Мулчиране в градината

Целта е подхранване на растенията, защитаване от неблагоприятните климатични явления и като резултат - подобряване на здравословното им състояние.
05.09.2019
Лилия Лозанова
9114
градина, мулчиране в градината, мулч
Мулч в различни цветове
Източник: www.handmadebase.com

За да бъде красива градината в двора, трябва да се приложат определени агротехнологии. Една от тях е мулчирането. Независимо от сложния термин в названието, тази технология е както стара, така и модерна. Представлява покриването на почвата с различни материали, така че да се регулира притока на влага и въздух в повърхностния слой на почвата. Целта е подхранване на растенията, защитаване от неблагоприятните климатични явления и като резултат - подобряване на здравословното им състояние.

Използват се два вида материали – неорганични (велпапе, рециклирана гума и пластмаса, камъни и др) и органични (оборска тор, слама, торф, дървестни стърготини и кора, борови иглички и шишарки, орехови черупки, листа и др.).

Прилагането на органичните покрития е още от стари времена и освен подхранване, има редица други положителни ефекти. Първата насока от ползите са за почвата – предотвратяване на ерозията, подобряване на структурата й и запасеността с хранителни вещества Гниенето на органичните вещества създава пропусклив повърхностен слой, през който свободно минават минерали и микроелементи и др. През различните сезони се поддържа благоприятна почвена температура – относителен хлад през летните горещини и топла „завивка” през студените месеци. Покритието намалява загубата на влага, а по всякакъв начин е улеснено движението на водата до корените. Втората положителна роля на мулча е, че преотвратява развитието на плевелите. Днес тази технология се  използва и с естетическа цел - за оформление на пейзажа и отглеждането на красиви растения.


Източник: www.cvetno.info

Подходящото време за мулчиране е два пъти годишно - пролет и есен. След зимата почвата е запасена с влага, като същевременно слънчевите лъчи затоплят земята. Преди да  се приложи тази технология е добре да се внесат подходящи торове и да се почистят покълналите плевели.

Мулчирането с оборска тор внася ценни вещества за растенията. Тя е чудесна среда за развитие на червеи, които разрохкват почвата и подпомагат аерирането й. Обаче има опасност  от попадане на семена на плевели. Друг подходящ материал е градинския компост от паднали листа, стебла и други, които да се поставят около корените на дърветата, храстите и цветята в градината. При разлагането на тази органична материя се осъществява подхранване и обогатяване на хумусния хоризонт. Към прастарите начини е и използването на слама, която е особено подходяща за съхраняване на топлината през студените месеци, а през горещините предпазва от жарките лъчи. Окосената трева се използва за т.нар. плитък мулч, който трябва да е с дебелина до 2,5 см. Важно е да не се използва, ако преди това тревата е третирана с препарати или в нея има бурени.

През есента е изключително лесно да се използват падналите листа,за да покрият корените на дърветата и храстите. Тази естествена покривка има важна роля през мразовитите дни и нощи. Общото между тези традиционни покрития е, че участват в храненето на предпазваните растения, като същевременно са достъпни и евтини.

С естетическа стойност и безспорна защитна роля са покритията от дървесни стърготини или кора, от борови иглички и шишарки.
Стърготините освен, че насищат околността с успокояващ дървесен мирис, способстват за поддържане на нормално Ph на почвата, като я и подхранват. Някои градинари оцветяват стърготините с безопасни бои и създават „цветни картини” и пъстри декоративни елементи.

Източник: www.handmadebase.com

Всеки, който се разхожда из двор, мулчиран с борова кора, иглички и шишарки, може да вдъхва до насита свежия им аромат. Кората трябва да е нарязана на късове от 1 до 5 см., като така ще осъществява защитната си функция поне 2-3 години. Боровите иглички предпазват от плевели, разлагат се бавно и създават порест слой, през който бързо преминава дъждовната вода. С тях се „завиват” основно растения, които обичат кисела почва. Защитна роля има покритието от шишарки, като едновременно с това се използва за украса. При подреждането им всеки градинар може да развихри фантазията си и да украси пространството в двора си. Покритието от орехови черупки има същата функция,  като е с безспорен декоративен ефект. Използването на органични мулчове постига едновременно няколко цели, включително и естетическа, но на определен период трябва да се подменят.


Цветна градина.  Източник: www.cvetia.eu

Неорганичните мулчове са лесни за приложение и по-дълготрайни. Разбира се, чакълът и натрошеният камък може да изпълняват ролята си продължително. Те не само пазят корените на растенията, а имат отлични декоративни функции. Може да бъдат подредени по всевъзможен начин, а ако са оцветени,  ще подсилят природната красота на сезонните цветя. На пазара се предлагат различни варианти на изкуствени материали, сред които са фолио, мулчове от тъкани, пластмаса, хартия, рециклирани материали и др.  Синтетичните мулчове са по-дълготрайни и акцента при тях е предохранителната им роля. Те предпазват не само от неблагоприятни климатични условия, но и са особено ефективни срещу плевелите.

Черното полиетиленово фолио се използва за оформяне на алеи, както и за предпазване от слани. Може да се намерят всевъзможни разновидности, като артикули с UV защита. Обаче този материал има редица недостатъци- пречи както на проникването на влагата в почвата, така и за изпаряването й. Прекаленото преовлажняване и задушаване на земята около растенията може да причини изгниване на корените им. Затова стопаните трябва да разпрокриват пространствата при определени условия, за да се избегнат неблагоприятните последици. Мулчът от рециклирана пластмаса се използва за контрол на ерозията и е ефективен при борба с плевелите. Рециклираната гума, хартия или тъкан може да се използват продължително време, като чрез оцветяване може да имат и декоративна роля в градината. За съжаление изкуствените материали, които могат да внесат модерен елемент в дворното пространство, притежават и отрицателни качества.

Затова много от градинарите предпочитат да използват органични материали за мулчиране. Те освен, че са достъпни и евтини, обогатяват почвеното плодородие и засилват пъстротата на растенията.  Макар, че се използват от прастари времена, напоследък са модерни, защото хората все повече предпочитат природното и естественото.
 

 

Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари