Пухените възглавници и завивки

Инвенстицията в пухени изделия за спалнята е оптималният избор в търсене на съотношението тегло/топлина и ще подсигури здравословна и неописуемо комфортна среда за по-добър сън и активна почивка.
14.12.2017
Румяна Бонева
2357
интериор, текстил, пухени завивки, пухени възглавници, пухени изделия
Сякаш спите върху пухкав бял облак.
Източник: www.luxdeco.com

Завивките с пълнеж от естествени или синтетични материали отдавна замениха добре познатите от миналото тежки юргани. Несъмнено комфорта, който предоставят олекотените възглавници и завивки наложи нови правила в избора на текстил за спалнята. Те са обемни и леки и в същото време удобни за съхранение и поддръжка. Представляват напълнен с термоизолираща материя текстилен плик, който се прошива в разнообразни фигури. Качествената завивка е не само лека и удобна за поддръжка, тя трябва да притежава добри топлоизолиращи качества, еластичност и способност да възстановява обема си. 


Още в далечното минало подобни качества са били открити в гъшия пух. По това време завивки от тази суровина се изработвали само за заможното съсловие. Гъшият пух е най-лекият известен материал в света за пълнеж на спални завивки и възглавници. И до днес това е най-добрият естествен продукт, но също така и най-скъпият. Това се дължи на факта, че много малка част от покритието на гъските е пух, а преобладаващата част са пера. По-ценен е от всеки друг пълнеж, тъй като се набавя само от врата и гърдите на гъската. За сравнение от една птица се добиват около 150 грама пух, при необходимо количество за една луксозна възглавница между 1000 и 1400 грама.


Най-луксозната алтернатива за спални артикули.    Източник: www.heirlooms-linens.com

Неописуем комфорт и топлина
Спалните продукти от този материал се отличават с изключителна мекота и топлина. С най-висок клас е пълнежът от бял Европейски гъши пух. Натуралният, екологичен пух притежава много добра ергономичност и издържливост, за разлика от алтернативните материали. При правилна поддръжка завивките от гъши пух ще Ви служат десетки години. При ушиванетно на спалните завивки се използва специална технология (капитониране), при която текстилният плик се прошива заедно с пълнежа в определени форми (кутийки), така че във всяка кутийка да има равно количество пух. Техниката гарантира равномерно разпледеление на пуха и възпрепятства неговото разместване, като осигурява еднаква дебелина на завивката във всички нейни части. 


Критерии за качество
Важно е да се подчертае, че теглото не е определящ фактор за качеството на материите. На първо място се отнася запълващата им способност или това е количеството кубически инча, в които може да се събере една унция пух. Висококачественият гъши пух с тегло една унция се побира в 650 – 750 кубически инча. Другият критерии за качество на спалните артикули е процентното съотношение пух – пера. Колкото по-голямо е количеството гъши пух, толкова по-качествена е олекотената завивка или възглавница.


Предимствата на гъшия пух като материал за изработка на завивки се изразяват в следното:


 • Естествен изолатор
 • Абсорбира влагата и поддържа температурата на тялото
 • Ниско тегло и лесна компресия
 • Осигурява повече топлина от изкуствените материи при едно и също тегло
 • Способства лесното изпарение на влагата
 • Притежава свойството да възобновяма обема си
 • Специалните технологии при изработка на завивки ограничават риска от алергии
   

Уверете се в качеството и количеството
Качествата на гъшия пух не бива да се приравняват с тези на патешкия пух, чиито изолационни свойства са далеч по-ниски. Поради тази причина гъшият пух не трябва да се смесва с какъвто и да е друг вид пух, с цел да се запазят характерните му качества и липса на миризма. Поради високата си цена подобни спални артикули често присъстват в обзавеждането на скъпи хотели и са обект на търсене от страна на по-състоятелната потребителска аудитория. Много често, с цел намаляване на себестойността производителите смесват съдържанието гъши пух със синтетични материи или перушина. При покупка винаги се осведомявайте за точното количество гъши пух в съответното изделие.


За направата на една луксозна възглавница са необхидим около 1400 грама.    Източник: www.graciousstyle.com

Правила и полезни съвети за поддръжка
Изделията от гъши пух представляват най-луксозната алтернатива за обзавеждане на спалнята. Отличават се с безпрецедентна мекота и създават усещането, че спите в прегръдките на пухкав бял облак. Поради това, че са толкова специални, олекотените завивки и възглавниците от гъши пух, имат нужда от специални грижи. Препоръчително е завивките и възглавниците от гъши пух да се изтръскват и да се разстилат на слънце за определено време. Циркулацията на въздух запазва качествата им за по-дълго. При почистване не трябва да се тупат или да се използва прахосмукачка. Едно от предимствата на олекотените завивки е, че могат да се използват и без плик, но ако искате да запазите тъканта от изцапване може да сложите калъфка или торба/плик за завивка.


Не се препоръчва пране в домашни условия, но все пак е допустимо при спазване на следните изисквания:


 • Винаги трябва да се следват указанията на етикета
 • При прането се използва мек перилен препарат, без да се добавя омекотител, тъй като има опасност от образуване на петна
 • Центрофугирането трябва да става на ниски обороти
 • Изделията се сушат в сушилня на ниска или средно ниска температура
 • Слагайте топка за тенис в сушилната, така пълнежът ще се разпредели равномерно и ще остане пухкав
 • След изсушаване е добре завивката или възглавницата да се остави на въздух за едно денонощие, но да се внимава да не е на пряка слънчева светлина
 • Проветрявайте всеки ден спалнята, в която се намират пухените изделия
 • Пухените изделия се съхраняват в текстилни опаковки от 100% памук – съхранение в найлонови пликове е недопустимо, тъй като се ограничава естествената циркулация на въздуха 


Инвенстицията в пухени изделия за спалнята е оптималният избор в търсене на съотношението тегло/топлина и ще подсигури здравословна и неописуемо комфортна среда за по-добър сън и активна почивка.


 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари