Тенденции в коледната украса за дома

И както всичко се променя непрекъснато, празничната декорация отново е още по-пленителна и неотразима.
10.12.2018
Екатерина Бонева
1658
интериор, коледна украса, коледна декорация

Подготовката за най-светлите празници от годината е в разгара си, а Коледният дух сякаш витае във въздуха. Наред с усилените приготовления за вълшебния празник, подаръците за любимите хора и планирането на незабравима ваканция, изборът на подходяща украса за дома е може би едно от най-вдъхновяващите занимания. И както всичко се променя непрекъснато, празничната декорация отново е още по-пленителна и неотразима. Цветовете на Коледа 
Цветовете са първото нещо, което предизвиква емоционална реакция у хората, ето защо цветовата палитра се оказва по-важна даже от самата декорация. Празничният декор отдавна вече не е просто комбинация от червено, зелено и бяло. Природните пастелни нюанси в съчетание със синьо-зелено са хит в тенденциите на украса за Коледа. В условията на стрес и забързано ежедневие все повече хора намират мир и спокойствие в цветовете от пасторалната идилия, които отново ще присъстват в цялото си очарование. Връщането към основите е ясно очертаваща се тенденция в интериора през последните няколко години. Скандинавското влияние, в което неутралните цветове се комбинират с контрастни текстури и нюанси ще се задържи и тази зима.Очарователното, меко розово отново ще създава усещане за нежност и хармония. Традиционният червен цвят този път се развива до по-интензивни нюанси, като персийско червено и бордо. Връзката ни с природата, пресъздадена чрез маслинено зелено и ултрамарин ще създава очарователна атмосфера в домовете. Тенденциозното синьо от миналата година се трансформира до актуалните по-тъмни тонове на индиго, мастило и деним. Блясъкът е основен елемент на повечето празнични декори, изразен в сребристи и златисти коледни акценти, в комбинация със заскрежено бяло. 

Символика и минималистично очарование
Коледа предоставя възможност да изразим собствените си вкусове и да развихрим въображението си. Традиционните предмети за декорация на дома вече са представени по символичен начин.Дори коледното дърво придобива по-различен вид. Символиката и минималистичният подход са главни направления в празничната украса. Модерният декор черпи вдъхновение от японската естетика в създаване на спокойна, медитивна атмосфера с деликатни цветове и материали. Декоративните елементи са представени в минималистични форми и прости материали – стъкло, метал, порцелан и хартия. Черни и бели орнаменти с глазирана релефна повърхност украсяват празничната трапеза и рафтовете. Висящите коледни чорапи този път са необичайно изместени от цветни ръкавици, пълни с лакомства и играчки за най-малките.


Природата влиза в домовете
Дървото прави силно представяне в декоративни фигури – дървени подноси, свещници, фенери, клонки и иглолистни венци, както и висящи орнаменти във формата на животни и еластични конуси. Елементите от необработена дървесина, в комбинация с празнично „облечени“ свещи също обират овациите. Флоралните акценти от миналата Коледа сега отстъпват място на животинския свят, проектиран с представители на подводната фауна, джунглата и гората. Фолклорни и винтидж елементи 
Елементите от фолклора влизат в празничния интериор в тъмно червени, жълти и сини нюанси за създаване на неповторимо топла атмосфера с хумористичен щрих. Тазгодишният коледен спектакъл съчетава изящество и красота с полъха от миналото. Винтидж стилът е очарователно старомоден, сърдечно уютен и понякога весело оптимистичен. При декорацията на стените, мислете еклектично. 

Еклектиката е интригуващо превъплъщение на винтидж атмосферата, с красиви бохемски нотки и фолклорни мотиви. Тук може да експериментирате и да смесвате привидно несъвместими неща. Не е необходимо елементите да принадлежат към един и същ комплект, а просто да са обединени от тематичната коледна тема и цветова схема. Ориенталските килими и ръчно изработените черги ще допълнят атрактивно празничния уют. Ексцентричната проекция на коледната елха със своеобразни мотиви от фолклора все повече вдъхновява дизайнерите. 

Коледа отново ни изненадва с вдъхновяващи тенденции и едновременно пищен и елегантен декор. И нека не забравяме, че най-важната част от светлия празник са споделените мигове с любимите ни хора.

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари