Актуално за интериорните стълби

В тази статия ще разгледаме актуалните трендове по отношение на вътрешните стълби и материалите за тяхната изработка.
13.10.2020
Екатерина Бонева
3407
интериорни стълби, дървени стълби, вити стълби, прави стълби
Серия Knock Design – Дизайн на Giugiaro Architettura - Модулна метална стълба за персонализирани решения, стъпала от масивна дървесина, самоносеща конструкция
Източник: Джи Ти Ти ООД, www.gtt.bg

В наши дни интериорните стълби не са просто елемент, който свързва отделните етажи в къщата. Въпреки, че основната им функция е да осъществяват стабилна и безопасна връзка между нивата в дадена сграда, те прибавят и ефектна декоративна стойност на интериорната концепция. Като важен архитектурен елемент, интериорните стълби са преминали през множество метаморфози през годините. Първите конструкции са се правели само от масивна дървесина, но днес може да се намерят модели от всякакви материали. В този материал ще разгледаме актуалните трендове по отношение на вътрешните стълби и материалите за тяхната изработка.


Серия Ego Glass – Възможност за различни съчетания от масивна дървесина и стъкло     Източник: www.gtt.bg

Постигането на функционален и хармоничен интериор е основен принцип при оформлението на вътрешните пространства. Именно поради това, видът и размера на интериорните стълби трябва да се определи още на етап проектиране на сградата – разположение и форма на конструкцията, както и материалите за изработка. В конструктивно отношение стълбите най-често се проектират  в следните варианти – прави стълби и такива с една или две площадки, вити стълби и стъпала за конзолен монтаж. Последните се наричат още „плаващи“ стълби, заради атрактивния си дизайн и усещането за ефирност, което придават на пространството. Със сигурност може да се каже, че всички те запазват своята актуалност при изграждането на модерния дом.

 
Снимка 1: Серия Composity – Стълба с изчистена конструкция от висококачествена стомана и стъпала от масивен бук
Снимка 2: Серия Daisy – Идеалното съчетание между стомана и стъкло     Източник: www.gtt.bg


Разковничето се крие в материалите. До преди няколко години в повечето къщи стълбището се изграждаше предимно от букова или дъбова дървесина. Преобладаваха топлите и меки нюанси, носещи спокойствие, уют и позитивна енергия. В последно време тази тенденция отстъпва място на изцяло нова концепция, базирана на по-богата изразност и подчертани акценти, постигнати с разнообразие от материали. При изграждането на модерните интериорни стълби преобладават металите, като стомана, месинг, античен бронз и стъклото, което прави конструкцията ефирна и почти невидима. Тъмно гланцирано дърво и кожа присъстват при изработката на парапетите. На почит са стълбите с урбанистичен дизайн, излъчващи вибрациите на съвременния град, с всички негови „отблясъци“ и вълнения. Изключително успешно в тази концепция се включва и бетонът, чиято хладна и сурова красота се вписва безупречно при обзавеждане в индустриален стил.

 

Снимка 1: Серия Trio - Дизайн на Giugiaro Architettura -  модерна спираловидна стълба със стъпала от масивен бук
Снимка 2: Серия Gara – Класическа елегантна стълба от масивно дърво     Източник: www.gtt.bg


Дървеното стълбище си остава предпочитана алтернатива, но този път под формата на конзолни самоносещи стъпала, които нямат връзка помежду си, а сякаш излизат от стената. Характерната конструкция на конзолното стълбище се основава на изчистени линии и почти монохроматичен стил, а красотата на дизайна се крие в способността му да се извива около всяко пространство в дома.

Стълбищата от екзотична дървесина добавят модерен щрих на традиционния декор. Този дизайн се изпълнява и без парапет, но с цел безопасност в повечето случай се залага на стъклен парапет, който поддържа усещането за лекота и въздушност на конструкцията. Много подходящ е за офиси и жилища в стил хай-тек или минимализъм.

 
Снимка 1: Chiocciola Inox Design – Спираловидна стълба с впечатляващ дизайн, изградена от стомана и масивна дървесина в различни комбинации
Снимка 2: Серия Fantasy – Стълба със самоносеща конструкция, създава усещането за дълбочина и е пригодна и за по-малки пространства     Източник: www.gtt.bg


Изключително популярен е и спираловидният дизайн на стълбите, като инструмент за пестене на пространство. Тук се залага на изчистената визия и осигуряване на максимална видимост при слизане и изкачване, посредством стъклени парапети с метални акценти и стъпала от метал, стъкло или дърво.

Друга нарастваща тенденция при интериорните стълби е вграждането на стълбищно осветление, което има не само силно декоративна, но и практична функция за безпроблемното преминаване на членовете от семейството.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари