Панорама над града

Семейната къща е разположена в покрайнините на София, в подножието на Витоша. Превъзходната панорамна гледка над града постепенно се изгубва от строящите се наблизо къщи.
15.01.2009
Мая Янева
668
къща, архитектура, градска къща
Превъзходната панорамна гледка над града
Източник: Снимки: Георги Вличков

Интериор: арх. Диди Александрова
Реконструкция фасада: “АРХИХОЛ”
Покривна конструкция: “Покриви за вас 2008” ООД , www.pokrivizavas.com
Снимки: Георги Величков

Семейната къща е разположена в покрайнините на София, в подножието на Витоша. Превъзходната панорамна гледка над града постепенно се изгубва от строящите се наблизо къщи. Така за шест години единственото място, откъдето все още може да се наблюдава силуета на града, остава покривът. Собственикът, който купува парцела и проекта именно запленен от ценното преимущество на гледката преди години, сега вече не може да ú се любува.
Преди около година семейството решава да реконструира фасадата и покрива на къщата. Фирма “АРХИХОЛ” подготвя новата визия. Арх. Диди Александрова е ангажирана, за да даде цялостните решения на интериора. Каменните облицовки по фасадата са заменени от дървена облицовка от тиково дърво. Цялата фасада е топлоизолирана. При оформянето на екстериора е използван светъл тон на жълтото. Покривът също претърпява генерална промяна. Фирмата, която се заема с реконструкцията е “Покриви за вас 2008” ООД. Керамичните керемиди се подменят с битумни, улуците с медни, а новите стрехи са изпълнени от тиково дърво. Това прави цялостната визия на къщата слънчева, топла и приветлива.
Реконструкцията на покрива решава и друг основен проблем на скосеното таванско помещение, където се помещават фитнес, сауна, билярдна и спалня за гости. В досега некомфортно тъмното пространство фирмата, реконструирала покривната конструкция, вгражда три допълнителни покривни прозореца, внасящи достатъчно дневна светлина, желание, което собственикът винаги е имал. На следващ етап той решава да спечели отново загубената панорамна гледка и така се поражда идеята за малка покривна тераса. Така на билото на покрива е издигната платформа, истинска и екстравагантна тераса. Тя дава възможност на собствениците да се наслаждават на чудесната гледка, която се открива оттам в хубави и слънчеви дни. Майсторското изпълнение на този детайл допринася изключително за постигането на цялостния впечатляващ облик на къщата, а на собствениците новата придобивка доставя истинско удоволствие.
Къщата е на три етажа. На първия етаж от входното антре се влиза в отворено светло пространство, където са разположени кухня, трапезария и дневна. Обособените части са с комбинирана настилка – паркет от естествен масив в дневната, гранитогрес в два цвята в кухнята и трапезарията. Колони в античен стил, с декоративната боя на Oikos, украсяват централната част, придавайки величие и разкош на пространството.
Кухнята в стил рустик е обзаведена с мебели от Scavaloni. Изключително практичната конфигурация в П-образна форма внася допълнителен колорит на ефирното пространство. Таванът е украсен с декоративни греди в цвят череша. Трапезарията е обзаведена с мебели от Канор. Тоновете на стените на първия етаж са избрани в топлата гама - кремави, с акцентна текстура на декоративната мазилка.

Стилът на дневната е дообогатен със семпли класически тапети, а текстилът е в кафяво и пясъчно. Меката мебел е от естествена кожа. Френска камина от “Аврора”, поместена под стълбите за втория етаж, създава неповторимия уют на домашното огнище. Пред нея е разположен люлеещ се стол за релакс. Осветителните тела са от ATG.
 
Вита стълба с парапети от инокс от фирма “Милениум” е грандиозният акцент, централно разположена на първото ниво и водеща към следващия етаж. Изключително впечатление правят цветните витражи, които красят стълбището към втория етаж. Самото стълбище е с настилка в два цвята – екрю и бледорозово.
 
На втория етаж са разположени родителска спалня, кабинет и две детски стаи. Кабинетът е в класически стил,вв облицован с дървена ламперия, а вградените мебели са от “Оригинал мебел”. Стаите на децата са по поръчка от “Класик” и “Айко”. Те са с прилежащи бани.
 
За визията на третия етаж заслугата е на фирма “Хелитранс”. Подпокривното пространство тип лофт с масивен гредоред, събира зона с камина и мека мебел, зона за домашен фитнес, кухненски бокс и билярдна маса. На този етаж има стая за гости, баня с джакузи и сауна. Камината е отново на “Аврора”. В зоната за спорт са събрани всички необходими уреди за поддържане на добра форма - пътека за бягане, скрипец, висяща боксова круша, елиптичен велоергометър. Тази подпокривна зона за релакс е едно от най-любимите места за прекарване на всяка свободна минута.
 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари