Ергономичeн дизайн за дома

Ергономичният дизайн е вече във все повече офиси, но той намира място и в ергономиката на дома.
15.07.2009
Мая Янева
625
интериор, дизайн, дом, ергономичен дизайн
Ергономичeн дизайн за дома
Източник: Още за къщата

Ергономичният дизайн е вече във все повече офиси, но той намира място и в ергономиката на дома. „Ергономиката се налага като императив за дизайна на работното място, но това важи вече и за дизайна в дома.”- казват от Американското общество на интериорните дизайнери.

През последните години, при увеличаването на компютрите на работното място се увеличиха и заболяванията, свързани с тяхната употреба – пораженията от повтарящия се стрес, кумулативни нарушения, синдром на карпалния тунел на китката, тендинити, пренапрежение на очите и др. Изведнъж ергономистите влязоха в речника като общество, което се опитва да сведе до минимум боледуването на хората.

Ергономиката е дума от гръцки, “ergon,” която означава работа, и “nomos,” която означава закон. Ето защо тя става популярна на Запад като наука за работата. На практика означава да направиш работното място максимално да отговаря на вашето тяло.

В дома, най-вероятното място, откъдето ще влезе ергономиката, е домашният офис. Последни изследвания показват, че вече много хора имат или проявяват желанието да имат зона в дома, която да е отделена като работно пространство.

Ако сега купувате нов дом, препоръчително е да се насочите към ергономични мебели от самото начало на обзавеждането. Ако вече имате такава офис зона, отделена в дома, проверете дали дизайнът е съобразен с конструкцията на тялото.

Един от основните проблеми в ергономиката на дома е дали вие сте единственият човек, който ползва мястото за работа в домашния офис. Ако е така, можете да оформите това пространство, така че да отговаря изцяло на вашите потребности, като го съобразите с вашата конструкция и особености.

Но в дома обикновено мястото за работа се ползва от повечето членове на семейството – от децата, до съпругата или съпруга ви. Затова ключова дума за удобство в тази зона е „регулируем”. Мебелите, предназначени за употреба от повече членове на семейството – като стол и работен плот, трябва да бъдат регулируеми.

Изследователи от Университета Cornell за ергономични програми казват, че дългото време, прекарано пред компютъра, без да има съответното оборудване на работното място, е като да си купите Ferrari и да си купите най-евтините гуми за него - тази схема не издържа на дълги разстояния.

Производителите на ергономични мебели не се ограничават само с производството на мебели за оборудване на домашния офис. Много известни компании разработват мебели, които са удобни и отпускащи, с цел хората да ги ползват в края на тежкия работен ден.

Като осигуряват поддръжка на гърба, ергономичните мебели могат да помогнат да се намали напрежението от проблемните натоварени области, като осигурят на тялото поддръжката, от която се нуждае. Това е императивно условие за всеки, който има болки в гърба или други болки в тялото.

Ергономичните мебели са удобни, защото са създадени, за да предоставят максимално удобство. Столовете, креслата и фотьойлите с падащи облегалки и поставки за краката имат удобни подлакътници, облегалки, възглавници и уплътнения в седалките, възглавници за специална опора на главата, извивки на облегалката, които съответстват на естествените физиологични извивки на гръбначния стълб.

Тези мебели имат такъв дизайн, задачата на който е да осигури подходяща, здравословна и правилна позиция на тялото, за да не се натоварва то излишно. Ергономичните мебели са в най-различни размери и с опции, които позволяват да се ползват от хора с различна конструкция на тялото (ръст, тегло) и на различна възраст (деца и възрастни).

Някои от основните характеристики на тези релаксиращи мебели са:
1. Твърда опора, която подсигурява гърба ниско долу при сядане;
2. Гъвкава седалка, която осигурява поддръжка без хлътване и смъкване надолу;
3. Допълнителна подложка за крака, която осигурява коленната става;
4. Мека подложка за раменете;
5. Регулируема възглавница за глава, която осигурява поддръжка на главата и врата;
6. Подлакътници, които се регулират.

Твърдата опора, която подсигурява гърба ниско долу, е иновация при удобството за сядане. Има ергономични мебели с вградена регулируема опора, която е разположена точно в твърдата метална рамка, върху която се поставят възглавниците. Тя може да се нагласи, така че да е максимално удобна за лумбалната област.

Комфортът на лумбалната област е много важен, но тя е само част от „уравнението за комфорт”. Възглавниците са друго важно условие. Ергономичните мебели подкрепят активно тялото от колената до главата. Отпускането върху ремъци, които следват контура на човешкото тяло и възглавниците осигуряват поддръжка и опора на тялото, там където е най-необходимо.

Допълнителна здравина има в областта на седалката, която подкрепя без тялото да потъва и увисва надолу. Възглавниците осигуряват допълнително удобство в областта на коленете и мека подложка за раменете. Това е постигнато с високо качествен и траен полиестерен пълнеж.

Главата и вратът са също много важни за цялостния комфорт. Повечето ергономични кресла предлагат регулируеми подложки за глава. Подложката за глава се окачва точно, където желаете посредством дървена противотежест. Пълнежът е от материал, който осигурява меко, удобно и поддържащо чувство, като задържа главата на високо.

Тъй като удобството е много личен въпрос, комфортът се усеща, когато позицията е правилна, и получавате поддръжка там, където е необходима за вашето тяло. Всички ергономични характеристики ще бъдат напразни, ако креслото не ви пасва. Затова ергономичните мебели се предлагат с различна дълбочина, височина и ширина на седалката, различна височина на облегалката, така че да подхождат на вашите специфични нужди.

Най-добрият метод да проверите дали дадена мебел ви е по размер, е са седнете в нея. Едно от основните правила за да изберете подходящия модел мебел за вас, е да изберете подходящата дълбочина на седалката. Ако седалката е твърде дълбока за вас, вие няма да получавате адекватната поддръжка в лумбалната област, от което ще страда позата на тялото.

Тъй като хората са с различна конструкция и размери на тялото, те имат предпочитания относно позата. Под поза се разбира ъгълът на наклона между седалката и облегалката. Някои хора обичат да стоят в поза, обърната напред, вероятно защото тази поза е подходяща за четене. Други предпочитат наклонена поза, защото е по-релаксираща. Ергономичните мебели позволяват да променяте позата си, в зависимост от вашето желание.

Принципно, това което прави ергономичните мебели търсени, че помагат да се намали стресът, да се освободим от напрежението, и да станем по-ефективни по начин, който е естествен и удобен за тялото ни.

Използването на ергономични мебели и продукти може да направи хората по-ефективни в работата, тъй като у дома, при активната почивка, тези мебели помагат на човека да се намали натискът и да релаксира изцяло, като дават на тялото необходимата поддръжка и не позволяват да се получават трайни вреди на тялото.

Ако ви предстои купуване на мебели за дома, не се колебайте да потърсите ергономични, които ще ви помагат в пълната релаксация, след активен работен ден. Дори мебели с елементарна ергономика ще ви съдействат да се отпуснете от напрежението и ще намалят болките в гърба.

+4
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари