Душовите кабини на бъдещето - без прагове и фуги

Новите душове могат да се приложат при всякакви дадености на конкретната баня като архитектурни особености и в същото време да отговарят на личния вкус.
15.04.2008
Невена Попкирова
1013
баня, душ, душ кабина, душ прегради, поддушово корито

Една новост в банята ще заинтересува хората на средна възраст, чиито деца са израснали и вече може би са напуснали дома. Освободени от грижите за малки деца, такива хора се замислят да подобрят с нещо собствения си начин на живот. Точно това е и моментът, в който могат да си осигурят по-облекчено от усилия и по-приятно бъдеще, когато вече ще бъдат по-трудно подвижни и ще се радват, ако могат да избегнат прагове и стъпала. Новите системи душови вани на нивото на пода са особено удобни за възрастни хора. Те могат да се ползват без прекрачване на прагове или слизане/качване на друго ниво и позволяват пълноценно използване на площта, което е особено актуално в малки бани.
 

 

Всеки, който мисли за бъдещето, би могъл да обмисли възможността да си осигури такава душова вана, докато е още сравнително млад и е в състояние да се занимава с ремонти. Новите системи обединяват успешно функцията си с изчистен елегантен дизайн. Уникалните системи, защитени с патент, се основават на една плоча на нивото на пода на банята с пространствено оформен наклон към сифона. Дълбокият само един милиметър преход между нивото на пода на банята и душовата вана не е препятствие за никого. Това не само е удобно решение, но е и голямо облекчение за трудноподвижни хора и най-вече още една мярка за сигурност при придвижването им.

 

Новите системи не са препятствие за личните предпочитания за големина, форма и цвят. Ваната на душа или по-точно казано, плочата под душа, може да бъде включена в произволен дизайн, в който е оформена останалата част на банята, т.е. не е нужно да правите ремонт на цялата баня.

 

Новите душове могат да се приложат при всякакви дадености на конкретната баня като архитектурни особености и в същото време да отговарят на личния вкус. Независимо на каква възраст ще се реши човек да си монтира такъв душ, дългосрочната гаранция от 20 години за някои фирми производителки е разумна ин вестиция в бъдещето.


Тези душови системи са връхна точка в обзавеждането на баните не само от функционална гледна точка. Още от пръв поглед те впечатляват с изискания си, съзнателно опростен вид. Страничните стени на душа се изготвят като цели стъклени плочи, с което цялото поддушово пространство се изпълнява почти без фуги.

 

Естествените материали, безупречните линии и ясната структура създават хармонична обща картина. Дори при по-внимателен поглед душовата система без фуги е убедителна поради наличието на обработената с нанотехнологии гор- на повърхност на плочата, заместваща душовата вана. Повърхността й не задържа вода и се почиства бързо. По-малко на брой фуги означава по-малко отлагания на мръсотия и съответно по-малко чистене.


С тези душове се осигурява максимален гланц, прозрачност и елегантност с минимум почистващи препарати, т.е. поддръжката им и лесна. При старите душ-кабини понякога се налага да се използва старата четка за зъби, за да се почистят задните ъгълчета на кабината. Тук такова нещо няма. Чрез притискаща стъклото техника на монтиране на кабината от истинско стъкло се постига особено лесна за почистване горна повърхност от вътрешната страна на душовото пространство. И резултатът се вижда веднага: конструкцията без фуги впечатлява не само с изключително аристократичната си прозрачна оптика, но осигурява максимално удобство за почистване. Никъде не се натрупва котлен камък или сапун. Гладката повърхност на стъклото се почиства с лекота и е блестящо украшение за всяка баня.
 

 


Новост са и предлаганите на пазара нови форми на преградните стъкла. Липсата на масивна рамка, от една страна, придава по елегантен вид на банята, от друга страна, не задържа мръсотия и позволява лесно почистване. Метални държачи към прилежащите стени осигуряват стабилност на конструкцията, без да я загрозяват Вече няколко фирми произвеждат тези нови душ-вани.


Сред тях са водещи фирми в областта на обзавеждането за бани като KALDEWEI, BETTE, BREUER. Естествено като всеки нов продукт, предлаганите комплекти от душ-вана, душов смесител и държач и стъклени прегради са на модерни цени. Надеждата е само, че с масовото им производство ще стават достъпни за все повече хора. Баните са различни, защото и хората са различни. Всеки има различно схващане за красив вид на собствената му баня. Съвременният човек се грижи за банята си не само като необходимост в дома, но и като място, където може да прояви своя стил, творческо отношение, където може да покаже своя усет за красота, правейки я елегантна.
 

  


Новите душ-кабини са перфектната комбинация от елегантност и функционалност, видими във всеки детайл. Приложението на различни по форма стъкла и липсата на тежка арматура позволяват постигането на изискан дизайн с огънати форми или незабележимо вмъкване на душовото пространство в общото оформление на банята. Душовата кабина може да се интегрира хармонично в помещението и може да се превърне в негово украшение.

Автор: Невена Попкирова
Закони Нормативна база Коментари