Веселата теменужка

Популярна и широко разпространена в озеленяването на паркове, алеи и балкони.
05.05.2021
Ваня Минева
2116
цвете, озелевняване, теменужка, Viola wittrockiana
За градския балкон или градинка с изящните цветове на веселата теменужка. Сорт Viola wittrockiana tricolor mini.
Източник: снимка: Ваня Минева

Теменужчице ле ситна,
мила, дъхава и китна,
я кажи ми, свежа ,мила,
що си толкоз подранила?
Тук когато сняг лежеше,
миличка, ти де седеше?
Чичо Стоян

 

Теменуга или Виола (Viola wittrockiana) е от семейство Теменугови (Violaceae). Състои се от около 400-500 вида, с разнообразни багри и големина и форми на цветовете. Популярна и широко разпространена в озеленяването на паркове, алеи и балкони. За родина на теменужката се смята Европа, Северна Африка и др.
 

  
Сорт: Viola wittrockiana tricolor.   Снимки: Ваня Минева  


Описание
Теменужката е многогодишно тревисто растение. Обикновено се отглежда като двугодишно или едногодишно. Цъфтежът продължава до пет месеца с богато багрово разнообразие. Има силно разклонена коренова сиситема и добре облистено централно стъбло, от което излиза цветонос с един цвят. Височината варира от 5 до 25см. Цветовете са асимитрични с едно голямо долно, две странични и четири горни венчелисчета. Многообразието от багри е впечатляващо. То варира от бяло, розово, светло и мастилено синьо, виолетово, пурпурно и др. Често срещани са дву-, трибагрени, а също и многобагрени цветове. Големината им се дели на три групи: едри, средни и мултифрора. Срещат се силно накъдрени, кичести или много дребнички вариации на цветовете. 
 

Изисквания
Теменужката обича от слънчеви до полусенчести места. За да имаме красиви растения трябва почвата да е богата на хумус. Желателно е в периода на растеж и цъфтеж да  торим на две седмици. Необходимо е редовно поливане, без преполиване, защото има опасност от загниване.
 

Сорт Viola Denim. Снимка: Ваня Минева


Размножаване 
Теменужката се размножава чрез семена. Обикновено се засяват през юли. През есента засяваме младите растения на растояние от 10 см. едно от друго. Това се отнася за по-студеноустойчиви сортове или за места с по-мек климат. Могат да се засеят също в ранна пролет. При правилни грижи веселите теменужки ще ни радват до началото на лятото, когато отстъпват място на летните цветя.


Проблеми
Теменужките най- често страдат от сиво гниене, брашнеста мана и листни въшки. При възможност е добре да отстраняваме прецъфтелите цветове.


Семената се събират обикновено през месеците юни, юли, преди да се е отворила цветоносната кутийка. 


Едни от разпространените сортове у нас са: Viola Wittrockiana White, Viola Frizzle Sizzle Burgundy, Viola Swiss Giant Silverbride, Viola Tricolor Mini, Viola Mini White Purple, Viola Cool Wave, Viola Basket, Viola Mini Denim и др. 


Изящните цветчета на Viola Tricolor се използват за декорация в кулинарията. Имат приятно свеж зелен вкус с последваща сладникавост. Подходящи са за салати и сладкиши във фюжън кулинарния стил.
 

  Сорт:  Viola wittrockiana yellow. Снимка: Ваня Минева;                                                 Горската теменужка (viola odorata). Снимка: Иглика Топалова

 

Дребното, нежно пролетно цвете сред дивата природа е в основата на всички прекрасни култивирани сортове виола, които ни радват с пленителните си цветове в късна есен и ранна пролет. Те надничат от градските балкони. Щедро цъфтящи в паркове и алеи в комбинация с лалета, зюмбюли, белис и иглики те ни даряват красотата си. Ако имаме желание да освежим градския балкон или градинка с веселата теменужка, най-добре е да закупим готов разсад от цветарските магазини или разсадници. При наличие на време и площ можем сами да отгледаме младите растения от семена.
 

Горската теменужка (viola odorata) e декоративна и медоносна билка. Лечебните свойства са познати още от времето на Хипократ. В народната медицина се употребява корена или цялото изсушено растение като нервоуспокояващо средство, при обриви, екземи, като пикочогонно, противовъзпалително и отхрачващо средство и др. Приема се вътрешно като част от лечението на бронхите, кашлица, астма, рак на гърдата и други заболявания на белия дроб. Отвара от изсушена горска теменужка се използва за изплакване и гаргара при възпаления на гърлото и дихателните пътища. Корените се събират през месеците септември и октомври, а цветовете по време на цъфтеж.


Рецепта за чай от горска теменужка:
Две чаени лъжици от изсушента и смляна билка се запарват с 300мл вода.
Престоява около час и се прецежда.
Разделя се на три приема преди храна.

Цветовете и листата се използват в парфюмерийната индустрия.

 

Автор: Ваня Минева
Закони Нормативна база Коментари