна технология за изпълнение на небостъргачи", каза той.

Председателят на САБ арх. Георги Бакалов поздрави участниците и организаторите на конкурса. "Една такава инициатива е важна за утвърждаването на професията. Важно е и да има хармония между инвеститорите, строителите и проектантите, защото интелектуалната част на инвестиционния процес е значима. Важно е и тя да може да бъде и добре платена, и достойно отчетена. Конкурсът АРХ ИНОВА и съпътстващата я изложба обръща внимание върху продукта, който ние, архитектите, създаваме", каза той.

"Миналата година, когато връчихме наградите "АРХ ИНОВА", бяхме много развълнувани, защото започнахме един проект в трудни времена. Сега се вълнуваме още повече, защото той се оказа интересен за вас, архитектите, и бяха подадени интересни идеи освен от известни бюра, и от млади талантливи архитекти", каза издателят на Citybuild.bg и Citybuildhome.bg Петър Колчев. Той благодари на фирмите и партньорите, помогнали за провеждането на втория поред архитектурен конкурс. Това са ЕТЕМ, Алукьонигщал, Винербергер, SKV и Hoval, както и партньорите Triple Green Building Group, Colliers International, Камарата на архитектите в България, Съюзът на архитектите в България, както и на Стилстрой Трейдинг, които бяха домакини на журирането.

"Създадохме конкурса с идеална цел, за да стимулираме качествената архитектура в България. Надявам се участниците следващата година да са още повече", каза Дияна Кинова, списание "Още за къщата" и списание The Building. Тя обяви и темата за следващото издание на конкурса - "Жилищни сгради" в две категории - многофамилни и еднофамилни.

Проектите в конкурса може да разгледате на сайта на конкурса - archinova.bg

АРХ ИНОВА е ежегоден, некомерсиален архитектурен конкурс, чиято цел е да поощрява и популяризира качествената архитектура и стойностните проекти на архитектите, на базата на четири основни критерия, които няма да бъдат променени и в следващите издания. Критериите са иновативност на архитектурни решения и приложени технологии, устойчивост на архитектурата и хармонично вписване на сградите в околната среда, функционалност на сградите и естетика.  


 

+9
Автор: ARCHINOVA

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари