Покривни прозорци ВЕЛУКС...

...могат да се впишат чудесно в българската архитектурна традиция
12.09.2010
Велукс България ЕООД
753
velux, покрив, прозорци, стаи, архитектурна традици
Усвоеното подпокривно пространство- х-л “ПлаНината”,Рибарица
Източник: ВЕЛУКС България ЕООД

Ако във фамилната къща ви трябва допълнително пространство или ново жилище за ново семейство, можете да откриете едно лесно и артистично решение на покрива. По традиция в България покривите са двускатни или четирискатни, с нисък надзид и се използват за стари и непотребни вещи, прах и отглеждане на различни видове гризачи.

Покривът има важна защитна функция – защитава къщата от атмосферни влияния, течове и загуба на енергия и запазва топлината през зимата. За да изпълни тази цел, покривът трябва да е добре изолиран. Но това добре изолирано пространство със съвсем малко допълнителна инвестиция може да се превърне в пълноценна жилищна площ. Разходите за допълнителна вътрешна облицовка са малки, инфраструктурата може да се направи лесно, защото на долните жилищни етажи има всичко необходимо за жилищните нужди – ВиК и електроинсталация. В зависимост от обема на покрива може да се наложи да повдигнете наклона на покрива или надзида, за да получите необходимата височина за жилищно помещение. Дори и малките ниши в ъглите може да се използват за мебели – диван, спалня или стелажи за книги.

Традиционните дълбоки български стрехи също не пречат на обитаването на покрива, защото осветяването ще направите директно от ската, с покривни прозорци ВЕЛУКС, и светлината идва отгоре, а не отстрани. Освен това ще можете да наблюдавате звездите от леглото си вечер – няма друга дограма, която да ви позволи това!

Такива романтични стаи под покрив, който е в традиционен български стил, можете да намерите в хотел “ПлаНината” в Рибарица. Уникалният хотел съчетава традиционния дух на Тетевенския Балкан с модерните и качествени материали и удобствата на СПА центъра. В процеса на строежа инвеститорът, архитектът и строителят на хотела решили да усвоят подпокривното пространство. Повдигнали височината на надзида и поставили изолацията не на пода на помещението, а на стените и скатовете – разликата в разходите не била съществена. Така на тавана се оформили 8 стаи, всяка от които е осветена само с покривни прозорци ВЕЛУКС. Прозорци има и на общите части и коридорите. Хотел “ПлаНината”, по българска традиция, е направен с мощни стрехи, така че на този етаж няма друго осветление освен ВЕЛУКС. Изгледът към зеленината навън и слънчевото небе над Балкана стават на практика част от уютния интериор на стаите.

С покривни прозорци ВЕЛУКС, поставени на голяма височина, е осветен и блокът на рецепцията на хотел “ПлаНината”. Така функционират като оберлихт и дават 70% от осветлението на партерния етаж.

Хотелът е изпълнен изцяло с естествени материали – варови мазилки, дървени греди, които са оставени видими, облечени с дърво тераси (въпреки че са бетонни) и вълнени килими. В тази обстановка продуктите ВЕЛУКС се вписват напълно, тъй като прозорците са изработени от естествена борова дървесина, трислойно слепена и ламинирана срещу измятане.
Всяка сграда си има облик и звучене, но примерът на хотел “ПлаНината” показва, че покривни прозорци ВЕЛУКС се вписват органично в старинния традиционен архитектурен български стил.

Посетете хотел “ПлаНината” на www.planinata-bg.com.
Разгледайтe всички продукти на ВЕЛУКС на www.velux.bg


ВЕЛУКС България ЕООД
1618 София, кв. “Павлово”
ул. “Пелистер” 6
тел./факс: 02/955 99 30, 955 95 26
bulgaria@velux.com
www.velux.bg
 

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари