Изберете камък

Камъкът е практична подова настилка, която се поддържа лесно.
10.08.2011
Мая Янева
2590
интериор, настилки, камък, архитектура, облицовки

Камъкът е сред най-здравословните настилки за дома, тъй като не създава среда за развитие на акари и повишава стойността на вашия дом. Камъкът е практична подова настилка, която се поддържа лесно. Той продължава да изглежда добре след дълга експлоатация и даже визията му се подобрява с времето. Изборът на камък за интериора се предопределя от мястото му на приложение, както и от естетическите предпочитания на домакините.

   


Каменната настилка трябва да се съчетае с контекста на помещението – цветовете и шарките не трябва да бъдат доминиращи. Изборът на камък трябва да се съобрази със стила на цялата сграда, местонахождението й, както и с типа на стените. Когато става дума за къща или сграда с историческо значение, камъкът трябва или да е в пълен унисон с архитектурата, или да е в контраст, с модерни решения. Например в стара къща и стая с груба мазилка може да се постави полиран травертин и метални аксесоари, така че визията на камъка да не влиза в конфликт със стените, както и да се осигури интересно съчетание на различните текстури. Естественият камък е издръжлив, не променя цвета си, не се влияе от химически вещества. 

  


Камъкът се предлага в различни варианти според неговото предназначение – плочи за настилка, плочи за облицоване на стени, формирани плочи за мебели от камък, колони, балюстради, сводове, первази, стъпала, плочки за дизайн на мозайка, плочи за облицоване на басейни и др. Всяка плоча от естествен камък има свой уникален рисунък. На практика вариантите за интериорни решения от камък са безброй – мивки от камък, корита за поддушово пространство, вани, кухненски плотове, облицовъчни плочи и др. Изборът на типа камък се предопределя от неговото предназначение. За фасада от камък например типът камък трябва да е по-лек и студоустойчив. За облицовка на вътрешни стени са камъните с полирана повърхност, по-високи декоративни качества и ефектна структура. 


Каменната настилка за външните пространства около къщата е добро решение за натоварените пътеки и алеите за коли към къщата.
Когато са правилно инсталирани, каменните настилки в тези натоварени зони не се чупят, не се напукват или отделят една от друга. Те могат да изглеждат добре години наред и дори да се оцветят или захабят, може лесно и бързо да се почистят. Отделни каменни плочи могат да се отстранят и да се подменят с нови, което не е възможно при никоя друга настилка. 


Видовете камък в архитектурата
Мраморът се получава при метаморфизъм на варовик или доломит. Тъй като е естествен камък, формиран с различни примеси, той има изключително разнообразие от цветове. Освен естетическите му характеристики мраморът има отлични якостни характеристики. Той е устойчив на натиск и е строителен материал, който се използва за изработване на цялостни интериорни елементи – мивки, вани, балюстри, колони. 


Травертинът е горна порода поликристал, образуван от минерали на калциев карбонат. Той се отнася към групата на мраморите, има пореста структура и ниска плътност. Благодарение на кристалната зърнеста структура лесно се полира, а тази обработка позволява да се разгърнат декоративните му свойства. Има широко приложение за външни, вътрешни облицовки и за подови настилки. 


Гранитът е твърд камък, който се използва за екстериорни и интериорни настилки. Той е плътна, твърда вулканична скала и е сред фаворитите при архитектурни и строителни решения. Той е издръжлив, дълготраен, красив и неговата визия го нарежда сред най-популярните настилки за екстериор. Има ниско водопоглъщане и висока устойчивост на студ. Поради неговата здравина той е особено търсен като материал за кухненски плотове. Той е модна интериорна подова настилка, както и предпочитано решение за облицовка на стени. Използва се за стени, подове, стълби и колони.


Базалтът е камък, формиран при вулканично изригване на лавови потоци върху земята и последвалото им застиване. Основният компонент в състава на базалта е силициевият диоксид. Този камък е от най-дълготрайните строителни материали. Базалтът в съвременното строителство се използва за интериор в полиран вид (бани, подови настилки) и за екстериорни решения като цокли на сгради. 
Риолитът е позабравен естествен камък, който има мек розово-кафяв цвят. Той е вулканична скала, аналог на гранита. Камъкът е изключително подходящ за външни облицовки и настилки поради своята здравина, износоустойчивост, висока мразоустойчивост и голяма плътност. Неговото приложение е в интериора и екстериора – стъпала, плочи, первази, зидарии и облицовки, настилки. 


Варовикът е подходящ за вътрешни и външни настилки. Неговата полирана разновидност е много търсена за декоративни зидарии, облицовка на камини, работни плотове и мивки. Той също така е популярен за различни видове приложение в ландшафта, защото неговата визия осигурява естествено продължение на пейзажа в градината. Варовиковите плочи с различна дебелина позволяват ползването на този камък и в интериорни настилки. Тънките матирани плочи са добър избор за зимни градини, перални помещения и малки дворове.

 


Пясъчникът е широко използван за настилка материал. Той гарантира трайна, здрава и красива настилка. Пясъчникът е популярен декоративен интериорен и екстериорен елемент и се използва за зидарии, облицовки и др. Той се предлага в широка гама цветове и различен дизайн. 


Камъкът е естествен строителен материал, който няма адекватна конкуренция сред изкуствено създадените от човека материали. Камъкът в интериора и екстериора внася неповторима артистична декорация и екзотична атмосфера. 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари