Тенденции в кухните от Милано – Eurocucina 2018

Всяка четна година по време на Седмицата на дизайна в Милано се провежда и изложението Eurocucina, където могат да се видят най-новите продукти и технологии в кухненските уреди.
02.07.2018
Теменужка Захариева
1378
кухни, интериор кухни, изложение eurocucina, мебели за кухни
Scavolini Box Life
Източник: Scavolini

Всяка четна година по време на Седмицата на дизайна в Милано се провежда и изложението Eurocucina, където могат да се видят най-новите продукти и технологии в кухненските уреди и очертащите се нови тенденции и концепции. Интересно е да се надникне в кухнята на близкото бъдеще. Според тазгодишното издание, тя ще бъде многофункционална, с взаимносвързани умни електроуреди и множество нови възможности – за контрол и персонализация.


Poliform -  Infinity Modular System за персонализирано съхранение. Източник: Poliform


Poliform представи модулната система Infinity Modular System за персонализирано съхранение над самия остров със светодиодно осветление, специално осветление за отглеждане на билки, рафтове и места за подправки. Възможност за персонализация предлагат дори производители на хладилници – в зависимост от нуждата в момента ще можем да разместваме разделенията и рафтовете, за да можем да съхраняваме всеки продукт при най-подходящи условия.


              Miele-индукционен плот с вграден абсорбатор. Източник: Miele


Но вероятно най-впечатляващи са възможностите, които високотехнологичните кухненски уреди ни предлагат. Скритите в плота абсорбатори се появиха още миналата година. Сега те могат да се включват автоматично и то с подходяща сила. Мултифункционалните фурни могат да готвят на пара с контролиране на количеството и силата на нагряване с възможност също така за гласово регулиране – можете, например с една дума да зададете програма за степента на изпичане на месото. Индукционните плотове позволяват множество опции, включително и лесно добавяне на грил и още много други иновации, които ще направят живота ни по-лесен. 


Ernestomeda  - Inside System. Източник: Scavolini


Интересна тенденция, която се потвърди тази година и започна да се забелязва на миналото издание на изложението през 2016-та година, е скритата кухня. Заради все по-честото поставяне на кухнята в отворено помещение заедно с дневната и мястото за хранене, клиентите имат изискване тя да може да се слее с останалите мебели, да отговаря на техния стил или да може лесно да се скрива – зад плъзгащи се врати, с помощта на плъзгащи се плоскости или просто става съвсем минималистична и се събира в един по-голям шкаф. На снимките можете да видите модел Inside System на Ernestomeda и Box Life  на Scavolini. А масата I-table на Piero Lissoni за Kartell можете спокойно да използвате както за храна и работа, така и за готвене – тя съдържа в себе си индукционни котлони.


I-table на Piero Lissoni за Kartell. източник: Kartell


И понеже всички обичаме да се събираме в кухнята, изглежда добра идеята масата за хранене да бъде свързана поне частично с работния плот – така можем заедно да се забавляваме докато приготвяме храната. Много производители предлагат различни варианти на тази идея.


Кухня Boffi - дизайн на Piero Lissoni. Източник: Boffi


По отношение на материалите – стремеж към използване на естествени материали: много мрамор, естествено дърво с подчертана текстура, мед и месинг. А дизайнът е най-често съобразен със стремежа кухнята да се възприема като част от останалите мебели, което означава липса на видими дръжки на шкафовете, изчистени минималистични форми.

Закони Нормативна база Коментари