Вътрешна баня в стара селска къща

В последните 2-3 години интересът към селските имоти у нас се възвръща. Активизираха се както българските купувачи, така и многобройните чужди такива, дошли в България за покупка на евтин имот.
15.02.2007
инж. Павел Павлов
12551
баня, реконструкция, стая, Преустройване
Вътрешна баня в стара селска къща
Източник: сп. "Още за Къщата"

В последните 2-3 години интересът към селските имоти у нас се възвръща. Активизираха се както българските купувачи, така и многобройните чужди такива, дошли в България за покупка на евтин имот. Много от собствениците на селски имоти започнаха да преоткриват удоволствието от почивката на чист въздух и възможността за краткотрайно бягство от градската джунгла. За съжаление на всички тях, възможностите на сградите да отговорят на новите търсения за удобство и уют бяха, а и продължават да са ограничени.

Повечето от старите къщи са лошо поддържани с десетилетия, а много от тях и с нефункционално разпределение на помещенията. Липсата на вътрешни бани и тоалетни ги правят несъвместими със съвременните изисквания за удобство на живеене. Една от най-сложните, отговорни и интересни задачи на фирмите, ремонтиращи подобни къщи, е как да се превърне малка стая или килер в модерно мокро помещение, без голямо натоварване върху доста често паянтовите конструкции и без рискове от течове към долните етажи.

Тема на настоящото изложение няма да е частта с прокарването на канализационната система, която е обект на представяне от ВиК специалистите. Тук ще покажем един от начините за подготовка на подовите повърхности, както и лесна за изпълнение и тънкослойна система за хидроизолиране на помещенията с променено предназначение.

В много от случаите старите или нови собственици на сградите решават да "жертват" една от стаите, обикновено на етажа със спалните и да я превърнат в мокро помещение – тоалетна, баня, перално или комбинация от изброените. В много от случаите пред тях изникват множество въпроси за тръбите, пода, стените, отдушника. Ако приемем, че с отдушника е лесно, стига банята да не е в помещение под земната повърхност и със стени от каменна зидария, за канализацията има добри ВиК специалисти, стените могат да се облекат с плочи от импрегниран гипскартон, то какво да се направи върху гредореда и как да не тече в механата отдолу?

За подовете на старите къщи е от особено значение да не се натоварват допълнително с дебели армирани замазки, да не се вдига нивото на пода, заради и без това ниските тавани и да няма дълготрайни мокри процеси. Отлично решение в случая предлага системата на maxit за реновиране на дървени подове със серията подови продукти от ново поколение maxit floor.

         

Старото дюшеме на пода може бързо и лесно да се покрие с нов, здрав и устойчив слой. За целта подът трябва да бъде сух, твърд и предварително почистен от прах, мазни петна и свободни частици и др., които могат да намалят адхезията. Дъските първо се третират с maxit floor 4716 – концентриран грунд на акрилна основа. Върху тях се поставя армираща стъклофибърна мрежа. Армираната с фибри разливна замазка maxit floor 4350, специално предназначена за ползване върху бетон, замазки, дърво, камък и керамика, се полага ръчно или машинно директно върху дървените дъски на пода. Нивото се вдига само с милиметри, а по така положената замазка може да се ходи след около 2-4 часа. Бързото съхнене на замазката и предварителното грундиране не позволяват на водата да премине от разливния материал в дървото, а също така и в гипскартонентите плоскости. Фибрите в замазката я армират и не и позволяват да се пропуква дори при огъване на дъските под нея и/или вибриране на цялата конструкция.

Така описаната система може да се изпълни във всяко едно помещение на къщата, като след изсъхване подът може да се покрие с разнообразни твърди или меки подови настилки. За изпълнение на наклоните в мокрите помещения може да се използва maxit floor 4350 със занижено водно съдържание или maxit floor 4040 – фина ръчно полагана замазка за наклони.

След приключване със сухия монтаж на гипскартонените плоскости и подготовката на подовите повърхности идва ред на хидроизолационите работи в преустроеното помещение. За подобни случаи на критични и попиващи основи и за избягване недостатъците на битумните хидроизолации в такива малки помещания, в края на 80-те години на миналия век, немската фирма Deitermann, компания на maxit Group, разработва тънкослойна система за хидроизолиране, базирана на течната хидроизолационна мембрана Superflex 1. Тогава за първи път се появява обмазващ продукт на полимерна основа, който позволява безшевна и безфугова хидроизолация и изключително лесно полагане. Позната днес и като "течно фолио"·, Superflex 1 е първата в света подобна хидроизолация. Немският пазар приема така добре новият продукт, че скоро Superflex 1 се превръща в синоним за този вид продукти. За безупречната й репутация и до днес допринасят и близо 20 млн. безпроблемно хидроизолирани кв. м.Системата се състои от 4 прости стъпки – грундиране, хидроизолиране, лепене и фугиране.
Изсъхналите повърхности на помещението се третират предварително с maxit coll FG – грунд на акрилна основа. Критичните зони в случая са връзките стена-стена и стена-под. Обработката на ръбовете и ъглите започва с полагане на Superflex вътрешни и външни гумирани ъглови парчета и след това по хоризонталните и вертикалните ръбове на банята със застъпване се полага и гумираната хидроизолационна лента Superflex 75/4. Залепването и последващата обработка се извършва със Superflex 1, като средните части на лентата се оставят незалепени, за да поемат разширенията и структурните движения. Маншетите, обхващащи сифоните и изводите на водопровода, се полагат по аналогичен начин.        

Течната хидроизолационна мембрана Superflex 1 се нанася в два слоя както на пода, така и по стените на помещението с помощта на четка или валяк. Тя има отлично сцепление както с бетонови и вароциментови основи, но така също и гипсови мазилки, гипскартонени плоскости и анхидритни подове. За контрол на полагането могат да се използват различни цветове – тъмнорозово и сиво. Крайният ефект е гумообразно, изключително еластично, безшевно и безфугово покритие, върху което директно могат да се лепят плочки. Препоръчително е използването на еластично лепило за керамика – maxit Flex Fix, което да работи в синхрон с еластичната хидроизолация под него. За последната стъпка на системата – фугирането, се използва еластичната фугираща смес maxit coll UF, чиито 30 цвята могат да отговорят на множество цветови комбинации на керамиката.

Преустройването на стая в баня не е лесно, но не е и невъзможно. С описаните по-горе системи може да постигнeтe удобството на съвременния дом в старинна обвивка. С подходящи продукти и съвременни технологии ремонтът може да ви донесе така желания уют и възможност за пълноценно използване на старата селска къща.


Реконструкция на стара къща - фирма ”ВТ Инвестмън· ООД, Велико Търново, специализирана фирма за ремонт и възстановяване на стари къщи и търговия със селски имоти.
 

Автор: инж. Павел Павлов
Закони Нормативна база Коментари