Коженият диван

Нищо лошо не може да се каже за естествената кожа на дивана. Тя е приятна на пипане, изглежда дори благородно, а при правилната поддръжка в хода на времето дори става все по-хубава.
01.01.2015
Светлана Желева
1267
интериор, мебели, кожени мебели, дивани, кожен диван
Елегантна комбинация от висококачествена кожа и стилна дамаска
Източник: www.divanidea.bg

Нищо лошо не може да се каже за естествената кожа на дивана. Тя е приятна на пипане, изглежда дори благородно, а при правилната поддръжка в хода на времето дори става все по-хубава.

Как да разберем качеството й ? 
Преди да си купите кожен диван, може да направите  тест още в магазина. Прокарайте пръсти по дивана -  ако е мекичко, не твърде студено и еластично, то тогава  качеството му  наистина е добро, съветват от специализирания сайт schoenewohnung.de Освен това  кожата навсякъде трябва да е равномерно опъната. Кожите, които най-често се влагат за направата на дивани са анилинова, полуанилинова, напа, набук.

 
Колкото по-висок клас е кожата, толкова по-естествена е визията и     Източник: www.divanidea.bg

Гладка или грапава кожа?
Това е въпрос на вкус, категорични са специалистите. Гладката кожа не е чак толкова чувствителна и може по-лесно да се чисти. Грапавата е по-малко еластична, с по-малко гънки, но е по-капризна за чистене. Затова производителите често слагат защитен полиуретанов слой, за да пази от влага. Но колкото и тя да е издръжлива, се нуждае от определени грижи.

 
Диван от естествена кожа – символ на високо качество и стил     Източник:  www.divanidea.bg

Съвети:
- Избърсвайте праха от дивана 1 път седмично с мека памучна кърпа, и 1 път–месечно с леко навлажнена кърпа. Поглезете дивана си от време на време със специален препарат за поддръжка.
- Дръжте далеч от него разтворители, терпентин, крем за обувки, не го пипайте с мазни ръце, както и не слагайте отпечатъци върху него.
- Препарати, които премахват петна, полиращ восък  също са врагове на кожения диван. Агресивните почистващи средства могат да навредят на дивана и да оставят тъмни петна след себе си.
- Избягвайте също така мощното търкане, което ще намали блясъка на кожата. Вместо това, малките замърсявания могат лесно да се отстранят с гумена четка или дори гумичка от молив.
- Диванът, облицован с груба кожа можете да го почистите с прахосмукачка, а мазните петна на облегалката да премахнете със силно разредена оцетна есенция.
- Дръжте дивана далеч от пряката слънчева светлина, както и от парното и камината. Топлината може да изсуши повърхността и да промени цвета му.
 


Щипка история 

Родината му е Изтокът, още по-точно Ориента, когато в Османската империя навлиза под формата на дълга седалка, подобна на един матрак, която се слага в единия край на одаята, направо на пода или върху подвигната конструкция, с възглавнички за подпиране. Името им идва, след като се използват по протежение на стените на стаите в Близкия Изток, където заседавали правителствени лица, а секцията се нарича (Diwan - на персийски в едно от значенията си означава „учреждение”). Диваните присъствали като част от интериора в къщите на левантинците, а съвременно си значение (седалка) е приет през 1702 г.

Диванът, както го познаваме  днес, е познат на Европа от средата на 18-и век. След бурните години от 1820 до 1850 г.,  той получава невероятната си благословия за развитие с идването на романтизма. Когато модата на канапетата се премества в кафенета, сепарета и пр.
Поредният „гвоздей” в модерното му използване забива проф. д-р Зигмунд Фройд, който го използва в психоанализата - пациентът стои или лежи на канапето, без да се налага визуален контакт между него и лекарят.

Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари