Аварийно захранване на дома

Аварии в електропреносната мрежа могат да се случат по всяко време на годината и голяма част от собствениците на къщи, искат да са сигурни, че ще имат резервен вариант за захранване на дома си.
14.05.2014
инж. Полина Петкова
2158
дом, електрозахранване, преносим генератор, аварийно захранване, ветрогенератор
Преносим генератор на течно гориво
Източник: http://www.amazon.com/

Аварии в електропреносната мрежа могат да се случат по всяко време на годината и голяма част от собствениците на къщи, искат да са сигурни, че ще имат резервен вариант за захранване на дома си с електрическа енергия. Ако и вие искате да имате увереност в това, че ще имате ток при всякакви метеорологични условия, може да изберете един от тези четири варианта за резервно захранване.


Преносим генератор.
Може би най-популярният вариант за крайградски къщи, е преносимият генератор. Лесен е за съхранение и много удобен за транспортиране на различни места. Когато пътувате може да го вземете с вас, може да пренесете цялото оборудване на вилата си или да го използвате като основен източник на енергия по време на дълго къмпинг пътешествие. Тази мобилност на генератора обаче, понякога е и недостатък, тъй като  взимайки го с вас, оставяте дома си без резервно захранване и това го прави уязвим за кражби.


Инсталирайте неподвижно преносимият генератор на подходящо място, вземете мерки за сигурност, така че при отпадане на основното захранване работата му да бъде безопасна.

Използване на преносим генератор при палатков лагер, http://noipensiamo.altervista.org/


Преносимите генератори се нуждаят от постоянно захранване с гориво, най-често дизел или бензин. Това гориво трябва да се съхранява правилно и да се осигури отвеждане на опасните емисии при употреба. Преносимите генератори са много шумни и за предпочитане е, по време на работа да бъдат поставени извън дома. Трябва да бъде правилно заземен и когато се използва за захранване на къщата, трябва да бъде свързан към прекъсвача за включване на резервно захранване в таблото. Докато има гориво, преносимият генератор ще захранва най-важните консуматори, като готварска печка, водоочистителна инсталация, помпи, хладилник и аварийно осветление. Повечето други уреди ще претоварят този резервен захранващ източник.


Стационарен или фиксиран генератор.
Когато пространството и бюджета позволява, стационарният генератор, е едно добро решение. Много прилича на преносимия генератор, работи с дизелово или бензиново гориво, но може да поема много по големи натоварвания и не може да бъде преместен. Има малък риск от кражба и ако решите имате опция за добавяне на резервна батерия към него, за по-висока надеждност при дългосрочни прекъсвания на електрозахранването.


Този тип генератори са широко използвани от търговски предприятия и трябва да бъдат инсталирани от професионалист. При избора на това оборудване се консултирайте със специалист, той ще ви помогне за определянето на мощността, а от там и на размера, които ще отговарят на вашите изисквания. 


Фиксираният генератор може да поеме същите натоварвания като портативния, плюс някои допълнителни уреди. Тази система изисква табло за управление, а за генераторите с резервна батерия трябва да се предвиди зарядно.

Соларен генератор монтиран на конструкция на земята, http://www.conradguthrie.org/


Соларен генератор.
Възобновяемите енергийни източници набират популярност в цял свят, и инвестицията в малки жилищни системи става все по-изгодна. Генератор състоящ се от един панел или няколко фотоволтаични панела може да се монтира директно върху покрива на къщата или върху конструкция на земята. Съществуват и преносими системи, но при тях изборът е по-ограничен. 


Слънчевите панели произвеждат постоянно напрежение и трябва да се използват за захранване на уреди работещи на такова. За да се разширят техните функции, към системата се добавя инвертор. Ако искате да резервирате уреди като микровълнова печка, препоръчително е да използвате двойни слънчеви панели или система от панели. 


Използването на резервни акумулаторни батерии прави тези системи много по-практични, но те трябва да се поддържат и да се сменят на всеки осем до десет години. Монтажът им се осъществява на сигурно и сухо място, където се реализират електрическите връзки. 


За да се гарантира добрата работа на соларният генератор той трябва да бъде инсталиран от професионалист. Обръщайки се към експерт, ще получите система която ефективно ще резервира домът ви при отпадане на основното захранване.

     
Соларен генератор монтиран на покрива, http://www.direct-solar.si/
Ветрогенератор с мощност 500W, http://www.hummerwindgenerator.com/


Вятърен генератор.
Вятърните турбини са подходящи за по-големи имоти, но могат да бъдат използвани в определени зони с подходящи метеорологични условия. Използването на този източник на енергия в райони с малко вятър го прави нерентабилен.


Скоростта на вятъра е от съществено значение. Преди да се пристъпи към монтаж се проверява наличието и характеристиките на вятъра (за предпочитане е той да е постоянен) в годишен мащаб. Необходимата информация може да бъде получена и от статистическа справка от Института по Метеорология и Хидрология или да бъдат направени собствени измервания на показателите в избраното от вас място през годината. Работата на този тип генератори, е пряко свързана с мястото на монтаж и височината на кулата. То определя количеството ветрова енергия която можем да преобразуваме. Най-добре е вятърът да е среден по сила и постоянен. Малките ветрогенератори започват да работят при 2,5 м/сек. (9 km/h) и достигат максимума си над 5-6 м/сек., докато големите промишлени ветрогенератори започват да работят при 4-5 м/сек. и достигат максимума си над 10 м/сек.

Ветрогенератор с мощност 10 000W, http://www.hummerwindgenerator.com/ 


Не трябва да забравяме, че скоростта на този възобновяем източник на енергия не е постоянна, следователно е добре да включим към ветрогенератора акумулаторни батерии, с цел да буферират и стабилизират подаваното към консуматора напрежение. Те осигуряват продължително захранване на потребителя и без наличие на вятър. Когато се заредят акумулаторите, ветрогенератора спира да се върти. Към ветрогенератора може да се монтира електромер чрез който електроразпределителното предприятие изкупува  произведената електрическа енергия. 


Вятърната турбина може да се използва за захранване на водни помпи, отоплителна инсталация, аварийно осветление и други важни консуматори. Тази система се нуждае от редовна поддръжка и трябва да бъде проектирана и монтирана от лицензирани специалисти.

Ветрогенератор с мощност 2000W, http://hummerwindgenerator.en.ecplaza.net/ 


Защитете семейството си, като резервирате домът си така, че при отпадане на основното захранване, да се подсигури работата на важните за домакинството консуматори. Независимо дали ще изберете преносим генератор, фиксиран генератор, слънчева или вятърна система, тези енергийни източници осигуряват спокойствие при прекъсване на електрозахранването.

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари