Списание Едно представя: SOFIA ARCHITECTURE WEEK 2010

15 октомври - 22 октомври
14.10.2010
Sofia Architecture Week
426
architecture week, архитектура, конкурс, форум, периферия
SOFIA ARCHITECTURE WEEK 2010
Източник: SOFIA ARCHITECTURE WEEK

Третото издание на форума води имената, които пишат днешната архитектурна история. 40 архитекта от 10 държави.
Форумът очаква Еди Рама – кметът, който промени Тирана.
Революциите в света са започнали от малка група хора с радикални идеи. Като тази, която събира Sofia Architecture Week.
Започваме.
Третото издание на най-мащабния форум за архитектура в България Sofia Architecture Week ще се случи от 15-ти до 22-ри октомври. Тази година темата е „В периферията”. Периферията не само като географско, политическо или икономическо понятие, но и като състояние на духа.
След първото издание на Sofia Architecture Week списанието, което открива тенденциите и новите имена в архитектурата - A10 – нарече форума "истински знаменателно събитие" с потенциал да се окаже повратната точка в развитието на архитектурата в България и на Балканите.  В потвърждение на собствените си думи главният му редактор Ханс Ибелингс отново ще участва във форума с преглед на центъра и периферията на европейската архитектура.
София отново ще се превърне в  платформа за идеи и място за среща на всички, ангажирани с въпросите на средата, в която тече ежедневието ни.
Два са основните модула на Sofia Architecture Week 2010: Форум и Open House.
Sofia Architecture Week 2010 Форум
ще продължи два дни на 16-ти и 17-ти октомври в зала Св. София на Народното събрание - бившия Партиен дом. Форумът е структуриран в четири лекционни панела: Цeнтрална Европа, Изгряващи центрове, Центрове в периферията и Българският начин. Лекторите са от Финландия, Естония, Португалия, Холандия, Норвегия, Румъния, Полша, Чехия, Словения и Хърватска. Повечето от тях са натрупали впечатляващ професионален опит в държави, съпоставими с България по размер, географско положение или историческа съдба. Ще говорят за неща, които ще ни накарат да се замислим – ние, жителите на града и тези, които го управляват.
Куратор на Sofia Architecture Week 2010 Форум е арх. Георги Кътов. През 2002 той получава стипендия от японското правителство за специализация в Токийски технологичен институт в ателието на Йошихару Цукамото (Atelier Bow-Wow). През 2004 г. заедно с арх. Вяра Желязкова стартират I/O архитекти. Техни проекти са номинирани 4 пъти за Наградата за съвременна архитектура на Европейския съюз Мис Ван дер Рое. Студиото е носител на множество национални награди, сред които неколкократно на Приза за българска архитектура ВИЗАР. През 2007 I/O архитекти са във финалната селекция на Европейската награда за социални жилища Уго Риволта, в чието жури участва Дейвид Чипърфилд.
Пет безплатни изложби, 4 творчески работилници, дискусии и партита допълнят лекционния форум.
Модулът  Open House
обхваща дните между 15 и 22 октомври и ще се проведе в залите на Централната минерална баня. Входът е свободен. Съзнанието – също.
Обединяващата тема на Open House е Периферията е там, където не съм. Тя е избрана от кураторите Евгения Ходкевич и Борис Енев от fordewind architecture ltd.
Сред акцентите в програмата е изложбата 20 години частна архитектура в България с куратори арх. Георги Кътов и арх. Вяра Желязкова. Тя е обективен поглед към българската архитектурна практика през последните 20 години. Целта е да се провокира обществен дебат за състоянието и процесите в българската архитектура през последните 20 години и да се покажат възможни сценарии за бъдещото й развитие.
Изложбата BOOM/ROOM – Нова естонска архитектура е обнадеждаващ поглед към уникалния феномен – млада естонска архитектура.  Причината за него е  икономическия ‘бум’ в прибалтийската република от средата на 90-те, осигурил благоприятна атмосфера за развитие на вирусът “съвременна иновативна архитектура”.
В  изложбата Nation Building Aesthetics  са представени резултатите от интересни проекти за освежаване на градските пространства на Тирана, реализирани от местната власт. Дейният кмет на града – Еди Рама създава уникална визия на жилищните комплекси, оцветявайки безличните останки от тоталитарни фасади с  ярки цветове. Резултатът е забавна и фриволна естетика , която въздейства положително  върху  обитателите. Този пример е само една от многото инициативи за подобряване средата в столицата на Албания. Проектът показва  как с много хъс, малко средства и добри идеи е възможно да направим по-приятна гледка за окото. Организаторите на Sofia Architecture Week очакват Еди Рама, кметът, който промени Тирана, да присъства на форума.
В Open House сечението на темата Периферия е направено по всички оси. Социалният оттенък е в експозицията Romani BG , която отразява условията, в които пребивават българските роми от крайните квартали на София, а Women’s Guide to Diyarbakır се съсредоточава върху успешното социализиране на жените от историческия градски център на Диарбекир.
Организатор на SOFIA ARCHITECTURE WEEK е Списание Едно с генералното спонсорство на Фондация Америка за България, с основното партньорство на Ballantine's, Volvo, Don Café. Sofia Architecture Week e част от порт фолиото на Списание Едно, в което вече са международните фестивали Sofia Design Week, Sofia Dance Week и множество концерти, сред които на Бебел Жилберто, Ева Гарднър, Мо Хорайзънс, Никола Конте и изложбите на Пиер и Жил, „Земята отвисоко”, «360 градуса България» и мн. др.  Списание Едно е независимо, двуезично издание за изкуство и начин на живот. То излиза веднъж на всеки три месеца. 

Автор: Sofia Architecture Week
Закони Нормативна база Коментари