Стаята...от детска в тинейджърска

Рано или късно плаката с герои на Дисни, който доскоро е висял на стената в детската стая ще стане неподходящ.
14.04.2013
Мая Янева
1766
интериор, мебели, дизайн, стая, детска стая
Трансформацията може да бъде постигната само чрез практичен дизайн
Източник: Интернет

Рано или късно плаката с герои на Дисни, който доскоро е висял на стената в детската стая ще стане неподходящ. Когато детето се превръща в тинейджър, декорацията на стаята, както и много други неща ще имат нужда от нов подход. Трансформацията може да бъде постигната само чрез практичен дизайн, който да расте заедно с вашето дете и да не се налага да ограбвате банка, за да осигурите удобство на детето си. 


Ако доскоро анимационните герои и животни са внасяли уют и топлина в детската стая, тинейджърът няма да се чувства комфортно с тези персонажи. Дизайнът трябва да бъде съобразен с индивидуалния характер, независимо от възрастта. Личност, която се чувства комфортно с ярки цветове, вероятно няма да се радва на приглушени земни тонове и тъмни нюанси. Целта на трансформацията е да постигнете пространство, което е уникално и принадлежи на тинейджъра. 


Преди да се насочите към магазина за пазаруване, седнете заедно с вашето пораснало дете и открийте какво харесва то, и какво не, в настоящето обзавеждане на стаята. Позволете на детето да участва с идеи. И двете страни ще трябва да направят компромиси и трябва да са настроени отворено към идеите и предложенията. Спрете се на дизайн, който одобрявате, преди да се започнете промяната. Проектът трябва да бъде екипно усилие и трябва да го споделяте, което от психологическа гледна точка ще помогне за укрепване на връзката с вашето пораснало дете. Също така вашият тинейджър ще се чувства по-свързан със своята стая, ако се включи активно още на ниво проект.


Направете списък с нещата, които могат да се използват, включително и тези които могат да се трансформират с една боя. Опитайте да откриете нова роля на старите мебели. Например, кутията за играчки може лесно да се промени в място за съхранение на спортно оборудване или книги.  Поставете бележки върху мебелите и другите аксесоари, които ще използавате в новия дизайн. Почистете стаята от ненужните вещи и изцяло почистете стените и килимите, преди да подходите към новия дизайн. 


Намерете начини да интегрирате идеи, които тинейджърът наистина одобрява, без да правите компромис с цялостния дизайн. Ако детето е момиче и иска доминиращия цвят да е розово или лилаво, боядисайте стените в бяло и добавете цвят с розови и лилави аксесоари – възглавници, завеси, кувертюри и килими. Тези елементи лесно се променят и могат да сменят облика на цялата стая. Също така, вместо да закачвате плакати, поставете коркова дъска, където може да се закачат различни неща и лесно да се променят. 


Мебелите, които са проектирани за малките могат да се превърнат в истинско предизвикателство в стаята на порасналото дете. Тук наистина е нужна креативност. Ако с боядисване или лакиране може да придадете на детската мебелировка нова и по-зряла визия, тогава ще можете да си спестите някой лев. Можете да трансформирате етажерки или картини, така че да изглеждат по нов начин. 


Един от задължителните елементи при промяната на стаята от детска в тинейджърска е леглото. Задължително го подменете с по-голямо. Осигурете и повече етажерки и места за съхранение. Порасналото дете има повече принадлежности.


В тинейджърската стая не е необходимо вече да има толкова празно пространство, което  в детската стая е служило за игра с лего.  


Местата, които доскоро са били за игра сега трябва да се превърнат в места за учене и активна почивка. Добавете удобно кресло за четене. Оборудвайте и зона за лаптоп или компютър. 

+11
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари