Надеждна защита на покрива през зимата

Заложете най-добрите системи за снегозадържане още при проектирането на дома си.
28.02.2018
Винербергер ЕООД
1972
керемиди, покрив, wienerberger, tondach, снегозадържане
Надеждна защита на покрива през зимата
Източник: www.wienerberger.bg

Месец март е в различно настроение всеки ден – днес ще повали дъжд, утре вятърът ще вилнее с всичка сила и точно, когато отново сме извадили зимните дрехи, така ще напече слънце, че чак за плаж започваме да мислим. Колкото обаче и да капризничи Баба Марта, зимата си отива и е време да настъпи пролетта. А това е сезонът, в който се предприемат най-много ремонти дейности. И това си има своето обяснение. Зимата е любим сезон на много от нас. Радваме се на пухкавия сняг, правим снежни човеци с малчуганите, грабваме ските, устремени към зимните курорти. Истината е, че с края на зимата настъпват и някои непредвидени щети в дома или вилата в планината – дали покривът ще протече или къщата ще заприлича на езеро, поради бързото снеготопене, все немалки проблеми за едно домакинство.


Обичаме снега, но все не сме подготвени за него!
Природата е непредсказума и винаги ни изненадва. Често пъти обилният снеговалеж успява да осуети плановете ни за Коледа и Ново година, или се оказваме блокирани в мразовитата стихия на зимната виелица. Подобни явления са извън нашия контрол и единственото, което можем да направим е да се примирим с тях. За щастие обаче, има и такива, които бихме могли да предотвратим. Едно от тях е да подготвим покрива на дома си за следващата зима, така че всички в семейството да бъдат спокойни. Така ще имаме нужната сигурност и удовлетворение, че сме направили поне това, което зависи от нас самите.


Къща със снегозадържащи керемиди     Източник: www.wienerberger.bg

Може ли да спрем свличането на снега от покрива?
Да, определено! Ето как можем да решим този проблем. Най-сериозните последици от обилния снеговалеж са бързото натрупване на снежна маса и последващото ѝ бързо стопяване. Това се случва в резултат на съприкосновението на снега с керемидите. Те имат различна температура и способност за отдаване на топлината. Получава се така, че снегът, който се намира най-отдолу бива бързо разтопен, благодарение на топлата повърхност на керемидите. По този начин образувалият се тънък воден слой създава условия за плъзгане на снежните натрупвания. Няма какво да задържи снега на мястото му и той лавинообразно започва да се свича надолу. Този неприятен феномен може успешно да бъде предотвратен посредством използването на снегозадържащи елементи. На пазара вече се предлагат специално разработени за целта такива, с които ще ви запознаем накратко: 
Снегозадържащи керемиди Болеро и Туист     Източник: www.wienerberger.bg

Снегозадържащи керемиди
Това, което различава обикновените от снегозадържащите керемиди е характерната изпъкнала част, наподобяваща човешки нос. Основното предназначение на издутината е да надстърчи, но все пак да остане скрита в снежната маса. Броят и разположението на снегозадържащите керемиди се изчислява на етап завършване на покрива. С оглед на това се преценяват различни фактори, сред които:
-  Наклон на покрива
-  Разстояние от стреха до било
-  Снеговалежни зони
-  Излаз на слънцегреене


Снегозадържащите керемиди се изработват от същия материал като останалите и по никакъв начин не компрометират естетичната визия на покрива.


Покрив със снегозадържащи скоби     Източник: www.wienerberger.bg

Снегозадържащи скоби
При стръмни покриви и региони с вероятност от по-обилни снеговалежи е удачно да се осигури по-надеждна защита, с помощта на снегозадържащи скоби. Те представляват метални елементи с изпъкнала сгъвка в единия си край. Монтират се на горния фалц на керемидата, съобразно нейния конкретен модел. Снегозадържащите скоби осигуряват по-голяма височина на надстърчане на керемидите и още повече намаляват риска от свличане на снежната маса. Броят и разположението на скобите варира в зависимост от характеристиките на покрива, честотата на валежите и надморската височина.  Стандартно са необходими от 2 до 5 броя скоби на 1 кв.м.


Сграда със снегозадържащи решетки на покрива     Източник: www.wienerberger.bg

Снегозадържащи решетки
В случаите когато прекалено големият брой снегозадържащи керемиди и скоби би нарушил естетичната визия на покрива, е удачно да се използват снегозадържащи решетки. Представляват носачи, върху които се монтират метални решетки, успоредно на улуците. Предимството при тях е, че с една решетка се покрива по-голяма площ. Носимоспособността на носачите се определя според дължината на всяка решетка. Стандартно се произвеждат с дължина от 1.5 до 3 м., като за един елемент са нужни от 3 до 7 носача. Снегозадържащите решетки са най-подходящото решение за покриви на сгради, намиращи се в силно ветровити зони, където непроменливата посока на вятъра предразполага бързо натрупване на снежна маса. 


При областите с голяма надморска височина, най-добър ефект ще се постигне като се комбинират на поне два от способите. Шахматно монтирани скоби по повърхността на покрива и решетка по дължината на стрехите ще осигури оптимална защита.


Употребата на снегозадържащи елементи при изпълнението на покрива ще намали в максимална степен вероятността от свличане на снежни натрупвания. Важно е преди да пристъпите към избор на който и да е от изброените елементи, предварително да се консултирате със специалист за изготвяне на проект. 

 

Закони Нормативна база Коментари