Входните изтривалки

Входните изтривалки са задължителен елемент от входното пространство на дома през зимния сезон и ефикасно средство за предпазване на вътрешните подови настилки от влага и нечистотии.
06.01.2019
Екатерина Бонева
5462
настилки, входни изтривалки

Любителите на зимните спортове с нетърпение очакват настъпването на зимата и пухкавия сняг. За сметка на това, постоянните снеговалежи и вечно мокрите обувки са неприятен проблем при поддръжането на чистотата в дома.
Ще се изненадате колко голяма част от мръсотиите навън се внасят в жилищата чрез мокрите и замърсени обувки. Дори и да не ги виждате с просто око, те са вътре и час след час се натрупват и разнасят от едно помещение в друго.

Входните изтривалки изиграват ключова роля при справянето с този неприятен проблем. Те са задължителен елемент от входното пространство на дома през зимния сезон и ефикасно средство за предпазване на вътрешните подови настилки от влага и нечистотии.
 

  

Как да се справим с мокрите стъпки?   
Ежедневно преминаваме десетки пъти през входа на дома. Това е една от важните зони, където превантивните мерки за елиминиране на наслоените замърсявания от обувките ни трябва да е приоритет. Неизменно съпътстващ фактор е и полепналият сняг, който след минути се превръща в кална локва и водата се разнася из цялото антре. Мокрите стъпки и оттичащите се вадички от обувките могат да се контролират чрез поставянето на подходяща абсорбираща постелка или функционален отцедник на входа или във вътрешността на жилището.

Ето и основните критерии, на които да обърнете внимание при избора на такъв елемент:

   -  Абсорбиращи свойства на материала
   -  Степен на изчеткване и задържане на замърсяванията
   -  Добра вентилация и изпарение на влагата
   -  Надеждно задържане на водата, без риск от протичан
   -  Стабилна, нехлъзгаща основа
   -  Лесна поддръжка
   -  Компактна структура
 


Изтривалка тип "гумен таралеж". Източник:www.consolidatedplastics.com


Изтривалките тип „гумен таралеж“ са много ефикасен начин за възпиране навлизането на влага и замърсявания в помещенията. Те имат гъвкава гумена структура с функционално дъно, в което се отцежда водата. Стотиците гумени шипове изчеткват подметките и задържат боклуците. Тези подложки са цялостно отляти, което гарантира високата им устойчивост на метеорологичните условия и разнообразни видове химикали и мазнини. Скосеният гумен кант осигурява стабилно положение на изтривалката, като не позволява приплъзване или изместване. Подходящи са както за екстериорно, така и за интериорно приложение и без проблем могат да се поставят и при подово отопление. Друго тяхно преимущество е лесната поддръжка. Почистват се с помощта на прахосмукачка, обливане с маркуч, а при по-леки замърсявания е достатъчно само да се изтупват. Стандартно се предлагат в размери 60х80 см, 80х100 см и 90х150 см при височина на гумената четка 16 мм и кант с широчина 35 мм.
 


Супер абсорбираща магическа изтривалка. Източник: www.domakinstvo.bg


На пазара вече може да се намерят и супер абсорбиращи изтривалки, които улавят мръсотията и влагата мигновено. Достатъчно е просто да стъпите върху тях, като дори не е нужно да търкате обувките си. Бързо попиващите изтривалки се изработват от каучук и найлон и имат релефна структура. Супер абсорбиращите свойства се дължат на милионите микроскопични фибри, които поглъщат калните полепвания и водата, сякаш са вълшебни. Тези изтривалки са може би най-надеждното спасение от внасянето на влага и разпространението на мокри стъпки във входното пространство на дома, тъй като имат способността да задържат до 3 литра вода, без опасност от протичане. Каучуковата основа способства за стабилното им положение и антихлъзгащ ефект. Не се притеснявайте за домашните любимци – такава изтривалка ще почисти за секунди меките им лапички. Изработват се в разнообразни размери с нисък профил, така че да не възпрепятстват свободното движение на вратите. Друго тяхно преимущество е бързото изсъхване.

Поставка за обувки и ботуши тип леген. Източник: www.ikea.lt


Поставките тип „леген“ са още едно решение на проблема с топящия се сняг по обувките. Те представляват цялостна отливка от полипропиленова пластмаса и функционират като отцедник. Формата им наподобява малка ваничка, а релефната структура улеснява оттичането на водата от подметките. Наличието на такава поставка във входното антре позволява на водата да се отцежда, без какъвто и да е риск от протичане извън гумената повърхност. Набраздената гумена структура на поставката осигурява оптимална циркулация на въздуха и достатъчно разстояние между обувките и влагата, позволявайки им да изсъхнат бързо. Гумените отцедници побират до 4 чифта обувки или ботуши като се предлагат и изработки на два или три статива, които приличат на етажерки. Може да ги поставите както на верандата, така и във входното пространство на дома. Така ще си спестите значителни усилия в борбата с внасяне на мръсотия и влага вътре в помещенията по време на зимния сезон.
 


Сгъваем сушилник за обувки с подвижни решетки и ултра абсорбираща основа. Източник: www.youtube.com


Сгъваемите сушилници за обувки са друго изключително функционално изобретение на нашето съвремие. Разполагат с трислойна основа от супер абсорбиращ микрофибър, сърцевина от пяна за омекотяване и мрежеста база за вентилация, допълнително оборудвана с полипропиленови решетки, които могат да се местят върху основата, позволявайки избор на най-удобна позиция. Сушилникът е модерно решение за съхранение на обувки, което съчетава ултра абсорбиращите свойства на основата с подвижна стойка. Тя от своя страна поддържа обувките на разстояние, достатъчно за отцеждане на водата и циркулацията на въздуха. Оригиналното приспособление помага на обувките да изсъхнат за кратко време, а подовата настилка остава чиста и суха. Важно предимство на сгъваемите сушилници е, че основата им може да се пере в перална машина, а след пране изсъхва много бързо.

Изборът на качествено и функционално средство за стопиране на замърсяванията и топящия се сняг от обувките ни не само ще редуцира усилията за поддържане на чистотата в дома, но и ще удължи живота и красотата на подовите настилки.

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари