Оградата, като визитна картичка на парцела

Оградата е нашият начин да кажем “здравей”, като в същото време отделяме частното пространство на двора от улицата в полза на парцела и на града.
07.12.2019
Арх. Анета Трифонова
9167
огради, огради ковано желязо, метални огради, бетонни огради, зелени огради, стени и огради, огради от дърво
Източник: Арх. Анета Трифонова

Елементът, който понякога е по-голям по площ от фасадата и дава цокъла на къщата, или дори може да я закрие изцяло, е оградата, с решаващото значение за първото впечатление от сградата в парцела.
Най-екологичните варианти, като градинка пред къщата с нисък или висок жив плет, все повече минават в историята, дори в страните, където са били преобладаващи. Ажурните огради от ковано желязо са
много красиви и скъпи и затова се прилагат в малките градски парцели като лице към улицата. Богатите собственици усложняват детайла и даже позлатяват върховете на елементите за престиж, както е в Париж. Традиционният български дувар е плътен, изграден от камък, с тежка порта, покрита с керемиди, но вече се прилага като представителен вход към хотелски или апартаментни комплекси от рода на “Родопски дом” в Чепеларе. За повечето от къщите оптимални
остават плътните огради от камък или тухли, блокове или вертикални панели, които обаче изискват основа, стоят грубо и нe отчитат гънките на терена, трудно се поддават на мащабиране и орнаментиране.


дървена вертикална ограда на дестска градина - Чехия

Показаната плътна оградна стена на двора на детската градина в Чехия е разнообразена с квадратни оцветени елементи в няколко цвята, което омекотява нейната монотонност. Тя защитава двора отвън и контрастира с мощното остъкление навътре.

В страните, където голяма част от жилищата са къщи с различни по големина парцели, това е предпоставка за развитието на характерни стилове на оградите във времето. Започвайки от дървени вертикални или хоризонтални дъски, за което е необходимо твърдо дърво или постоянно обработване през няколко сезона – боядисване и импрегниране. Те са скучни, ако един елемент се повтаря по цялата дължина на парцела, но съвременният им вариант от светло дърво, с цветни закачки, съчетани с остъклен вход - може да бъде лек, екологичен и жизнерадостен.

 

Съществуват и метални ажурни огради от желязо в множество разновидности. Леката преграда на басейна приветливо отделя водната площ от градината, като оставя погледа да прониква свободно. Класическите метални елементи върху каменен постамент са с различен детайл от бароков и класически до съвременен, вече се обогатяват с включване на съвременни стоманени форми и алумини-
еви ламели.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Комбинираните огради от плътни части и ажурни елементи са последният хит, който се разработва като форма, пропорции, озеленяване и включва съвременни системи за визуална комуникация и известяване.
 


Този смесен тип, при който се изгражда композиция от неразривно свързани плътни елементи и метални рехави сегменти, съчетава и озеленяването. По този начин се съвместяват гореизброените видове, цената се намалява, оградата пулсира и следва терена. Тя се изгражда в стилистиката на къщата и е част от цялостната композиция. Включва елементите: вход с пощенски кутии и известяване, широка гаражна врата, плътни издължени и ажурни сегменти, озеленяването е веднъж към двора, друг път към улицата, което създава приветливост от двете страни и достатъчно лично пространство за обитателите.


Плътните и ажурни елементи могат да се третират различно според парцела, вертикално обособени или на хоризонтални ивици, като ламелите обикновено са отгоре. Пропорцията между тях също е различна – преобладава плътната част или обратното.


    
смесен тип ограда на група къщи - Австралия


Ще се опитам да демонстрирам идеята с проектираните от мен в Австралия огради на група от къщи и на кооперация. За издигането на тази ограда се правят ивични основи с П-образна форма, които оформят гнездата за озеленяване от двете страни, върху тях се изграждат плътните стени от газобетонни блокчета 20/40, които се измазват и боядисват. Прозирните части се изработват от стандартни алуминиеви ламели с хоризонтален укрепващ елемент, захванати за вертикални колони.

Такава е конструкцията и на гаражната врата и оградите към съседите, където, металните профили се поставят шахматно от двете страни на носещите елементи, за да създадат плътна визуална преграда.кооперация в Бризбейн - Австралия


Подобна е оградата на кооперация в Бризбейн, която не е толкова пластична, оцветена в тъмни и светли нюанси, хармониращи със сградата. При нея озеленяването е на нивото на терена, което я олекотява и разбива плътните части на самостоятелни вертикални сегменти.

Оградата е нашият начин да кажем “здравей”, като в същото време отделяме частното пространство на двора от улицата в полза на парцела и на града.

Автор: Арх. Анета Трифонова
Закони Нормативна база Коментари