Трендове при декоративните възглавници

Дали много големи или икономично малки, квадратни, кръгли, меки или със стабилна форма, те са толкова разнообразни като никой друг аксесоар.
02.01.2019
Светлана Желева
4787
интериор, аксесоари, декоративни възглавници
Деко възглавничките създават уютна атмосфера в дома
Източник: www.livingspaces.com

Декоративните възглавнички са не просто аксесоар за дома. Те са идеални за украса, но и за гушкане, особено в хола и спалнята, тъй като именно в тези стаи обичаме удобството и уюта. Като декорация на фотьойла или за облегалки, те придават на нашето жилище завършен вид.

Деко възглавничките
ги има във всякакви форми, материали, размери и стилове. Най-често те са напълнени с мемори пяна или пух. Дали много големи или икономично малки, квадратни, кръгли, много меки или със стабилна форма, те са толкова разнообразни като никой друг аксесоар.

Деко възглавничките са важен елемент от обзавеждането в дома, тъй като не всяка година си купуваме ново кресло или диван, но пък няколко нови възглавнички винаги могат да се вместят в бюджета ни.

Снимка: www.coolinsky.com

Ако ги цените като декор, може да сложите една или няколко в съответствие с годишните сезони. Декоративните възглавнички се грижат също и за здравословния сън и дори могат да заменят стола, ако са подови: най-често са от  модела ПУФ.


Снимка: www.boxtoner.ru

Като индивидуален подарък, можете да я дадете допълнително за бродерия или принт (с любовни снимки или фотоси от отпуската).

Ето какво да съблюдавате при покупката на възглавници.
1. Докато възглавниците за кресло преди всичко имат ефектна роля в жилището, то възглавниците за глава трябва да бъдат изключително удобни за сън. Те действат като опора за лежащия и трябва да му носят отпускащ сън.

2. Подовите възглавници от 60-те години на ХХ-ти век днес се радват на изключителен интерес и се считат за удобни мебели за сядане. Те, благодарение на мекия си пълнеж, идеално пасват на нашето тяло. Възглавниците ПУФ се предлагат в безброй вариации и стилове. Те са най-често кръгли и заемат централно място в стаята. Други ги използват като фоново украшение, в хармония с креслото и стила на обзавеждане.

3. Допълнително има и някои специални възглавници: за правилна стойка на работното място (ергономични), такива, които правят четенето и гледането на телевизия по-удобно, и възглавници за хора, които спят само странично. Те облекчават през нощта кръста и коленете, и осигуряват релаксиращ сън.
 

Снимка: www.livingspaces.com

Цветове и стилове
Декоративните възглавници поставят в хола и спалнята свежи акценти, особено, ако заиграете с цветове и размери. Ако смесите големи и малки, и експериментирате с цветови комбинации, може в стаята да постигнете различни настроения. Благодарение на различните стилове на възглавничките можем да се пренесем много лесно от една селска къща в един базар от Ориента, например. Сменяме ли възглавниците, сменяме стиловете и настроенията.
 


Снимка: www.etsy.com​​​​​​​

Материалът, от който са възглавниците също е решаващ.  Кадифе и коприна придават по-скоро аристократичен вид на креслото. Вълнените и плюшени варианти създават уют, особено в кътчето за четене. А възглавници с бродерия внасят екзотична нотка.

Пълнеж
Деко  възглавничките, благодарение на техния пълнеж, варират в усещането при пипане. Като изискан и удобен вариант са пера и пух. Те предимно се използват при възглавниците за глава. Принципът е, че колкото повече е делът на пуха, толкова по-лека и по-топла е възглавницата.

Възглавниците с мемори пяна са много подходящи за под, освен това са предпочитани за слагане зад гърба, тъй като се отличават с голяма здравина и стабилност на формата. За креслото се предпочитат меките, като те се изработват от мек вълнен плат. За пълнеж на ПУФ пък предимно се използват стиропорни топчета, които се напасват оптимално на всяко движение на тялото.

Поддръжка
Декоративните възглавнички са в директен контакт с нашето тяло. Трябва да се има предвид, че във всички тях живеят различни акари, които могат да провокират алергия. Затова е добре да се изтупват редовно.
При купуването им съблюдавайте калъфката им да може да се маха, а цялата възглавничка да може да се изпере, когато е необходимо.
Пухените възглавници трябва да бъдат почистени професионално, а ако са от полиестер и микровлакна – могат да бъдат изпрани в собствената пералня с по-леки препарати.

Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари