Колекция есен - зима 2008 на Laura Ashley

Дизайнерите на „Лора Ашли” са вдъхновени от градските бутикови хотели в стил Арт Деко с елегантния им шик и бляскав лукс.
15.09.2008
Laura Ashley
926
интериор, стил, мека мебел, текстил, масивна мебел
Източник: Laura Ashley

Метрополитън (Metropolitan)
Дизайнерите на „Лора Ашли” са вдъхновени от градските бутикови хотели в стил Арт Деко с елегантния им шик и бляскав лукс. Разкошните мебели с огледални и кристални декорации, съчетанието на плюш и кожа в цветове сребро и шоколад пренасят блясъка и очарованието на дискретния лукс.

 

Мебелите съчетават полирано тъмно дърво и огледални повърхности, допълнени с разкоша на кристални елементи. Тъканите са в цвета на златото, среброто, сивкав шоколад и новия цвят на „Лора Ашли” – трюфел. Фигурите са геометрични, съчетани със стилизирани цветя. Абсолютна технологична новост е производството на платовете за това вдъхновение – жакард с втъкаване на кадифе, повторено от щампа, за постигане на ефект на сянка на детайлите. Декорацията се допълва от сребристи елементи, обогатени със стъкло, откриващи се в базите на настолните лампи и в огледалото-слънце (constellation mirror).

Корнуол (Cornwall)
Корнуол е Aнглийско графство от най-южния келтски регион, характерен с живописни брегове, опасани с пясъчни ивици. Тихите заливи са прислонили китни градчета, запазили келтския дух.

Дизайнерите на „Лора Ашли” интерпретират ежедневието в тихите крайбрежни местности с брулени от вятъра диви плажове, съчетани с топлото домашно усещане за комфорт, постигнато чрез изчистената форма на мебелите и интригуващ микс от естествени тъкани – лен, памук и вълна.

 

Цветовете са съчетание от неутралния цвят на лен със синьо – кобалт, парижко синьо и новия цвят на „Лора Ашли” – среднощно синьо. Дървените мебели са златисто-медни или бели. Десените са характерната и неподражаема комбинация от каре, райе и точки, съчетани със стилизирани флорални мотиви.

Декорацията е продиктувана от изискването за комфорт в ежедневието – ратанови кутии, плетени кошници, високи свещници, предпазващи крехкостта на светлинката в мрака, меки и топли одеяла и декоративни възглавнички.

Колаж (Scrаpbook)
Дизайнерите на „Лора Ашли” са вдъхновени от непринудения, естествен, но охолен стил на бохемската провинциална къща или бохемското артистично студио. Тук всичко е сцена, очакваща артистите. Темата е еклектичен микс от неподправен артистизъм с романтиката на акварели, контрастиращи размити и преливащи цветове.

 

Цветовата палитра е художествена комбинация от червена боровинка, синя слива, черница и новия цвят на „Лора Ашли” – нефрит. Декорацията от фин, ръчно рисуван китайски порцелан и елементите от цветно стъкло в полилеите и аксесоарите подчертава духа на артистична небрежност и творчески търсения.

Драматичен епизод (Period drama)
Дизайнерите на „Лора Ашли” вдъхват нов живот на класическите, обгърнати от патината на времето мебели, като добавят към тях живи цветове и добре обмислени модерни детайли, за да създадат една необикновена, поразяваща и вълнуваща линия с пълния потенциал на сензация.

 

Цветовата палитра, вдъхновена от незабравимия спомен за блясъка на руския императорски двор, просто не може да бъде подмината – розова вишна, златно, лен, и цариградско грозде. Блясъкът на кристалните осветителни тела, смекчен от коприната на абажурите, олекотява интериора и подчертава искрящите, шампанизирани цветове. Огледалните аксесоари отразяват съвършенството на стила. Перлени декорации подчертават разкоша на скъпите тъкани – фина коприна и тъкан жакард.

Конемара (Connemara)
Конемара е най-красивият район на Ирландия, характерен със сурови пейзажи, множество диви полуострови, врязани в морето. Дизайнерите на „Лора Ашли” са вдъхновени от меките цветове на есенната шума и мистиката на планинските залези в този район на Западна Ирландия. Елегантна, но гостоприемна, линията е обръщане към вечното.

Рафинирана и изискана палитра на пламтящите тонове на теракота, канела, злато и лен добавят усещането за благополучие. Съчетанието на кадифе и кожа е вдъхновено от местната порода дребни коне (Connemara pony) и подчертава вълнуващото усещане за непреходно богатство и свобода.

Златистите, но изчистени и елегантни декоративни елементи на осветителните тела и огледалата, подчертават усещането за уют и топлина. Цветно стъкло и медни метални елементи украсяват богатите тъкани - съчетание от коприна и кадифе. Мраморните декоративни аксесоари са обработени в местните мраморни кариери.


 


 

Японска градина (Blossom)

Дизайнерите на „Лора Ашли” са вдъхновени от деликатната японска изразителност, за която ни напомнят по красив съвременен начин. Втъкани в дамаските, пълзящите клонки обсипани с цвят подчертават изчистени форми на меката мебел.

Простата елегантност на обзавеждането контрастира с богатството на природата, навлязла в дома. Хармония, постигната чрез палитра от меки пастелни цветове и сенки – синьо патешко яйце, деликатен цвят на роза, сметана.

Мебелите могат да бъдат както винтидж венге, така и слонова кост или огледални. Всичко е в детайла – палитрата, текстурата, изработката, декорацията. Перлени кутийки, осветителни тела от прозрачно стъкло и изрязана или рисувана копринена хартия, седеф, плетени кошници, цъфнали клони – японската градина в дома.
Живот в декор (Decorative living)
Вдъхновението на дизайнерите на „Лора Ашли”, почерпено от срещата между градската къща и богатството на провинциалната градина (къпина, малина и червено грозде) е колкото смело, толкова и успешно.

Трети пореден каталог „Лора Ашли” представя прочит на това вдъхновение, което е световен хит и повод две поредни години марката да печели престижната награда за дизайн на музея „Виктория и Албърт” и списание Homes and Gardens, под патронажа на принц Чарлз.

 

Неочакваното съчетание на бляскаво сребро и кристал с тъмна дървесина, вдъхва нов живот на патината на старите дъбови мебели. Празнични богати цветове, дръзки десени, привлекателни тъкани. Точки, цветя, райе – само „Лора Ашли” може да ги композира във възторжен химн на удоволствието от живота.

Божури (Peony)
Дизайнерите на „Лора Ашли” черпят безкрайно вдъхновение от свежата елегантност на класическата английска градина. Линията е очарователна история за красиви цветни форми и тяхната палитра. от цветове, съчетани по неподражаем начин с райе.

Романтична атмосфера с леко докосване до носталгията, интерпретирана по модерен начин. Винтидж мебелите са вдъхновено допълнени от тъкани с букет от флорални мотиви, аксесоари от китайски порцелан и медни повърхности. Винтидж усещането умело се допълва от мека мебел, изработена от състарена естествена кожа с подчертани линии на текстурата. Тъканите са комфортна комбинация от естествени материи – лен и коприна, вълна за килимите. Цветовата палитра преплита класическия неутрален цвят на лена и кафето с бялото на ахата, зелената вода на Нил, киви и елда.

 

Ноти в синьо (Blue notes)
Дизайнерите на „Лора Ашли” черпят вдъхновение от безкрайното преливане на сини и зелени цветове във водите на Егейско море. Модерен и добре интегриран интериор, при който са използвани серия от еднородни цветове и форми, противопоставени на изчистен интериор за създаване на светло и въздушно пространство. Хладна, спокойна атмосфера, предразполагаща към отпускане, тихи занимания и покой.

Чистите форми на мебелите контрастират с красивите, бляскави и рефлектиращи повърхности на аксесоарите и осветителните тела. Цветовата палитра е кратка, но наситена със сенки и оттенъци на наситено синьо, пауново синьо, Егейско синьо, омекотени от зелената вода на Нил и ленен цвят. Аксесоарите са метално златни или кристални. Тъканите са лазерно изрязвано кадифе, чиято мекота контрастира с блясъка на сатена и коприната.

    

Сенки (Shadows)

Темата за светлините и сенките, за черното и бялото, е толкова актуална, колкото и вечна. Дизайнерите на „Лора Ашли” за пореден сезон ни дават толкова вдъхновяваща интерпретация по темата, че тя се превръща в предизвикателство. Вълнуващ микс от мебели в слонова кост и винтидж венге, бяло кадифе и черна коприна.

Монохромният сюжет се подчертава от студения блясък на сребърните огледала и искрите на кристалните осветителни тела. Тежестта на черната кожа е олекотена от прозрачния седеф, озвучаващ полилеите. Единствената волност е пламъкът на червеното цвете, който стопля интериора за празник.

Автор: Laura Ashley
Закони Нормативна база Коментари