Римските вили

Начевайки всеки нов проект,  винаги сме имали желание максимално да проникнем в идеите на клиента за бъдещата сграда като архитектурен стил, обитаване, цветови предпочитания, вътрешен дух и отношение към пространството.
23.01.2007
Още за къщата
706
архитектура, проект къща, вилна къща

Архитектурно ателие “ЕВРОАРХ-2000” ЕООД
Ръководител: арх. Люблена Пунчева
арх. Боряна Грънчарова, арх. Валентина Павлова
3D визуализации: арх. Добромир Станков
тел.: 02/955 41 57, GSM: 0888 810 837


 

Начевайки всеки нов проект,  винаги сме имали желание максимално да проникнем в идеите на клиента за бъдещата сграда като архитектурен стил, обитаване, цветови предпочитания, вътрешен дух и отношение към пространството. В представените от нас жилищни сгради, разположени в гр.Банкя, предизвикателство се оказа не само теренът на двата съседни имота - със силна денивелация по посока изток, висока кота на улицата спрямо тях, с възхитителен панорамен изглед към меката горска зеленина на Витоша и Люлин, но и с доминиращо изразената артистична натура на нашите клиенти.

 

 

По време на съвместното изграждане на проектите те активно участвуваха с мнения, идеи, елементи от интериора. Причината за тази намеса беше една - огромната им привързаност към Рим и неговата архитектура. Те дори и за миг не се отклониха от главната цел - техните вили да изглеждат “като римски”. Множеството разгледани от нас снимки, както и посещението ни в Рим, улесниха “попиването” на стила от този вечен град, въпреки че ще бъде твърде нескромно, ако твърдим, че сме го опознали. И така, въоръжени със свежи познания, се опитахме изцяло да подчиним нашето творческо мислене за вписване на “римските вили” в дадения терен, за тяхното неразривно единство. Така те се получиха гъвкави, силно терасирани, с много орнаменти и известна преднамерена парадност, въпреки неголемия им размер.

ВИЛА “GALA”
На италиански “gala” означава “лукс, разкош”. Това бе и подходът към сътворяване на тази къща - с колонада пред главния вход, ниши със скулптури по фасадата, основно парадно стълбище в интериора и квадратен отвор в средата на плановата композиция, обединяващ всички нива и осветен от стъклен покрив.

Застроена площ - 144,00 м2
РЗП (над терена) - 483,92 м2
РЗП (със сутерен) - 553,84 м2
Площ на имота - 742 м2


Къща А – сутерен,                   Къща А - първи етаж

 


 

Къща Б сутерен,    Къща Б - втори етаж

 

Застроена площ на сградите - 173.63 м2
Разгъната застроена площ (всички нива) = 534.71 м2
Разгъната застроена площ (над терена) = 451.91 м2


Вила “GALA” има три нива, включващи частичен сутерен. Тя е разположена в западната част на имота – към основната улица, като от юг граничи с тупик, водещ до втория имот на нашите клиенти.

Главният вход за сградата, подчертан от портик, е от запад, където е предвидена и открита площадка за паркиране.
Подходът за гаража (рампата) е от юг – на ъгъла на главната улица и тупика.

Първият етаж (на кота +0,00) включва следните помещения:
входно преддверие с WC; просторна дневна с няколко къта и галерия за произведения на изкуството, визуално обединени със столова и кухня с място за хранене. От дневната зона и столовата се излиза на балкони, оградени с ажурен метален парапет. В средата на вилата, около основното стълбище е предвиден квадратен отвор през две нива.

Долното ниво (на кота –2,88 и на –2,05) включва следните помещения: две спални със самостоятелни бани към тях, от които се излиза на широка веранда и цветна поляна, дрешник с перално помещение към него, склад, голямо помещение за ел. котел с външен изход и гараж за четири коли.

Третото подпокривно ниво, (на кота +2,88 и на +3,18) съдържа следните помещения: галерия с бар; спалня с баня и два кабинета.

От единия се излиза на западен балкон, оформящ портика над главния вход. От бара и от другия кабинет има изход към обширни покривни тераси, с прелестен изглед към околните планини. 

Над квадратния отвор от долните нива е предвиден стъклен под от триплексно стъкло, а завършекът на отворения квадрат е стъклен покрив с пирамидална форма, струящ от светлина. Осветлението и вентилацията във всички помещения и на всички нива е естествено, осъществяващо се чрез отваряеми прозорци със стъклопакет.

Конструкцията на жилищната сграда е монолитна с носещи стоманобетонови елементи - колони, шайби, греди, плочи и тухлени зидове. Покривът е със стоманобетонова носеща конструкция, покритие от керемиди и топлоизолация. 

Предвидената стъклена пирамида е част от покрива над централното отворено пространство. Много декоративни елементи- мраморни фризове, корнизи, капители и фронтони, както и облицовката на партерното ниво с подходящ гранит допринасят за представителния стил на тази вила.


 ВИЛА “ ANGELIS”

 

 

Двуфамилната жилищната сграда “ANGELIS” е планирана като близнак. Тя е ситуирана на изток от вила ”GALA”, в съседен имот.
Тупиковата улицата е от запад. Главният вход за сградите близнаци също е ориентиран от запад. Поради силната денивелация на терена само част от сутеренния етаж е вкопан, а другата - където са гаражите, котелните помещения и входовете за кабинетите са наравно с терена.

Всяка от сградите близнаци - сграда А и сграда Б, съдържат следните помещения по нива:

В сутерена, на кота –2.80, са разположени по една г аражна клетка, котелно помещение, кабинет и санитарен възел. Еднораменна стълба свързва тази кота с първия основен етаж, откъдето е и главният вход за сградите.

Там са планирани следните помещения: входно фоайе с гардероб, обширна дневна с кът за почивка и кът за хранене-столова, кухня - свързана със столовата чрез двукрила врата, лоджия с връзка към кухнята и столовата, санитарен възел и коридор със стълбата, която продължава към следващото ниво на кота +2.96, разположено под покрива. На последната кота са планирани по три спални, две бани и две тераси за всяка от вилите близнаци.


 Къща А - втори етаж      Къща Б - втори етаж


Дворът пред и около сградата се предвижда да бъде терасиран, богато озеленен и декориран.

Осветлението и вентилацията във всички помещения е естествено, осъществяващо се чрез отваряеми прозорци със стъклопакет.

Конструкцията на сградите е монолитна, с носещи стоманобетонови елементи - колони, греди, тухлени зидове. Покривът е скатен, също със стоманобетонова носеща конструкция, върху която се полагат: дървени ребра за оформяне на наклона, топлоизолационни плочи, положени между ребрата, дъсчена обшивка, 2 пласта руловидна паро- и хидроизолация, завършващо покритие от керемиди. 

Довършителните работи по сградите се характеризират с използване на много декоративни елементи - колони с капители от мрамор, корнизи и фризове около всички отвори, облицовка на партерните нива с подходящ по цвят гранит, ажурни парапети по балконите и пред високите прозорци.
 

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари