Външните ролетни щори - все по-иновативни

Ако къщата има вградени ролетни щори, то в повечето случаи това също ще покачи цената й, твърдят експерти
15.08.2015
Константин Димов
1276
ролетни щори, щори, дограма
При сигнал за пожар у дома, щорите веднага освобождат пространство за бягство през прозореца.
Източник: www.ilina.bg

Модерните ролетни щори могат много повече от обичайното вдигане и спускане. В наши дни вече съществуват интелигенти, по желание на клиента дори напълно автоматизирани системи за предпазване от жаркото слънце, шум, любопитни погледи, влизане с взлом, загуба на топлина, както и от насекоми.
Те са динамично-управляем структурен елемент на фасадата и ефектно предпазват от капризите на метеорологичните условия. Щорите променят атмосферата у дома и светлинното настроение в стаите във фини нюанси. 

1. Топлоизолация и пестене на енергия
Да строим икономично означава да държим потреблението на енергия в къщата възможно най-малко. Модерните ролетни щори допринасят за това, тъй като при тях въздушния слой между прозорците и щорите действа допълнително топлоизолиращо през студените месеци на годината. Независими изследвания са показали, че дори един прозорец със затворена щора може значително да понижи загубата на топлина.

2. Защита от шум
Ролетните щори предлагат едно допълнително предпазване срещу шума отвън, което далеч не е за подценяване. Качествените и екологични профили с добри звукоизолиращи качества се грижат за спокойния ни сън.

3. Предпазване от времето
Една къща най-често се строи за няколко поколения. Инвестицията в качествени ролетни щори се грижи освен за комфорта, а също и за запазване стойността на недвижимия имот. Прозорецът, който е особено чувствителната допирна точка между пространството вътре и вън, предпазва, заедно с ролетните щори ефикасно от буря.

4. Сигурност и защита
Крадците оползотворяват възможностите, които им се отварят. Една затворена ролетна щора  ни предлага ефикасна защита срещу нежелано влизане с взлом. В наши дни има и допълнителен пакет за сигурност – с подсилени летви, скрити болтове, които свързват водещи релси и ви карат да спите още по-спокойно. В комбинация със сензор за приближаване (движение), който при присъствие на хора под прозореца веднага задвижва ролетната щора като я спуска надолу и така я прави най-важния отбранителен елемент на къщата.

Но разбира се, не си мислите, че от щорите няма избавяне, ако сте вътре в къщата. При наличие на системи за разпознаване на аларми, при подаване на звук за пожар те освобождават мълниеносно пътищата за бягство през прозореца. Има иновативни решения при които, ако звънне системата за дим и огън, веднага ролетните щори се вдигат. Впрочем, вече има такава възможност, дори при спрян ток ролетните щори да преминат на акумулаторно захранване. 

5. Оформяне
Те се отличават с многобройните възможности, с които могат да бъдат оформени. Дали ще са кръглите щори (тип Рондо) или в стил тавански прозорец, или диагонални ролетни щори, които да пасват на фасадата на къщата, те могат да се комбинират с до 22 профилни цвята, което в крайна сметка прави хиляди индивидуални възможности за оформяне.

Ако къщата има вградени ролетни щори, то в повечето случаи това също ще покачи цената й, твърдят експерти. Едно смислено допълнение към ролетните щори биха били модули със защитна решетка срещу насекоми или текстилно предпазване от слънцето. Не е задължително отвън да се предприемат задължителни монтажи, всичко може в рамката да се побере и да се сложи зад ролетния профил. 

Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари