Газените лампи

Те олицетворяват огъня, който е елемент от магическата трансформация, и допринасят за романтиката на домакинството.
13.11.2010
доцент Христо Бояджиев
1563
лампи, газени, alphonse mille, Рigeon
Газените лампи
Източник: доцент Христо Бояджиев

Възрастните и не много възрастни хора си спомнят, че са виждали в домовете на своите родители тези малки лампи. Те са били изключителна битова необходимост, когато човечеството не е разполагало с електричество.  Ползвали са се като основен източник на светлина след края на светлата част от денонощието, за да извършват хората своите занимания, да осветяват улици и сгради. Светлината от тези лампи е по-мека от тази на обикновените електрически крушки и луминесцентните тръби. Те олицетворяват огъня, който е елемент от магическата трансформация, и допринасят за романтиката на домакинството.

В горивото на газените лампи са поставяли малко червено вълнено парцалче за защита от експлозия. За това парче плат съществувало поверие, че предпазва семейството от насилие и от действие на отрови. Газените лампи се закачали на стените и оживявали сенките, които пулсирали пред очите на обитателите.


От дълго време газените лампи са предмет на художествено и дизайнерско творчество и във Франция са създадени многобройни, разнообразни и красиви модели. Известни са като лампите Рigeon по името на най-известния производител и търговец на такива лампи. Изключителна необходимост за своята епоха, газените лампи завършват съществуването си като декоративни предмети върху етажерки и камини, преди да доставят радост на колекционерите.


Прочутият Charles Pigeon прави бум в дизайна и конструкциите в началото на 40-те години на ХIX в., когато производството на газени лампи е съсредоточено в работилниците за изделия от ламарина и месинг. Лампите се произвеждат с корпуси от бяло желязо, бронз, мед, месинг и други материали. За гориво започват да се използват петролни продукти, след като двадесет години е чакано разрешението на папата да се изостави олиото, което се наливало и в кандилата.


Първите лампи в серийно производство са пуснати във Франция от новатора Alphonse Mille, който създава оригинален семпъл модел с петролно гориво (газ за осветление).
През 1864 и 1869 година двама абати създават красиви лампи, които осветяват храмовете продължително време след католическата литургия. Тези лампи са от стъкло и във формата на ваза, оцветени в разнообразни багри и украсени с художествени рисунки.


По същото време индустриалецът Gardon, който е специализирал производството на медни елементи за кранове, решава да произвежда газени лампи. Неговите лампи се отличават с по-голяма сигурност и надеждност за безопасна експлоатация, като притежават солидна конструкция. Впоследствие медните лампи бележат развитие и разширяват пазарите си, като предлагат и отлична дълготрайност. Формата им е художествена и разнообразна, а основата на конструкцията е един крак или цокъл. Някои лампи с малки размери се поставят върху свещници.


Около 1880 година Charles Pigeon открива сервиз за поддържане и възстановяване на газени лампи от всички видове. След изучаване подробно на свойствата на използваните горива са разработени приспособления за безопасна експлоатация. Едновременно с това е разработена и усвоена в производството газена лампа с максимална безопасност и на много ниска цена. Създаден е и първият модел от чугун, който отговаря на изискванията, но е с ниска художествена стойност.


След 1900 година конструкторите достигат апогея на техниката на безопасност при лампите за домашно осветление на базата на петролни продукти. След Първата световна война използването на газените лампи постепенно намалява и в началото на 50-години те вече служат като декоративни предмети или се съхраняват в мазета и тавани, откъдето се изваждат само при смущения в електрозахранването.

Автор: доцент Христо Бояджиев
Закони Нормативна база Коментари