Рафтовете

Когато обзавеждането на жилището е вече зад гърба ни идва и моментът на малките неща, детайлите, дребните мебели, аксесоарите и рафтовете за любими книги и вещи.
15.06.2008
Весела Маркова
635
интериор, мебели, дизайн, аксесоари
Източник: www.stanislavkatz.com

Когато обзавеждането на жилището е вече зад гърба ни идва и моментът на малките неща, детайлите, дребните мебели, аксесоарите и рафтовете за любими книги и вещи. Ако и на вас ви предстои да разчупите пространството, заредете се със свежи идеи...

Рафтовете заемат важно място в съвременния дом, не само защото предлагат удобен начин за съхраняване на различни предмети, те са идеалният вариант за постигане на баланс, настроение, завършеност на обстановката. Колкото по-раздвижен и адаптивен дизайн имат рафтовете, толкова повече възможности за разнообразно присъствие в дома предлагат те. Днес много често избираме мебели на модулен принцип, които лесно да прередим, когато ни омръзнат. Добре е и ако имаме интересни лавици, полици и рафтове, с които можем да направим същото. За късмет имаме достатъчно много опции за това.

 

Рафтовете PIEGATO - една стоманена конструкция, която крие толкова много възможности, едно пано, което се окачва на стената изключително лесно, само с два винта, лесно транспортиране (абсолютно равна плоскост), с висока степен на натоварване до 10 кг за всеки един от рафтовете и най-неочаквано рафтът действа и като магнит! Всяко от изделията е и с щампован сериен номер.

Освен това PIEGATO засвидетелства и висока степен на отговорност към околната среда с производствената си технология и възможността за рециклиране. Носител е на множество награди за дизайн.
copyright: Matthias Ries Design Office, www.piegato.com

 

HIPSTER - забавните рафтове от Zuo Modern, боядисани и полирани дървени модули в бяло, оранжево и черно, модерни, атрактивни, те ще съживят всяка обстановка, подреждане във всевъзможни комбинации, идеалното решение за разполагане на аксесоари, колекции, книги... внасяйки едно непринудено и свежо настроение.

 
Тези странни на пръв поглед рафтове със сигурност ще фокусират погледа. Наклонените, прахово боядисани стоманени поставки, асиметрично срязани и прикрепени към вертикална колона, и като на магия “държащи” чифтове обувки. Идейното хрумване е на Magnus Longwww.magnuslong.com и определено би допаднало на хора със специално отношение към своите обувки...
  

Летящите кръгове Flying Circles Bookcase на Massimo Castagna гарантират оригиналност. Сполучливата идея е колкото семпла, толкова и атрактивна и заслужава престижно място в дома.
Свободностоящата етажерка за книги е изработена от дърво (Американски орех), кръговете са от полирана стомана.
www.bonluxat.com


Madera Space Cabinet от Zuo Modern е мебел, която ще предизвика симпатия. Стъпвайки единствено върху два от осемте външни ръба, наклонен или вертикален, шкафът представлява забележително допълнение към интериора.

“Шоколадовото изкушение” е изработено от дърво, боядисано и лакирано до получаването на нежен, сатенен блясък. Петте разделени “кутии” , разположени диагонално или вертикално, създават невероятното усещане за динамика, готовност за промяна... www.ruksliving.com

 


{Equation help you [to organize (your life) in priority] order}
{Уравнението [ви помага да (организирате) приоритетите] във вашия живот}


 

Емблематичният рафт за книги “уравнение” Equation Bookshelves от Estudio Breder’s внася “математически ред”, строга, но и шеговита интерпретация на мястото на книгата в дома. Семплата и същевременно оригинална идея поднася един различен поглед към така популярните етажерки за книги... Дизайнът на Equation Bookshelves е и преднамерено провокативен, и далеч не случаен, той позволява книгите да бъдат подредени спрямо принцип, определен от тяхната важност и приоритет.

Storyline Shelf е създаден от Frederik Roijé и представлява още един пример как да бъдат съхранявани книгите по неотразим начин. Линията на звука, произведен от произнасянето на думата “блаженство” добива физически образ чрез този рафт от прахово боядисана и огъната по специална технология стомана. www.roije.com

    AMEBA                                                                                                               IDEOGRAMMA     Източник: www.cedrimartini.it

Пълзящата AMEBA “отвежда” стената в съвършено друго измерение. Комбиниращите се модули в два размера, с полирана или матова повърхност, позволяват експонирането на книги и различни предмети. Всяка една комбинация от модули е възможна благодарение на тяхното фиксиране един към друг посредством метални елементи. Размерите на двата типа модули са 120/33/78 см и 180/33/86 см.
Емайлираната конзола IDEOGRAMMA е елегантно и изискано допълнение към всяка стена, предлага се във всякакви цветове и текстури. Размери: 145/35/85 cм.

   

FORMA 5 е система от модулни панели, които се монтират върху стената, за да създадат невероятно динамична повърхност, изпъстрена с множество рафтчета с няколко различни размера за различни по формат книги. Илюзията, че рафтовете изплуват от самата стена е пресъздадена по изключителен начин. Размерите на един панел са 40/100 см.

Футуристични, закачливи, невероятни и нестандартни - вижте как Станислав Катц, дизайнер от Латвия, пречупва представи и стереотипи, за да създаде неповторими по своята същност мебели. Напредничавите идеи на младия дизайнер все още не са предизвикали интерес в неговата държава, но за сметка на това “запалиха” интернет форумите. Неговата дизайнерска линия Industrial Waste впечатлява с провокативна комбинация от цветове и форми. По думите на самия автор всяко негово произведение има скрито послание, така че хората да ги възприемат по свой собствен начин.

 
Източник: www.stanislavkatz.com

Етажерката Console Bookshelves е една иронична интерпретация на барокова мебел с конзолни рафтове, направени от полирано дърво и мека дамаска за пейката. Прототипът на тази етажерка е в процес на изработване, като той може да бъде видян на изложението 100% Design London през септември тази година.

The Shelving е още едно интересно хрумване, отново вдъхновено от класическия барок. Интерпретацията е изключително интересна. Бароковата орнаментика присъства в стилизиран вариант, като контур на носещия плот на етажерката. Самите рафтове са прикрепени към плота и изпъкват с ярко розовия си цвят.

 
Източник: www.mareikegast.de

Младата дизайнерка Mareike Gast от Германия предлага интересен и неангажиращ начин за съхраняване на книги. Счупените рафтове дават възможност за подреждане на различни по размер книги. Сред рафтовете има и един, специално конструиран за сядане и съсредоточаване върху някоя от любимите книги, всичките на една ръка разстояние.

Етажерката е изработена от черен Мдф, рамка от Т-образен профил от стомана с маслено охлаждане, прахово боядисан. Енергоспестяваща лампа е вградена на подходящата височина за четене. Конструкцията на етажерката позволява тя да бъде поставена плътно до стената или да бъде свободно стояща. Рафтовете са конструирани по схемата “сандвич” от две стоманени рамки с mdf плоскост между тях. Етажерката се сглобява много лесно, а конструкцията позволява тя да бъде побрана в пакет, заемащ само 1/3 от нейния действителен размер.

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари