Акванале - Кьолн

Предстояща международна среща за сектора плувни басейни
06.07.2011
Мая Янева
592
1, 1, 1
Акванале - Кьолн
Източник: Снимки: aquanale

 

На 8 юни 2011 г. в хотел „Сахер” във Виена се проведе европейската  пресконференция за анонсиране на предстоящото през есента изложение aquanale в Кьолн, Германия. Успоредно с aquanale ще се проведе и международното търговско изложение за оборудване и съоръжения на зоните за спорт, басейните и местата за почивка - FSB.  Очакванията, плановете и програмата на изложението представиха пред журналисти от европейски издания Стефан Кранефелд – вицепрезидент по „Здравеопазване, лайфстайл и съоръжения”, Берт Грандерат – вицепрезидент на Федералната асоциация за плувни басейни и Европейския съюз за плувни басейни и спа, Аксел Диденхофен – изпълнителен директор на Асоциацията за сауни, инфрачервени сауни и парни бани, и Дитер Рангол – изпълнителен директор на Федералната асоциация на плувните басейни и уелнеса. 

 

Кьолн ще стане място за международна среща на сектора на частни и обществени плувни басейни в късния октомври тази година. Търговското изложение aquanale и FSB ще съберат около 350 компании, които ще представят тенденциите в сегмента плувни басейни. Спектърът на продуктите ще включва големи плувни басейни за обществени обекти и спорт и плувни съоръжения като водни пързалки, плувни басейни за частно ползване, хотели, спа и уелнес. Ще бъдат представени нови технологии за плувни басейни, системи за третиране на водата, дизайн за изкуствени и естествени водни басейни. От 26 до 29 октомври всичко това може да се види на двойното изложение в Кьолн – aquanale – международното търговско изложение за сауна, басейни и съоръжения, и FSB – международното търговско изложение за оборудване и съоръжения на зоните за спорт, басейните и местата за почивка. Гамата от предложения ще бъде в сферата на сауните, парните бани, изкуствените тен и уелнес системи. 

Според Стефан Кранефелд,  вицепрезидент „Здравеопазване, лайфстайл и съоръжения”, aquanale ще бъде вълнуващо събитие по няколко причини. Всички известни компании от Германия и чужбина ще се представят на този панаир. aquanale ще бъде международно изложение за плувни басейни и сауна оборудване, което ще се превърне в основна платформа за тенденциите в бранша. Преобладаващото настроение в сектора е положително благодарение на икономическия възход; съпътстващата програма ще бъде съсредоточена върху последните тенденции и теми в сектора. Ще се осигури онлайн представянето на Международния панаир за сауна, басейни и амбиенс. 

На aquanale се очакват около 300 компании от 25 страни, които ще представят своите продукти и иновации на площ от 36 000 кв. м, а изложителите от чужбина ще съставляват 40% от участниците. Ще има участие на държави като Италия, Финландия и Австралия. Ще участват ключови компании в бранша: RivieraPool, Grando, Bayrol, Roger, Steinbach, Astralpool, Villeroy & Boch, Unbescheiden и др. Основно място ще се отдели на темата за изкуствения тен -  SOLARIA ще бъде допълнително събитие за сектора, свързан с добиването на изкуствен загар. aquanale ще бъде източник на ценна информация за архитекти, проектанти, строители на басейни и сауни, оператори на плувни басейни, сауни и уелнес съоръжения, оператори на хотели, спа и фитнес центрове, студиа за изкуствен загар и частни лица, собственици на басейни. 

Много от посетителите ще бъдат благодарение на директната връзка на aquanale с FSB. Залите, където ще бъдат проведени двете събития, ще са свързани, а зоната между двете изложения ще представлява Воден булевард, който ще свързва сектора за частни басейни със зоната за обществени басейни. Посетителите ще могат да видят и двете изложения с един билет. 

„Икономическата криза не ни се отрази толкова зле, колкото очаквахме”, каза Берт Грандерат – вицепрезидент на Федералната асоциация за плувни басейни и Европейския съюз за плувни басейни и спа. „Германия се оказа почти невредима и гледа към бъдещето с големи очаквания. Това се отнася за сектора, свързан с индустрията за плувните басейни, което се допълва от няколко тенденции. Първо, покупателните възможности на домакинствата нарастват. Според изследване всеки потребител ще похарчи средно 500 евро повече в сравнение с предходната 2010 г. 

Второ, германското население е спестило около 93 млрд. евро. Това е по данни от доклад на Федералния статистически институт и означава около 11,5% от неговите приходи. Трето, качеството отстоява себе си. Германците, които са считани за спестовна и стисната нация, днес са с високо съзнание относно качеството и са готови да похарчат много пари за висококачествени продукти. Така че потребителят има пари за харчене и е готов да ги похарчи, което е добра база за успешен бизнес.  

Според господин Грандерат секторът е поел курс към дългосрочен успех поради неограничената целева група. Повечето компании се ограничават към потребителите между 14 и 49 години, докато плувните басейни са широка гама продукти, предназначена за семейства с малки деца, хора, търсещи релаксация и почивка, хора, които се грижат за здравето си в пенсионна възраст. Решенията варират от максимално прости до изключителни. Другата рецепта за успех е наблюдението на пулса на потребителите. Предложенията за басейните отговарят на изискванията за повишаване на енергийната ефективност и технологиите, насочени към енергоспестяване и опазване на околната среда. На базата на концепцията на пасивната къща ключови фигури от бранша работят върху пасивния басейн, който няма да изисква никаква допълнителна енергия за поддръжка и функциониране и няма да произвежда въглеродни емисии. 

Синдромът на кукувицата беше трайна тенденция през последните години. Така се нарича феноменът, при който хората се ограничаваха в своите домове и се отписваха от социалния живот. Тази криза е минало. Хората искат да живеят пълноценно, а домът има нова тенденция на функциониране. Той се превръща в място, където се канят приятели, споделя се храната, готви се заедно и се гледа филм. Интелигентните, стилни и удобни мебели, както и уютните аксесоари осигуряват подходящата база, за да се случва това. Градината се превръща в разширение на дневната, а няма по-подходящ начин от това да са надгради дворът с басейн. В Германия около 1 млн. души вече имат басейни у дома, като броят расте.  

Секторът се радва на растеж и поради още няколко причини. Първо, промените във времето. В Европа температурите през лятото надвишават 40 °С. Тоест с оглед на времето инвестицията в басейн е особено подходяща. Второ, нарастващото желание за добро здраве – 97% от германците имат най-високи разходи за поддържане на здравето, а плуването не е само най-популярният спорт, но и най-дълготрайно и редовно практикуваният. Трето, тенденцията за уелнес и уелнес ваканция. Днес свободното време не означава вече да мързелуваш, а да бъдеш активен и да водиш деен живот. Всички хотели и спа дестинации имат басейни. Това, което хората опитат по време на ваканцията, искат да притежават у дома си след това. 

Сауната е също част от холистичния подход за релаксация. Плуването, сауната и добрият външен вид са теми, които достигат до всички групи на обществото. Това е една от причините да се счита, че aquanale 2011 ще бъде особено успешно. 

Аксел Диденхофен, изпълнителен директор на Асоциацията за сауни, инфрачервени сауни и парни бани, сподели, че ефектите на икономическата и финансовата криза са се почувствали и в сектора на сауните. Спадовете, отбелязани от някои компании, са между 20 и 30%. За разлика от автомобилната индустрия, която се възстановява от кризата особено успешно, ситуацията с пазара, свързан с домашния сектор, е доста по-трудна. Но процесът по възстановяването е в действие и тук, в сектора със сауните, и регистрира положителен растеж, макар и с по-бавни темпове. 

Дитер Рангол, изпълнителен директор на Федералната асоциация на плувните басейни и уелнеса, представи целите на четвъртия поред форум в Кьолн за плувните басейни и уелнеса. Форумът ще бъде съвместно организиран от Асоциацията на плувните басейни и уелнеса, Международната асоциация за оборудване на зони за спорт и отдих и Асоциацията за сауни, инфрачервени сауни и парни бани и Панаира в Кьолн. Основна тема ще бъде „Сигурността за потребителите и операторите на плувните басейни: как да предотвратим инциденти и рискове”. Тази тема ще се разгледа във връзка с европейския стандарт за плувни басейни EN 15288 за сигурността на плувните басейни във връзка с рисковете, както и DIN 19643, стандартът за качеството на водата. 

Мечтата да имаш собствен басейн вече е реалност за около 1 милион души в Германия, като тази цифра нараства постоянно.

За гостите на пресконференцията за aquanalle беше организирано посещение на  Therme Wien - най-модерния градски СПА център в Европа. Therme Wien е разположен на площ от 75 000 кв. м и разполага с 4000 кв. м басейни, 3000 кв. м сауна зона, както и зона за здравни и медицински услуги, която е над 6000 кв. м. Проектът на Therme Wien е замислен като аналогия с корито на река, а всяка зона е обособена като голям камък до реката. Различните зони са наречени Beauty Stone, Stone of Peace and Quiet, Adventure, Sauna Stone and Fitness Stone и са  свързани помежду си в пищен СПА пейзаж, с големи вътрешни и външни басейни, топли извори и зони за релакс и почивка. 

 

+2
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари