Анемония или още позната като Съсънка

Името на рода идва от гръцката дума anemos, което означава вятър.
09.06.2022
Ланд. арх. Анита Янева
2221
озеленяване, растение, цвете, анемония, съсънка, градиско цвете
Източник: Снимка на ivabalk от Pixabay

Видовете от този род са многогодишни растения, които произхождат от Средиземноморието, Мала Азия, Южна Европа и Китай.  Разделени са в две групи според кореновата система: с грудкови корени и с коренища.

Делят се още на три групи: Маргаритоцветни анемонии, Макоцветни анемонии, Японски анемонии
 

Маргаритоцветни анемонии. Източник: Pixabay.com,  Снимка: ViJakob 


Размножаването става по различни начини, чрез семена, чрез разделяне на грудките, разделяне на коренищата, разделяне на туфите в края на лятото при маргаритоцветни и макоцветни анемонии и чрез коренови резници при японските анемонии. 
 

Anemone japanese. Източник : Снимка на Miloslav Hamřík от Pixabay 


Грудките се накиснат във вода за една нощ преди засаждане. При разделяне на грудките, трябва върху всеки дял на грудката да има вегетативни пъпки. При сухо състояние грудките могат да се съхранят дълго време. Накиснатите грудки се засаждат на 5 см дълбочина и на 10 см една от друга. Когато се засадят през септември, цъфтят март или април, а засадените през март, цъфтят от юни до септември. Японските анемонии цъфтят от август до октомври.

 

Необходимо е да бъдат засадени в пропускливи богати с хумус глинести почви на полусенчести места. Източник: Pixabay.com, снимка: atrix9 


Семената се засяват на дълбочина около два сантиметра. Необходимо е да се поддържа постоянна влага в почвата. Семената поникват приблизително след около 3 до 6 седмици. Анемониите цъфтят с бели, розови, червени, сини, бледолилави прости, полукичести или кичести цветове. Необходимо е да бъдат засадени в пропускливи богати с хумус глинести почви на полусенчести места. За да предпазят от измръзване през зимата е добре да се покрият с мулч или сухи листа. Могат да се отглеждат  в саксии и сандъчета.

 

Известни видове са: Anemone coronaria L., Anemone hupehensis Lemne., Anemone japonika Sieb. et Zucc., Anemone nemorosa.
Известни сортове са: The bride, Mr Foker, Hollandia, His Excellensy, Prince Henry, September Charm. 

 

Anemone coronaria L. Източник: Pixabay.com, Снимка: İsmet Şahin 

 

Името на рода идва от гръцката дума anemos, което означава вятър, a на български e позната като Съсънка.


Anemone patens е важно растение не само от биологична и екологична гледна точка, но и поради неговата медицинска, декоративна и културна стойност. Anemone patens принадлежи към рода Anemone L., от които много видове са преди всичко лечебни растения. Anemone patens се използва широко като декоративно растение в градинарството за декорация на алпинеуми, слънчеви многогодишни бордюри и култивирани лехи.

Закони Нормативна база Коментари