Спалното бельо - обградени с нежност и красота

Може би и на вас ви се е искало поне веднъж да се поглезите с нов комплект луксозни чаршафи. Ефектните десени са достатъчен мотив да привлекат вниманието ни, но много по-важно за спалното бельо е качеството на материята.
11.01.2008
Весела Маркова
418
спално бельо, чаршафи, текстил за спалня

Може би и на вас ви се е искало поне веднъж да се поглезите с нов комплект луксозни чаршафи. Ефектните десени са достатъчен мотив да привлекат вниманието ни, но много по-важно за спалното бельо е качеството на материята. Изискванията към тъканите за спално бельо са свързани най-вече с лесното гладене, мекота и приятно усещане при допир, устойчивост на тъканта при често изпиране, устойчивост на цветовете и десените. За здравината на плата от значение е методът на тъкане, както и степеннта на усукване на отделните нишки. Колкото по-стегнато са усукани нишките, толкова по-здрава е тъканта и по-качествени съответно чаршафите дълго време запазват своя добър външен вид. Най-често използваните материи за спално бельо са памукът, комбинация памук полиестер, сатен, памучен сатен, коприна, коприна и памук, лен и памук, вълна и памук, египетски памук.
 

 

Сатенените чаршафи изглеждат прекрасно, поддържат се лесно, но са твърде хлъзгави за спане и лесно се измъкват и набират. Копринените чаршафи предоставят най-добрия комфорт за тялото, изглеждат много красиво и придават лукс в обстановката. Памукът е много подходящ за спално бельо, издръжлив и “дишащ” материал, трудността е при гладенето. Много практични са комбинациите от полиестер и памук, стига процентното съдържание на изкуствената съставка да не надвишава 50%.
 


Избирайки спално бельо добре е да помислите:
- Купете най-доброто, което може да си позволите.
- Проверете състава на тъкaнта, за да се уверите, че материята е подходяща.
- Купете си поне два комплекта, така aще имате за подмяна, а спалнята ви ще изглежда добре винаги.
- Проверете инструкциите за пране и поддръжка, изберете най-лесният вариант.
- Потърсете комплекти, които лесно и красиво могат да бъдат комбинирани с дюс памучни чаршафи в цветовата гама на десенирания комплект. Така ще имате няколко опции, внасящи разнообразие в спалнята.


Десените в спалното бельо изненадват с дръзки и много оригинални идеи в последно време. Смели комбинации и цветове, мотиви “пълзящи” от възглавниците до чаршафите, сребро, злато, цветя, екзотика и спалнята променя облика си до неузнаваемост, а това носи настроение. Луксът в спалното бельо е много добре приет, водещите фирми предлагат изкусителни модели, колкото по-фрапантни, толкова и по-търсени. Идеята да бъдем различни никога не е важала в по-голяма степен, отколкото днес за спалнята.


Ние българите доста бързо заменихме семплите бели чаршафи за далеч по-екзотични десени, но добрият вкус все пак се налага и на пазара вече могат да се открият естетически много добре издържани модели, които далеч не са лишени от доза лукс и екстравагантност. Така скучните панелни фасади наред с разноцветните “кръпки” от топлоизолацията, вече се разнообразяват от тук таме простряните атрактивни спални комплекти.


Друга тенденция в спалното бельо е уклона към естествени материали и цветове, тенденцията господстваща оттдавна в интериорния дизайн. Ако искате вашата спалня да се отличава с добър вкус, в тон с последните тенденции, потърсете десен с рустик мотиви, нежни цветя, бледи, топли и пастелни цветове.

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари