Големите дивани са на мода

Диванът е център на дневната зона. И колкото по-просторна и многофункционална е тя, толкова по-голяма е меката мебел.
19.03.2012
Антоанета Салфидж
625
интериор, дивани, тенденции 2012, кресла, табуретка
Големите дивани са на мода- модел на MISSONI.
Източник: Антоанета Салфидж

Това е тенденция, която трайно навлезе в модерния интериор. Диванът  обикновено се разполага така, че да обслужва различни кътове и дейности в хола – да осигурява добра гледка до телевизора, да е в близост до трапезарията, за да позволява съвместяване и на нейните функции, да е удобен за релакс, и дори да дава възможност за превръщането му в удобен работен кът. Цялата тази полифункционалност наложи тенденцията към допустимо най-големи габарити на диваните. Те вече имат варианти с повече от три места за сядане. Често се комбинират с лежанка, пуф и дори с помощна маса за книгите и лаптопа.

Формите на модерния диван са подчертано ъглови, които лесно да се вписват в наложилия се минималистичен дизайн на мебелите. Дори и диваните с класическа форма вече са с изчистена линия като пищността на детайла и на визията се постига предимно с големината и линията на подлакътниците и едрата шарка на дамаската. Пример за това са и популярните и у нас дивани от колекцията на Laura Ashley, чийто винтидж – звучене се налага предимно от характерните едри флорални мотиви на дамаската. При моделите с модерен дизайн елегантността и виталността на иначе огромните седалки и облегалки се постига отново с визуални ефекти – монохромност на тапицерията или много тънки и почти невидими крака, които стоят така, че диванът сякаш плува в пространството.

Независимо от модните тенденции обаче, когато избираме диван, трябва да го правим със съзнанието, че той ще се постави в най-населяваната от семейството стая и точно затова пропорциите му, както и стилистичната му визия трябва да са съобразени с особеностите на пространството. Само така избраната покупка ще създаде условия за функционалност и стил на интериора.

Ето няколко основни тенденции, които определят избора на диван в момента:
1.    Холът в класически стил изисква диван, който звучи доста по-модерно от популярните ретро модели. Новата класика в меката мебел предполага светла тапицерия или дамаска в монохромна сива, бежова и млечно кафява гама. През 2012 ще са актуални и плътните до ексцентричност цветове като лилаво, зелено, тъмно синьо и сапфир.
2.    Класическият модел Честърфийлд и тази година доказва своята непреходност. Той отново се препоръчва от дизайнерите, но  иновативна версия. Капитонираната кожената тапицерия сега се предлага в модели, облечени от дамаска, която вместо да пристяга плътно силуета на дивана пада на дипли около него.
3.    Модерните дивани, съставени от модули, са изключително актуални за съвременния хол. Те са леки и мобилни, могат да се разположат под ъгъл или лесно да се прекомпозират. Често се комбинират с възглавнички в модерно лилаво, оражево, зелени и сребро.
4.     Продължава интереса и към комфортните лежанки. Те са идеални за кратка почивка и визуализират уютни кътчета в интериора.
5.    Единичните или двойка кресла с формата на гнездо с мека дамаска в ярък цвят – тази комбинация ще е сред водещите през 2012 година.
6.    Разтегателният диван с изчистена форма, който лесно се трансформира на легло или табуретка, също е сред фаворитите, които ще са определящи за функционалността на дневната и този сезон.

 

+10
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари