ИСТИНСКИ ИСТОРИИ - Валентин Ангелов

Вальо Ангелов е един от най-интересните съвременни български художници. Авторът e познат в областта на маслената живопис, графиката и илюстрацията. Произведенията на Валентин Ангелов са вдъхновени от антични, митологични и философски теми, които той пресъздава чрез съчетание на реални и нереални образи.
05.06.2007
Даниела Житарска
1505
Художник, картини, изкуство, Вальо Ангелов
Източник: Валентин Ангелов

Създава анимационни късометражни филми и е автор на шапката на превърналото се в символ на 90-те години предаване “Ку-ку”, на “Хъшове” и много други. Преподава в Българо-датски колеж рекламен дизайн, илюстрация и приложна графика. И този активен творчески живот неминуемо дава отражение върху сюжетния образ на композициите му и изразните похвати, с които борави. Последната си изложба Валентин Ангелов представи в галерия ”Ракурси” съвместно с колегата си и приятел Петко Арнаудов. В платната си той обрисува различните лица на ангела. Една картина на дъщеря му го провокира да създаде този цикъл с ефимерни образи.
 

"Готика". Източник: Вальо Ангелов

В картината “Готика” Валентин Ангелов прави паралел или аналог между жената и морето. Бурните морски вълни и същевременно тишината и спокойствието, които се усещат, прилепвайки до ухо морска раковина. Мечтата, бляновете, страстта и любовта, които една жена изживява и провокира у мъжа. Раковината е форма, която е своеобразен триизмерен меандър, символизира вселенската енергия, но и многоликата женска природа и отпечатъка, който оставя у мъжа – като майка, съпруга, любовница.
 

  


Не само творчеството на Валентин Ангелов интригува, но и самият той. Неговата личност е особено магнетична. Погледът му е дълбок и аналитичен и макар да говори лаконично, няма как да не се усети изключителното му чувство за хумор, което се е превърнало в основен изразен похват в творбите му.
 

   

Ангелов реди образи и цветове в приказни ребуси и форми, и самият той казва:
”Аз съм илюстратор, обичам да разказвам истории”.

Не само умелият подбор на сюжет, красотата на идеите и живописната техника на автора определят художествената стойност на произведенията му. Решаващият фактор е вътрешният “органичен” живот и творческата му и житейска философия, която така хармонично съгражда в един невероятно живописен и приказен свят. Символиката, с която борави е същевременно дълбока и простичка, обхваща както видимото, така и невидимото а окото съществуване.

 

"Идилия". Източник:Вальо Ангелов

В “Идилия” Христовият образ, проявен в ерата на рибата, е планината, която човешките същества изкачват и отново се връщат на изначално ниво, изморени, но поназнайващи нещичко за трудния път към самите себе си.

 

 
 

  
Творбите на Вальо Ангелов са толкова искрени и интригуващи, че можеш да ги съзерцаваш дълго. Розово небе се проектира в синьо отражение, бели лодки леко се носят в метална вода, отразяваща зелено небе. Силно чувствителното цветоусещане на художника е предадено чрез декоративни цветни мазки в сюрреалистични сюжети с илюстративен похват и те по особен начин въздействат на сетивността на зрителя. Валентин Ангелов с брилянтен маниер на илюстратор предава повърхността на всяка изобразителна форма до степен близка на реалноста.


   

 
Цветовете си играят със светлината и сянката, декоративни, плътни или велатурни пространства, въздействат с чистотата и изящността на положените маски. Като звънец в ухото и лъч от дъга за окото - един своеобразен танц на любовта към живота и отношение към него. Независимо че Вальо Ангелов има символичен изказ и използва двуизмерна плоска повърхност, неговите платна са живи, персонажите излизат и откровено ни разказват отрязък от своя история.

Вальо Ангелов е един от най-искрените разказвачи на истории. Трудно е да хванеш четката, да отправиш поглед към платното и да излъжеш, да излъжеш подсъзнанието си. То напира да се изрази и материализира, като в медитация. Мъж, пронизан от стрелата на Амур, но подчинен на житейските условности да бъде войн, герой, но и да пази ахилесовата си пета. Жена с образ на Афродита и епостоянна като риба, отново раковина, нар... и свободното пространство между тях, свободният избор...


        

Бюстовете с женски образи, които авторът изобразява без постамент, донякъде обожествявят нейния образ, а пъстрият бароков орнамент, сплел косите на тези икони на любовта, илюстрират богатството на женската душевност. Понякога толкова пъстра и орнаментирана, че дори на моменти малко обсебваща. Да се потопиш в света на Валентин Ангелов е същинско удоволствие. Това е свят, в който приказни сюжети са поднесени с тънък хумор, без цинизъм и сарказъм. Неговите творби завладяват пространството, създават усещане за красота и придават пикантен привкус на приказките, които ни разказва.


Изложби на Валентин Ангелов:

1985 - Кьолн, Германия
1987 - Будапеща, Унгария
1988 - Ел Ферол, Испания
1988 - Москва, Русия
1989 - Виена, Австрия
1989 - Галерия “Хемус”, София
1990 - Хотел “Кемпински - Зографски”, София
1992, 1998 - Галерия “Мелон”, София
1993 - Хотел “Шератон”, София
1994 - Галерия “Червеното пони”, Пловдив
1995 - Галерия “Тимком
пакт”, Пловдив
1996 - Галерия “Витоша”, София
1997 - Български културен център, Прага, Чехия
1999 - Галерия “Аросита”, София
2000, 2003 - Галерия “Натали”, Прага, Чехия
2001 - Галерия “Манес”, Прага, Чехия
2002 - Галерия “Фондация Яворов”, Чирпан
2004 - Българско национално радио, София
2004, 2005 - Галерия “Ракурси”, София
2004 - Галерия “Сте”, София
2005, 2006 - Галерия “Фондация Стамен Григоров”, София
2005 - Истанбул, Турция

 

Автор: Даниела Житарска
Закони Нормативна база Коментари