Спестете пари от енергоспестяващи крушки

Осветлението може да намали с до 20% сметката на домакинството
14.12.2014
Константин Димов
1118
осветление, лампи, led осветление, крушки, енергийна ефективнос
За да спестите пари от осветление най-лесното решение е да ги смените с енергоспестяващите варианти.
Източник: www.penguinaircon.com

Класическите крушки с нажежаеми жички са осветявали домовете повече от век и днес техният дизайн е доста променен. Те все повече се считат за неефективни, тъй като превръщат само 5% от електричеството, което получават в светлина, т.е. 95% от енергията бива прахосана като топлина.
Eто защо в наши дни лампите с нажежаеми жички се изместват от енергоспестяващите.
Видове:
Компактни флуорисциращи CFL (Compact fluorescent) - тя е с намотка или спирала.Те спестяват пари при осветление, пасват в същата фасунка като тези със жичка и са широкоразпространени.
LED  крушките - те са дори още по-ефикасни – по - скъпи са от флуорисциращите, но пестят повече средства в дългосрочен план.

Ако замените крушката със CFL със същата яркост ще спестявате около 4 евро годишно, или 70 евро за целия период на използването на крушката, посочва специализираният сайт http://www.penguinaircon.com/index.php/Algarve-Solar-Heating-and-Panels/leds.html.  

Ако смените 50 вата халогенна лампа с  6 ватова светодиодна ще пестите 5 евро, или 90 евро докато крушката изгори. Умножете тези цифри по броя на крушките, които сте сложили в дома си. Според проучване в дома на европейците горят средно по 24 крушки, т.е. 90 евро по 24 крушки ( 2160 евро) или 70 евро по 24 крушки( 1680 евро). И ще видите, че инвестицията си струва.

Колко издържат крушките
Старите класически,  с нажежаема нишка -1200 часа
CFL - 9500 часа
LED-  50 000 часа

Още за енергийната ефективност на  крушките

Компактните флуорисциращи крушки са модифицирана версия на флуорисцентната светлина. Запитвали ли сте се какво е „крушката” – тя  е всъщност  тръба, напълнена с газ в спирала или намотка с баластни вещества, които регулират електрически ток. Енергията тече от „баластрата” и провокира газ-а в тръбата да свети в ултравиолетова светлина. Това възбужда бялото фосфорно покритие в тръбата като по този начинто излъчва обратно видима светлина, обяснява специализираният сайт http://www.penguinaircon.com/index.php/Algarve-Solar-Heating-and-Panels/leds.html . Тези крушки са много популярни, тъй като се поставят в същата фасунка  както и тези с нажежаема жилка.

Светодиодите съдържат единични светлинни диоди, които се комбинират и формират източник на светлина. Те не стават горещи като другите крушки и следователно изразходват много малко енергия.

Икономична употреба на тока
За да спестите пари от осветление най-лесното решение е да ги смените с енергоспестяващите варианти.

  • Винаги изключвайте светлините, когато напускате стаята, без значение с какъв тип лампи разполагате. Дори да ги гасите за кратко, се пестят пари.
  • Неправилно е да се смята, че режима включи - изключи износва лампите. Трябват ли ви – включвайте ги, не ги ли ползвате - изгасете. 
  • Имайте ключ за лампите най-близо там, където сте, за да е удобно да ги включвате или гасите, когато е необходимо. Например да не се налага да прекосите цялата стая заради осветлението,  да се качвате горе или да слизате долу, за да ги палите и изгасяте. Иначе може да ви домързи и да ги оставите да светят. Затова на всеки край на коридор, или на всяка врата на стаята е добре да имате контактни ключове. Друг вариант е външно осветление, което се задейства автоматично от сензори за движение - те се активират , когато се доближат. Те са много по-лесни за поддържка.
  • Използвайте правилното осветление за това, което правите. За да гледате телевизия  имате нужда от  неособено силно осветление. Съвсем различно е осветлението за четене.
  • Наборът от различно осветление в стаята с отделни ключове ще улесни задачата да постигнете светлината от която имате нужда. Така се пести повече, отколкото ако имате един единствен ключ за всички. Всяка лампа да си има свой ключ.

 

Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари