Камината като изкуство

Камината трябва да се възприема като хармония, съчетаваща пространство, стил и незабравими изживявания.
09.10.2011
майстор Борислав Петров
800
камък, камина, орнаменти, artikarv, реставрация камини
Източник: майстор Борислав Петров

Камината не трябва да се възприема като самоцел. Тя трябва да се възприема като хармония, съчетаваща пространство, стил и незабравими изживявания. Често камината носи индивидуалността на своите собственици. Практичността не е водеща при камината. Топлината на огъня, съчетана с духа на западноевропейски и английски периоди на класика: викториански, грузински, регентски период, напълно може да бъде в унисон със съвременния интериор. Изцяло ръчната изработка на инкрустирания камък и използваните материали при декориране на камината могат да бъдат изключителен акцент в жилището.

  


Уникалността на ръчната изработка не може да бъде сравнявана с машинно обработения камък, защото машината шлифова, а човекът твори. 


Когато избираме материал за камина, който да бъде резбован (дялан), той трябва да бъде податлив. По-мекият камък, освен че подлежи на обработка, притежава и по-топло излъчване. За целта са подходящи предимно белите, ситнозърнести мрамори и варовиците. Завършването на детайла има своето технологично време. В зависимост от сложността при търсене на необходимия ефект процесът на изработване трае от няколко месеца до година, а понякога и повече. Поради тази причина факторът време, за съжаление нерядко, е водещ. За да е възможно факторът време да е по-скоро ориентир, отколкото пречка, целият процес от изграждане на каминното тяло до превръщането му в произведение на изкуството следва да бъде изключително точно планиран. 


Материалът за изработване трябва да бъде добре подбран, като се гледа за дамари (пукнатини), петна и шупли. Необходимото време за доставяне на подходящия масив е свързано с наличието на висококачествен, чист материал в кариерите. 


Изработката започва с рисуване на проект (чертеж в мащаб 1:1), а при по-голям и сложен като пластика орнамент се изработва скулптурен релеф от глина до изясняване релефа и самата пластика. Следва изрисуване на  орнамента върху масива (камъка) и се продължава с придаване на пластичност чрез използване на специални за целта длета. Като финален етап предстои ръчно полиране (шлайфане) на всеки детайл до постигането на необходимата гладкост. Накрая се полага покритие - вакса, главно при мраморите.Цената зависи от множество фактори като вида на детайла, орнамента, профила, релефа и материала, който ще се използва за изработката. 


Ръчно изработената камина е подчинена на прецизни стандарти и многократна проверка на качеството в хода на изработка. Отличителната черта на ръчната изработка е качество, което прави продукта дълговечен. Ръчно изработените рамки за камини са инвестиция за поколения, имат антикварна стойност и се разпознават от специалистите в бранша и ценители на изкуството. 


Майстор Б. Петров  е специализирал материал камък в Стара Англия в продължение на 7 години.  Има богат опит в изработката на нови камини, идентични реплики на загубени оригинали и реставрация на камини с висока антикварна и сантиментална стойност за домовете на английската аристокрация и паметници  на културата на английското наследство.“Артикарв” ЕООД  www.articarv.com
Борислав Петров 


 

Закони Нормативна база Коментари