Луксозна вила в подножието на Балкана

В плен на чистотата и спокойствието на извънградската среда, просторната вила, e щедро ориентирана на юг, по посока на красива панорамна гледка към подстъпите на планината.
15.08.2006
Весела Маркова
837
къща, вила, архитектура
В плен на чистотата и спокойствието на извънградската среда
Източник: Още за къщата, снимки: Весела Маркова

Архитектура: арх. Е. Динева


В плен на чистотата и спокойствието на извънградската среда, просторната вила, e щедро ориентирана на юг, по посока на красива панорамна гледка към подстъпите на планината. Своеобразна и нетипична по форма и екстериорно оформление, вилата се откроява осезаемо от жилищните постройки в околността. Въпреки че функцията й е предимно за почивка на семейството през уикендите и летния сезон, в оборудването не са пренебрегнати съвременните изисквания за комфорт и жилището е обезпечено с всякакви удобства за постоянно обитаване. Къщата e на три нива и е проектирана от арх. Е. Динева. Застроената площ е 128 кв. м, а разгънатата застроена площ 267 кв. м. Строежът на сградата, която е заела мястото на старата каменна вила на собствениците, продължава около 3 години и тя се обитава екстензивно от 2000 г. Дворното място е било уширено на етапи, след закупуване на няколко съседни парцела, за да достигне до 2 декара.

 

Външното вечерно осветление преобразява градината и фасадата на сградата, като им придава съвсем различен облик, подчертаващ характера на архитектурното решение. Освeтителните тела са разположени покрай алеите, върху колоните на оградата и балустрадата на откритата веранда, при навеса на дворното барбекю.Дворът е обиколен с масивна ограда с основа от стоманобетон и зидария от полуобработен  балчишки камък с вградени декоративни пана в по-тъмен цвят, лицевата ограда е ажурна, изпълнена от желязо и стоманобетон. Градинските алеи са ситуирани така, че оптимално да удовлетворяват функцийте на пространството, свързвайки основните подходи с паркинга и постройките.
 


 

Жилищната сграда е със стоманобетонна, монолитно изпълнена конструкция, и се състои от два жилищни етажа и тавански етаж с кабинет-библиотека. Фасадата е оформена с влачена мазилка и допълнителна декорация с облицовъчни плочи от високо технологичен камък.Основната функция на тази семейна вила е да осигурява спокойствие и уют, бягство от напрегнатия живот в града и така необходимата днес връзка с природата. Мястото й е уникално, защото дава възможност на погледа да се рее в успокояващата зеленина и от височина да се наслаждава на незакритите от нищо планински възвишения. Водещата идея при проектирането, както на идейното архитектурно решение, така също и в интериорното оформление, е максималното удобство. Сградата има главен и второстепенен вход, които се достигат от верандата и правят достъпа до различните помещения възможно най-пряк. На първото ниво са ситуирани две дневни - голяма и малка, трапезария и кухня, кът за сядане и баня с тоалетна. Подовете са изпълнени с гранитогресни плочи с декоративен рисунък.

 

Обшито с дърво стълбище води до второто ниво, където са разположени четири спални, ориентирани на юг към красивата планинска гледка, два къта за сядане, баня с тоалетна и отделно помещение за електрически бойлер. Подовете са изпълнени отново с декоративна шарка от теракотни плочи, за стените в отделните помещения е използван латекс, оцветен в бледи нюанси. Мебелите и интериорните врати в цялото жилище са от масивно дърво и са произведени по поръчка.
 
Отоплението е решено с изграждане на система за локално парно, като котлето на нафта  е монтирано в отделна постройка на гърба на къщата.

  

Лицевата фасада на сградата е остъклена щедро, за да осигури допълнителна възможност за постоянна визуална връзка с вдъхновяващата панорамна гледка. Преобладаващата част от дворното пространство е заета от зеленина.
 Красив цветен бордюр от рози фланкира входната алея и служи като визуално разграничаваща линия между зоната със старите и запазени дървесни видове и приобщеното дворно пространство с нова зеленина.
 Големият обем на градината предопределя и ландшафтно оформление, което не предполага интензивна поддръжка, въпреки това за грижите по оформянето на тревните площи и храстовите видове, семейството разчита на градинар. Растителните видове са разположени в групи и създават  динамична композиция. Светлината надделява над сянката и обширните затревени площи осигуряват простор на погледа. Откритите пространства предоставят и  достатъчно място за ситуиране на басейн или градинско джакузи, каквито са идеите и на собствениците на по-късен етап, когато вилата започне да се използва интензивно.Допълнително място за приятно прекарване на летните вечери на открито е под навеса на построеното каменно барбекю. Масивната конструкция е от стоманобетон и зидария от бесарбовски камък с ръчно дообработена декорация от лицевите страни. Барбекюто съвместява покрита с навес веранда и закрито помещение-механа за по-студените месеци. 

 

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари