Тапетите - модна премяна за стаята

Тенденциите в интериора на дома идват и си отиват, а тапетите остават. Те са на гребена на вълната през последните години, а напоследък се радват на нов интерес ...
15.06.2010
Мая Янева
1284
интериор, тапети, дом

Тенденциите в интериора на дома идват и си отиват, а тапетите остават. Те са на гребена на вълната през последните години, а напоследък се радват на нов интерес, който се дължи на богатия дизайн и интересните материали. Дали вие искате да направите вашия дом уникален, или ще продавате апартамента си, решението да декорирате с тапети е удачно.


   
Снимки: Лаура Ашли

Може би не сте ентусиазирани от обличането на стените с тапети, особено ако се обърнете назад към дизайна на тапети, познат ви от 60-те и 70-те години на миналия век. Макар и някои съвременни линии да са ретро ориентирани, има невероятен избор на теми - от викториански до геометричен при дизайна, от винил до текстил при материалите и от малки до огромни мотиви при шарките. Както при всички останали елементи за декорация на дома, и при тапетите има всякакви видове за всякакви вкусове и възможности.


 

Когато избирате тапети за дадено помещение, помислете какъв дизайн би подхождал най-много на стаята – дали тя трябва да има свой стил, или трябва да се съобразите с цялостната визия на къщата, мебелите и декорацията. Ако мебелировката е модерна, можете да се насочите към традиционни флорални тапети, а ако стаята вече има достатъчно визуални ефекти, тогава може да поставите тапети само на една от стените, за да не стане претрупано.Снимка: Лаура Ашли

За тези, които предпочитат монохромния стил, изберете тапети, подходящи за боядисване. Текстурата на тапета ще покрие несъвършенствата на стените, които обикновен гладък тапет ще подчертае, а след това изберете подходящ цвят, за да боядисате тапетите. Мотивите на тапетите за боядисване са също в широка гама – от викториански през имитация на декоративна мазилка до модерни геометрични фигури. Така че имате възможности за избор на желания ефект.


 
Снимки: Лаура Ашли

Ако имате желание и възможност да инвестирате повече във вашите стени, тогава може да изберете по-необичайно решение. Някои дизайнерски тапети са с нетрадиционни материали като кожа, стъклени мъниста, вълнени фибри и др. Впечатлението, което може да направи такъв екстравагантен тапет, може да бъде наистина зашеметяващо.

Имайте предвид, че преди да започнете да лепите тапетите, стените трябва да са чисти и подготвени, така че да постигнете наистина най-добрия ефект. Поставянето на тапети може наистина да трансформира вашия дом и да му придаде стилен и уникален вид. Ако не наемете специалист за залепването на тапетите и ги лепите сами, тогава следвайте внимателно инструкциите и имайте търпение, за да се получи максимален ефект. Лошо залепените тапети наистина веднага правят впечатление – ако тапетите са с шарка, и най-малкото разминаване на мотивите е видно.


Ретро стил при мотивите Те са с ярки цветове, крещящ дизайн и в нюансите на дъгата – чудесните жизнени тонове на лятото и пролетта. Еволюцията на тапетите през последните години е много екстремна, а хората са все по-смели с експериментите на цветове и шарки. Много
дизайнери са вдъхновени от търсенето на всичко за интериора в стил ретро и създават специални линии, които са ренесанс на винтидж епохата. Подчертано женствени линии с форма на листа и женски цветя – този сезон черпи вдъхновение от естествените природни форми. Тази линия се развива, като цялостната визия на помещението се гради със светли дамаски, бамбукови мебели и боядисано дюшеме. Колекциите пролет-лято 2010 са продиктувани от всичко, което е естествено и природно.Цветята са друга ключова тема и тя може да се види във всички елементи на интериора – от дамаските до тапетите. Розата във всички цветове и размери е невероятно подходяща за дневна в кънтри стил. Експериментите, които можете да си позволите с цветове, са от кралскосиньо до подчертани райета в цялата гама от цветове и оттенъци, които могат да ви хрумнат. Препоръчваните цветове варират като никога досега – от неутралните тонове на бледите цветове до акценти с ярки и подчертани десени и схеми.


  Снимки: Лаура Ашли

ТЕНДЕНЦИИ 2010
Това, което е определено горещо като тенденция при цветовете, включва тъмнопурпурно, малиново, зелено и сиво-кафяво. Шарените тапети също се завръщат, така че обличането на стаята изцяло с тапети е по-популярно, отколкото подчертаването на една стена. Но ако това ви се струва прекалено, можете да подчертаете едната стена с шарен или ярък тапет, а другата да бъде дюс тапет или боядисана в пастелен тон. Ако искате да се откроявате и да имате фрапантен интериор, следвайте тенденцията на модните текстилни тапети или тази, която предлага златни и сребърни тонове, допълнена с металически аксесоари.


   


Подчертаните стени продължават да бъдат актуални, както и тапетите с мотиви и богата орнаментика. Шарките стават по-големи, а фонът им не е в контрастен цвят, а е в съзвучие с шарката на тапета. Текстурираните тапети внасят материя и разкош при стените, като материалите са от  рисувана коприна до подплатена кожа. Качествените тапети от винил с кожа, камъни и или декорация от дърво ще бъдат големият хит през 2010 г. Те ще създават идеалния фон на помещението.
Цветовете на бижутата са едно ново течение в дизайна на тапети. Комбинирайте тоновете на скъпоценните камъни като смарагдово или патешко зелено с оранжево или синапено жълто, за да постигнете поразителен ефект, или съчетайте със сребристи акценти. Ако помещението, което ще обзавеждате е малко, поставете тапети в цветовете на скъпоценни камъни на едната стена и продължете темата с подчертаващи аксесоари. Алтернатива е обзавеждането с мебели с мека и галена материя, каквито са кадифето и коприната.

 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари