Законово преобразяване на балкона

Трябва да имате предвид, че своеволното поединично остъкляване и саниране на откритите пространства на жилищните сгради вече е свързано с регламентирани санкции.
01.08.2018
Екатерина Бонева
15423
тераса, балкон, преобразяване балкон, закон, лоджия
Придържайте се към естетическикте показатели на жилищната сграда
Източник: www.commons.wikimedia.org

Издатините на жилищните сгради осигуряват връзка на помещенията за обитаване с природата и предоставят своеобразен терен за формиране на функционални зони – кътове за отдих, мини градини, място за съхранение на предмети от ежедневния бит на хората.

Балконите, лоджиите и терасите, наричани на технически език “отворени пространства” имат не само функционално, но и психологическо значение за обитателите. Те вдъхват живот на фасадите и разкрасяват безличните, сиви ограждащи стени на панелните жилища (многофамилните сгради). На практика издатините увеличават застроената площ на апартамента или лятната къща и оформят естетичски завършек на имота.

Защо “откритите пространства” имат различни имена?
Българският закон определя, че "части от сградите, които излизат пред фасадните плоскости, изградени по линиите на застрояване и над покривната плоскост на сградата, са издатини (еркери, балкони, козирки, капандури, стрехи, корнизи и други архитектурни елементи)". В ежедневния език понятията балкон, тераса и лоджия са сякаш три различни думи за едно и също нещо. От архитектурна и правна гледна точка обаче, това съвсем не е така. Българското законодателство не само разграничава отделните издатини на сградите, но и урежда детайлно нормативните разпоредби за тях както в Закона за устройство на територията (ЗУТ), така и в Наредба №7 от 2004 г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони, издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Според ЗУТ "фасада" е "външна ограждаща стена на сграда, която стъпва на терена". Именно  върху нея са разположени и издатините на сградите. Ето и в какво се състои разликата между трите архитектурни елемента:
Балконът представлява открита използваема площ върху конзолна конструкция, издадена пред фасадата на сградата. Лоджията също е използваема площ, но открита от външната си страна и включена в общия обем на сградата. Терасата е открита използваема площ, разположена върху помещения, колони или върху терена.


Преобразяване на балкона с минимални средства, с мебели от палети    Източник: www.yandex.com

Можем ли да преобразим издатините?
Нерядко обаче, независимо с кой от трите елемента разполагат, обитателите решават да го видоизменят. Причината за това най-често е присвояване на допълнителна използваема площ към прилежащите помещения, с други думи увеличаване на повърхността на жилището. Други пък предприемат ремонт на конструктивните елементи, без да са наясно с актуалните законови разпоредби за това. Невъзможността на отговорните органи и институции да контролират тези действия произлиза от всеобщото своеволие и най-вече нехайство на гражданите нарушители. Резултатът от това е налице – незаконосъобразно остъкляване с произволни материали като стъкло, тухли, етернитови плочи, ламинат, шперплат, дърво, газобетонни елементи и какво ли още не. Несъобразената цветова гама допълнително компрометира естетическото излъчване на сградата и създава усещане за пълен безпорядък.

Ако сте решили да се захванете с подобо преобразяване на балкона си, трябва да имате предвид, че своеволното поединично остъкляване и саниране на откритите пространства на жилищните сгради вече е свързано с регламентирани санкции. Законът забранява на собствениците и ползвателите на сгради да извършват ремонтни дейности в своя самостоятелен обект или част от него, които да водят до влошаване на проектните показатели на характеристиките на строителни продукти, променени/заменени и/или първоначално вложени, както и/или дейности, с които да изменят помещения, пространства или части от тях, предназначени за общо ползване, да не нарушават архитектурния вид, носимоспособността, устойчивостта на строителната конструкция, пожарната безопасност или безопасното ползване на сградата. Остъкляването е възможно само след съгласието на 51% от останалите собственици в блока. Домоуправителят е длъжен да свика общо събрание и в случай, че се постигне необходимото мнозинство, собственикът, който решава да извърши ремонта, може да пристъпи към изпълнение, спазвайки съответната нормативна база. Тук трябва да се поясни, че става дума за остъкляване на балкони и лоджии, но не и на тераси. С оглед дадените в допълнителните разпоредби на ЗУТ определения за балкон, лоджия и тераса следва да се приеме, че за остъкляването на тераса се изисква разрешително за строеж, което се получава след изготвяне на необходимите проекти.

Запознайте се с нормативите
Преди да пристъпите към основен или освежителен ремонт на коментираните архитектурни елементи, преди всичко се запознайте с нормативите. Спазването им ще ви спести неприятни главоболия и най-вече санции от евентуално извършени незаконосъобразни дейности.

-  Изрично регламентирано е изискването балконите, лоджиите, терасите и външните стълби да имат парапети, изпълнени от здрав материал с височина от вътрешната страна не по-малка от 1.05 м за сгради с височина до 15 м и не по-малка от 1.20 м за по-високите сгради.
-  Строителните елементи и конструкции не трябва да създават условия за нещастни случаи, причинени от падане от необезопасени места с височина над 1.50 м и падане в необезопасени шахти и други отвори.
-  Наличието на отворен отваряем външен френски прозорец- хармоника, книга, двукрила, трикрила врата и пр., превръща помещението в лоджия, освен ако помещението не е към лоджия, балкон, тераса или на приземен етаж с височина под 1.50 м.
-  Забранени са също така хоризонтално поставени ограждащи елементи при ажурните парапети, с цел по-голяма безопасност на деца, оставени без родителски контрол.
-  Балконите и еркерите се разполагат на височина най-малко 3.20 м от нивото на тротоара в случаите, когато външната линия на застрояване съвпада с уличната регулационна линия и най-малко 2.30 м от нивото на двора – към вътрешните строителни линии.
-  Законът допуска издатини по покривната плоскост, но единствено над покриви с 45-градусов наклон, където са разрешени капандури, корнизи, перголи и други архитектурни елементи с височина не повече от 70 см.
-  Не се третират като издатини само леките слънцезащитни устройства на прозорците, балконите, лоджиите и терасите и слънчевите колектори по фасади и покриви. 


Придайте морско излъчване с цветовете и аксесоарите    Източник: www.idecorgram.com

Как да преобразим балкона с минимални средства?
За да превърнете откритите пространства на жилището си в уютен и функционален кът не са нужни кой знае колко инвестиции. Съществуват много варианти да направите това с минимален бюджет и то без да нарушавате законовите разпоредби. Лесно може да обновите изгледа на балкона си като ремонтирате стария и изронен парапет и освежите цветовете. Редно е тук да се съобразите с вида и цветовата гама на първоначално вложените материали, така че да не се нарушава хармоничното излъчване на жилищната сграда. Разбира се, това се отнася за избора на контрастни ярки цветове, с които балконът би изглеждал като кръпка на фона на останалия колорит. 


Ако ще използвате това простанство за отдих и релакс си заслужава да инвестирате в закупуването на малка масичка и място за сядане – сгъваеми столове или пейка от типа ракла, която да аранжирате с удобни меки възглавнички. За целта може да използвате и стар шкаф или пластмасови касетки, които да пребоядисате. Изберете леки и компактни мебели, за да може лесно да ги местите при необходимост.

В случай, че не искате да инвестирате в нови мебели, използвайте вещите, с които разполагате. Старата черга ще внесе доза селска идилия и уют на терасата. Напарвете си столове от щайги или палети, като ги покрите с цветни одеала и декоративни възглавнички. За масичка може да ви послужи непотребна макара, стар дънер или пък обикновена метална кофа, обърнати на обратно. Претапицирайте стария матрак или използвайте походно легло и ето вече си имате удобен шезлонг, на който да се излежавате в слънчевите летни дни. Предвид изложението на балкона може да предвидите сгъваем чадър, който ще ви осигури сянка в знойните жеги.

В случай, че искате да превърнете тази част от дома си в мини градина, обърнете внимайние най-вече на настилката – това ще създаде усещането за естествен терен и прохлада. Използвайте изкуствена трева или друга подходяща настилка и рамкирайте очертанията на пода с обли камъни. Добавете миди и раковини за морко излъчване. Ако имате възможност подновете осветителните  тела. За повече романтика аранжирайте с фенери и чаени свещи. Не забравяйте растенията – аранжирайте балкона с интересни саксии и любимите си цветя!

За да се чувствате удобно на балкона или терасата не са ви нужни непременно много средства. Направете си план как да преобразите това пространство от жилището и се придържайте към него. Ако все пак сте решили да предприемете по-грандиозни ремонти, задължително се поинтересувайте относно нужните изисквания и документация, съобразно конкретния проект.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари