Импасианс (Impatiens), Циганче

Импасиансът е открит при една експедиция до Нова Гвинея, където заедно със стотици други растения са донесени и различни видове импасианс.
14.08.2007
Петя Николаева
1749
градина, растения, импасианс, циганче
Източник: сп. "Още за Къщата"

Водопад от цвят и цветове. Може би това е най-точното определение, или пък не. Каквото и да кажа за това цвете, няма да опише напълно красотата му. Импасиансът е открит при една експедиция до Нова Гвинея, където заедно със стотици други растения са донесени и различни видове импасианс. Растението бързо получава широко разпространение и днес се използва масово. У нас е познато като циганче. Помним го още от дворовете на нашите баби. Няма да сгреша, ако кажа, че е също толкова народно и типично цвете като мушкатото.

Създадени са многобройни хибриди с различна височина, цвят и форма на съцветието. Един от най оригиналните импасианси е „impatiens niamniamensis”, който съкратено наричат ниам-ниам. Той е стайно растение и цъфти целогодишно. Израства до 50 см, наподобявайки дръвче, а цветчетата могат да се сбъркат с клюн на папагал в червено и жълто. Претенциите му към водата са умерени, защото от много вода загнива.А един от най-известните видове е impatiens – Нова Гвинея – хибриди. Достига височина 40 см, формата му е компактна с бронзовозелени до пурпурнокафяви листа. Създадените сортове са с най-различни цветове. Непретенциозно, това цвете може да краси стаята, ви цъфтейки целогодишно, или балкона и градината ви от късна пролет до началото на есента. Ако му осигурите простор навън в сандъчета или висящи кошници, водопадите ще бъдат впечатляващи в бяло, червено, розови нюанси на червеното, розово, виолетово, а има и двуцветни. Листенцата му са яйцевидни, заострени с нарязани ръбове, тревистозелени, но те почти не се забелязват от невероятния цъфтеж. Стеблата му са светлозелени и сочни. Те се разклоняват много и цялото растение заприличва на храстче.Циганчето обича светлината, но непреките слънчеви лъчи по обяд и ранния следобед. Добре ще му е, ако го настаните на северен прозорец, но като цяло не е претенциозно към мястото. През лятото то много ожаднява затова поливайте обилно. Избягвайте засушаване това ще доведе до клюмване на листата и цветовете. Ако полеете навреме, бързо ще се освежи и възстанови, но не го подлагайте на такъв шок. Водата, с която поливате, е хубаво да е престояла или филтрирана. През зимата се полива умерено, градусите в стаята трябва да са над 10, защото иначе спира да цъфти и му окапват листата, в следствие на което ще се сдобиете с едно оголено дръвче в саксия.


Важно е да си закупите здрав посадъчен материал, после трябва да осигурите добре дренирана почва с ниско солево съдържание PH 5,8-6,2 и да торите всяка седмица с ниски концентрации (0,1 %) комбинирана тор. Не пренебрегвайте тези моменти, защото ако го поглезите и му осигурите оптималните условия, ще станете свидетели на невиждана красота за дълго време.

  

За да цъфти обилно, е хубаво да подновявате циганчето през 1-2 години. Това става чрез резници, които се вкореняват в пясък или перлит, без да се поливат, докато дадат признаци на разтеж. Покрийте ги с прозрачен съд, за да им е уютно и топличко. Ако този начин ви се вижда малко трудничък, може резниците да потопите във вода, докато пуснат корени, и да ги засадите след това. Има и още един начин чрез семена, които се намират в деликатни шушулчици, които нямат търпение да се „взривят” при най-лекия полъх на вятъра и да разпръснат семенцата на повече от метър. Заради тази си особеност и латинското му родово название е impatiens – нетърпелив. Когато засявате семената, не ги покривайте с много почва, защото няма да поникнат.Като всяко живо творение и циганчето е податливо на болести. Може да загние от гъбични и бактериални зарази, трипс и вирусни инфекции, които се принасят от вредители. При висока концентрация на соли може да се деформират листата. Преглеждайте го редовно и му окажете първа помощ, ако е необходимо.


 

Ако се допитаме до астрологията, се казва, че растението се повлиява от Венера – планетата на красотата, любовта и удоволствията в живота. А в листата на циганчето има пръст Меркурий, който внася лекота в характера му.

Това е растение, което чрез изразената в листата и цветовете зелена стихия влияе, като облекчава тежките емоционални състояния на човека. Когато ни е тежко и безрадостно, то ще ни помогне да се развеселим. Дали заради това не са го нарекли циганче?

Автор: Петя Николаева
Закони Нормативна база Коментари